Στουρνάρας: Ακόμα ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε – 5 προτάσεις ενίσχυσης της αποταμίευσης


Καμπανάκι για το έλλειμμα αποταμίευσης στη χώρα, έκρουσε, για άλλη μία φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως το έλλειμμα αποταμίευσης, κυρίως των νοικοκυριών, ή πιο συγκεκριμένα η ανεπάρκεια των εγχώριων αποταμιεύσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, οδηγεί στην προσφυγή στον εξωτερικό δανεισμό και αντανακλάται στα επίμονα υψηλά ελλείματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό ουσιαστικά υποδηλώνει ότι η χώρα εξακολουθεί να ξοδεύει πολύ περισσότερα απ’ όσα παράγει και αποτελεί σημαντική μακροοικονομική ανισορροπία.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μάλιστα, αναφέρθηκε και σε ενδεικτικά μέτρα ενίσχυσης της αποταμίευσης των νοικοκυριών ώστε αυτές να συγκλίνουν προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εξής:

  1. η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,
  2. η ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα, που θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας,
  3. η ανάπτυξη της αγοράς κεφαλαίων, με την παροχή στοχευμένων φορολογικών κινήτρων έτσι ώστε να τονωθεί η αποταμίευση σε προϊόντα της κεφαλαιαγοράς,
  4. η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και
  5. η ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, ώστε τα άτομα να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις κατάλληλες μακροπρόθεσμες χρηματοοικονομικές αποφάσεις.

To άρθρο Στουρνάρας: Ακόμα ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε – 5 προτάσεις ενίσχυσης της αποταμίευσης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Βρετανία: Η οργή της μάνας γλίτωσε 14χρονο από δίωξη για επεισόδια

«Η οργή της οποίας έτυχε το παιδί από τους γονείς του ήταν πιο αποτελεσματική από οτιδήποτε θα μπορούσε να πετύχει το σύστημα ποινικής...

Φαράγγι της Σαμαριάς: Το πόρισμα ιατροδικαστή για τον θανάσιμο τραυματισμό της 33χρονης

H επισκέπτρια στο Φαράγγι έχασε τη ζωή της αφού στο σημείο σημειώθηκαν κατολισθήσεις ...