Ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό λειτουργεί η μέτρια κατανάλωση καφέ και καφεΐνης, καθώς ενδέχεται να έχει προστατευτική δράση έναντι σε διαβήτη, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια σύμφωνα με το περιοδικό «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» της Endocrine Society
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank για περισσότερα από 170.000 άτομα για τις αναλύσεις της καφεΐνης και περίπου 188.000 για τις αναλύσεις της κατανάλωσης καφέ. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν κανένα καρδιομεταβολικό νόσημα (διαβήτη, στεφανιαία νόσο κ.α.) κατά την έναρξη της μελέτης.
Η έκβαση των καρδιομεταβολικών νοσημάτων των συμμετεχόντων προσδιορίστηκε από ιατρικές καταστάσεις που ανέφεραν οι ίδιοι, δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συνδεδεμένα νοσοκομειακά δεδομένα και αρχεία μητρώου θανάτων.
Όπως διαπίστωσαν, η τακτική κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης σε μέτρια επίπεδα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας, δηλαδή συνύπαρξης τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως του διαβήτη τύπου 2, της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές ή τους καταναλωτές ποσότητας μικρότερης από 100 mg καφεΐνης ημερησίως, όσοι κατανάλωναν μέτρια ποσότητα καφέ (τρία φλυτζάνια την ημέρα) ή καφεΐνης (200 – 300 mg ημερησίως) είχαν αντίστοιχα 48,1% και 40,7% μειωμένο κίνδυνο για νεοεμφανιζόμενη καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα.
To άρθρο Ο καφές με μέτρο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
[Πηγή:]www.newsit.gr