Aegean: Ολοκλήρωση των εργασιών για τις νέες εγκαταστάσεις


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τη νέα τεχνική βάση και το κέντρο προσομοιωτών και εκπαίδευσης πληρωμάτων της Aegean στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σύμφωνα με δημοσιογραφική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε χθες (24.9.2024) στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες για την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων της Aegean διήρκεσαν 15 μήνες, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2023, ενώ η επένδυση ανήλθε συνολικά στα 140 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Aegean ανακατασκεύασε το υπόστεγο της παλιάς Ολυμπιακής, που ήταν εγκαταλελειμμένο για πάνω από 10 χρόνια, και προχώρησε σε ενεργειακή αναβάθμιση και εγκατάσταση 5.238 τεμαχίων πάνελ, δημιουργώντας το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο σε οροφή στην Ελλάδα.

Το πάρκο αυτό έχει συνολική έκταση 25.500 τ.μ., με δυνατότητα παραγωγής 3 MW ισχύος, 4,5 GWh ενέργειας σε ετήσια βάση και παραγωγή ικανή να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε λειτουργία.

Στη νέα τεχνική βάση γίνονται οι υπηρεσίες συντήρησης που εκτελεί η εταιρεία για την ίδια, αλλά και για τρίτους πλέον. Οι πρώτες αναθέσεις από άλλους αερομεταφορείς, όπως η Cyprus, TUS. κ.λπ. είχαν ήδη ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις της παλιάς τεχνικής βάσης στις αρχές του 2024 και στο εξής παρέχονται στη νέα.

Παράλληλα, η Aegean δημιούργησε «ένα σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας με 4 προσομοιωτές, οι οποίοι θα γίνουν 7 στην πλήρη ανάπτυξή του τα επόμενο χρόνια», όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης.

Η επένδυση της εταιρείας στις νέες εγκαταστάσεις έχει ιδιαίτερη σημασία, εφόσον αναβαθμίζει τις δυνατότητες της εταιρείας στον τομέα της βαριάς συντήρησης αεροσκαφών και εκπαίδευσης πληρωμάτων και έχει προστιθέμενη αξία για την χώρα, καθώς από την πρώτη μέρα λειτουργίας προσελκύει ξένες αεροπορικές εταιρίες παρέχοντας υπηρεσίες βαριάς συντήρησης στα αεροσκάφη τους και εκπαίδευσης πληρωμάτων στους προσομοιωτές του κέντρου.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιείται και μια σταθερή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο που αποτελεί και την «καρδιά» αυτών των επενδύσεων. « Έχουμε ήδη πάνω από 90 πιλότους στα πιλοτήριά μας από το πρώτο πρόγραμμα υποτροφιών για πιλότους που ξεκίνησε το 2018, ενώ τον επόμενο μήνα θα αποφοιτήσουν και οι πρώτοι 27 απόφοιτοι από το αντίστοιχο πρόγραμμα υποτροφιών για μηχανικούς που υλοποιούμε από το 2022», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η αποτελεσματική συνύπαρξη διαφορετικών γενεών πιλότων και μηχανικών.

Νέα Τεχνική Βάση

Η νέα Τεχνική βάση διαθέτει δυνατότητα διενέργειας βαριάς συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών σε έως και 12 θέσεις συντήρησης, επισκευής και τεχνικού ελέγχου για αεροσκάφη και πτητικά μέσα διαφόρων τύπων και στην ωρίμανση του το δυναμικό της τεχνικής βάσης προβλέπει 500.000 ώρες βαριάς συντήρησης.

Εκεί πραγματοποιείται κυρίως η βαριά συντήρηση των αεροσκαφών με εργαλεία και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στα δομικά στοιχεία και σε όλα τα συστήματα του αεροσκάφους, ενώ παράλληλα, πραγματοποιούνται καθημερινές εργασίες συντήρησης, οι οποίες απαιτούν χρήση υπόστεγου.

Διαθέτει, επίσης, αυτοματοποιημένο χώρο αποθήκευσης εξαρτημάτων και ανταλλακτικών. Οι μηχανικοί δηλώνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των ανταλλακτικών και των εργασιών συντήρησης ποιο ανταλλακτικό χρειάζονται και μέσω ενός οχήματος, μέσα σε λίγα λεπτά το ανταλλακτικό βρίσκεται στο ράφι τους.

Στην τεχνική βάση απασχολούνται σήμερα περίπου 400 εργαζόμενοι, αριθμός που παρουσιάζει αύξηση κατά 20% από το 2023 και κατά 50% από το 2019. Στόχος της Aegean είναι να αυξάνεται το εργατικό δυναμικό κατά 10% κάθε χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, περισσότεροι από 50 απόφοιτοι της σχολής Μηχανικών της Olympic Air εργάζονται ήδη στην Τεχνική βάση, ενώ τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν να εργάζονται και οι πρώτοι 27 απόφοιτοι από το πρόγραμμα υποτροφιών μηχανικών που ξεκίνησε το 2022. Σε βάθος πενταετίας, θα απασχολούνται περίπου 600 έως 700 άνθρωποι.

Κέντρο εκπαίδευσης πληρωμάτων

Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο της AEGEAN (AEGEAN CAE training center) έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία και αυτή τη στιγμή αποτελεί τον πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένο και σύγχρονο κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λειτουργώντας σε συνεργασία με την CAE, τον μεγαλύτερο πάροχο εκπαίδευσης πολιτικής αεροπορίας διεθνώς.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 36 εκατ. ευρώ, μέρος της συνολικής επένδυσης των 140 εκατ. ευρώ και στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει έως και 7 προσομοιωτές πλήρους πτήσης, τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης πιλότων για αεροσκάφη τύπου Airbus, Boeing και ATR.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη εγκατασταθεί 4 προσομοιωτές πλήρους πτήσης (σε συνεργασία με την CAE, η οποία ανέλαβε την κατασκευή, τη διαχείριση και τη συντήρηση των συστημάτων) συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, με διαθέσιμο χώρο για 3 επιπλέον προσομοιωτές πλήρους πτήσης.

Οι προσομοιωτές αυτή τη στιγμή δουλεύουν σε σχεδόν 24ωρη βάση και εκπαιδεύουν πιλότους της AEGEAN, της Olympic Air αλλά και άλλων εταιρειών. Μάλιστα, οι πιλότοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τόσο την αρχική, όσο και την επαναληπτική εκπαίδευση που πραγματοποιείται κάθε 6 μήνες.

Μέχρι πρότινος, όλα τα πληρώματά της AEGEAN εκπαιδεύονταν στο εξωτερικό. Ωστόσο, πλέον το κέντρο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της AEGEAN και κανείς από τους πιλότους και τα πληρώματα καμπίνας δεν χρειάζεται να μεταβεί στο εξωτερικό.

Το AEGEAN CAE training center στην πλήρη του ανάπτυξη, θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και να υποστηρίξει τις ανάγκες εκπαίδευσης ακόμη περισσότερων πληρωμάτων καμπίνας.

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Χεζμπολάχ: Πρώτη επιβεβαιωμένη επίθεση στο Τελ Αβίβ – Ηχησαν οι σειρήνες

Το Ισραήλ απαντά με βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο...

Άννα Διαμαντοπούλου στον ΣΚΑΪ για το ντιμπέιτ: «Εχθές νίκησε το ΠΑΣΟΚ»

«Το στοίχημα για τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ...

Καιρός : Η πρόγνωση του καιρού από τη Χριστίνα Σούζη

Η πρόγνωση του καιρού από τη Χριστίνα Σούζη  ...

Χεζμπολάχ: Πρώτη επιβεβαιωμένη επίθεση στο Τελ Αβίβ – Ηχησαν οι σειρήνες

Το Ισραήλ απαντά με βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο - Ο πύραυλος της Χεζμπολάχ αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα - Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο...

Παπαθανάσης: Αναβάθμιση του Οικοτροφείου Λυκόβρυσης μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Η δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 250.000 ευρώ και σκοπός είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιρίου και υποδομών του Οικοτροφείου Λυκόβρυσης της...

Άννα Διαμαντοπούλου στον ΣΚΑΪ για το ντιμπέιτ: «Εχθές νίκησε το ΠΑΣΟΚ»

«Το στοίχημα για τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα είναι να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά η υποψήφια για την ηγεσία του...