Η Ελλάδα στο επίκεντρο των υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιών με τη σφραγίδα της Vodafone Ελλάδας


Στην Ελλάδα των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών, οι διεθνείς τηλεπικοινωνιακοί δρόμοι και οι συνδέσεις οπτικών ινών διασταυρώνονται στην Κρήτη. Η Κρήτη δεν είναι απλώς ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, αλλά αναδεικνύεται σε παγκόσμιο κόμβο τηλεπικοινωνιακών υποδομών, με το μέλλον να προδιαγράφεται ψηφιακά πιο λαμπρό από ποτέ λόγω των υποθαλάσσιων καλωδίων για υποδομές επικοινωνιών, με τη Vodafone να έχει σφραγίσει την αδιάλειπτη συνδεσιμότητα όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και της χώρας στο σύνολό της, μέσα από σημαντικές επενδύσεις σε υποβρύχια δίκτυα.

Το νέο ορόσημο και φιλόδοξο έργο της Vodafone είναι η σύνδεση του σταθμού προσαιγιάλωσης υποβρύχιων καλωδίων της στο Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης, με ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια καλωδιακά συστήματα στον κόσμο, το India-Europe-Xpress (IEX). Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό υποδοχής καλωδίων στη νότια Κρήτη, που θα διασυνδεθεί με το καλωδιακό σύστημα IEX, ώστε να προσφέρει αυξημένη χωρητικότητα και ανθεκτικότητα στις υποδομές που βρίσκονται στο νησί. Ο νέος σταθμός θα δημιουργήσει την αναμενόμενη προστιθέμενη αξία στη συνδεσιμότητα της Ελλάδας και της Κρήτης, αποτελώντας τον πρώτο στο νότιο τμήμα του νησιού, καθώς μέχρι σήμερα τα περισσότερα υποβρύχια καλώδια συγκεντρώνονται στη βόρεια Κρήτη.

Το σύστημα IEX, με συνολικό μήκος σχεδόν 10.000 χιλιόμετρα, αποτελεί μέρος ενός διηπειρωτικού έργου, που περιλαμβάνει επίσης το σύστημα India-Asia-Xpress (IAX). Το IEX συνδέει τη Βομβάη με την Ευρώπη και διασυνδέεται απρόσκοπτα τις ακτές της Βομβάης, επεκτείνοντας το IEX ανατολικά με το IAX ώστε να φτάσει στη Σιγκαπούρη. Το καλώδιο IEX, προσεγγίζει τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς και τη Μεσόγειο Θάλασσα με προσαιγιαλώσεις στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η Vodafone Ελλάδας έχει δημιουργήσει τον «ανοικτό» σταθμό προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στο Τυμπάκι, καθιστώντας τον διαθέσιμο σε όλα τα έργα και παρόχους, σε μια δίκαιη και ισότιμη βάση, ενώ αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις και από άλλα σημαντικά καλώδια που θα συνδέσουν την Κρήτη με διαφορετικά μέρη ανά τον κόσμο.

Τα υποθαλάσσια καλώδια συνδέουν περιοχές και ηπείρους, γεφυρώνοντας γεωγραφικά εμπόδια, όπως αυτά της χώρας μας με την τεράστια ακτογραμμή. Μέσα από αυτές τις υποθαλάσσιες υποδομές οπτικών ινών, το νησιωτικό ανάγλυφο της χώρας μπορεί να αναπτυχθεί ψηφιακά και να διασφαλίσει προσιτή και προσβάσιμη συνδεσιμότητα για όλους, κάνοντας ουσιαστικά βήματα για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος.

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Τουρκία-Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν | ΣΚΑΪ

Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία αφενός...

Αστυνομικός Βουλής: Στο στόχαστρο της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

Ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης με αφορμή...

Ανδρουλάκης: Η πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ για έκτακτη εισφορά 5% στα κέρδη τραπεζών

Η έκτακτη αυτή εισφορά δεν έχει μόνο εισπρακτικό...

Τουρκία-Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν | ΣΚΑΪ

Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία αφενός συνεχίζει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και αφετέρου επιδιώκει μια δίκαιη και βιώσιμη...

Αστυνομικός Βουλής: Στο στόχαστρο της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

Ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο κατηγορούμενος αστυνομικός διήγαγε πολυτελή βίο, έδωσε εντολή να γίνει έλεγχος ...

Ανδρουλάκης: Η πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ για έκτακτη εισφορά 5% στα κέρδη τραπεζών

Η έκτακτη αυτή εισφορά δεν έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Εδράζεται πρωτίστως στην ισχυρή πολιτική βούληση να μπει τέλος στις ολιγοπωλιακές πρακτικές ...