Μπαράζ αγωγών και μηνύσεων Κασσελάκη κατά Πολάκη, Σβίγγου, Παππά κ.α, αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ από σήμερα, τι δώρο έκανε ο Πάπας στην μητέρα του Ρουσόπουλου, o λήθαργος της Ε.Ε. και οι ανατροπές λόγω Τραμπ, το Ελληνικό και οι μάχες για τις νέες πόλεις σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, η εβδομάδα του Γιώργου Στάσση, τα πάθη του ελληνικού ελαιολάδου και οι φόροι στα κρυπτονομίσματα


Αγωγές και μηνύσεις 

Στα δικαστήρια οδηγείται το διαζύγιο του Στέφανου Κασσελάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με μπαράζ αγωγών και μηνύσεων κατά φυσικών προσώπων και όχι γενικώς και αορίστως κατά του κόμματος ή κατά οργάνων, θα απαντήσει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην «λασπολογία» που δέχθηκε για το πόθεν έσχες όπως δήλωσε. Τώρα πλέον αισθάνεται «ελεύθερος να προασπίσει την αξιοπρέπεια του» όπως τονίζει σε συνομιλητές του. Δεν έφυγε ο ίδιος αλλά τον έδιωξαν και δεν αισθάνεται καμία δέσμευση. Εάν τον πιέσουν θα κάνει κι άλλες κινήσεις. 

Ονόματα 

Οι πληροφορίες του newsIT αναφέρουν ότι οι αγωγές και μηνύσεις θα απευθύνονται σε πρόσωπα όπως ο Παύλος Πολάκης, η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου, ο πρόεδρος της ΚΟ Νίκος Παππάς, η Όλγα Γεροβασίλη,  και όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που υιοθέτησαν της καταγγελίες Πολάκη για το «ψευδές πόθεν έσχες» όπως το χαρακτήρισε και από το βήμα του συνεδρίου. Τα χρήματα που πιστεύει ότι θα κερδίσει από τις αγωγές, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολλά και θα αποφασίσει που θα κατευθυνθούν όπως τονίζουν συνεργάτες του. 

Στην επίθεση και η Κουμουνδούρου

Την δικαστική παρέμβαση για τον έλεγχο του πόθεν έσχες έχει ζητήσει όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ σχεδιάζει και προσφυγή στις αρμόδιες οικονομικές ελεγκτικές αρχές. Το βασικό επιχείρημα της νομικής υποστήριξης του Κασσελάκη είναι ότι οι αναφορές Πολάκη αφορούν το 2018, όταν δεν είχε καμία πολιτική ιδιότητα και όχι το 2023 που εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.Αντιθετα η ΠΓ ανεφερε σε ανακοίνωση ότι «θα συνεχίσει αταλάντευτα να υπερασπίζεται τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον και δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή σε έκνομες ενέργειες από όπου και εάν προέρχονται, χωρίς κομματικές  διακρίσεις». 

Μηνύσεις απλών μελών

Ταυτόχρονα, όμως, τρέχουν και οι μηνύσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ εξελέγησαν στις ΟΜ δεν διαπιστεύτηκαν στο συνέδριο ή εμποδίστηκαν να μπουν διότι έκλεισαν οι πόρτες. Καταγγέλλουν τους διοργανωτές ότι από το υπόγειο του Gazi Live έβαζαν τους ημέτερους των «87», μέσα στο χώρο του συνεδρίου. Κορυφαίο στέλεχος καταγγέλει ότι επιχείρησε να μπει στο χώρο, του είπαν ότι δεν έχει πάρει διαπίστευση και όταν τους απάντησε «μα έχω εκλεγεί με πάνω από 100 ψήφους»  του απάντησαν «άντε φύγε από δω». Καταγγελία ότι τον άφησαν έξι ώρες απέξω να περιμένει έκανε και ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής. Δήλωσε ότι θα ενταχθεί στο κόμμα Κασσελάκη. Απαγορεύτηκε η είσοδος και σε ένα εμβληματικό πρόσωπο της αριστεράς την Μέλπω Λεκατσά. Όλα αυτά που συνέβησαν, πλήγωσαν βαθιά το κόμμα της αριστεράς που το βαραίνει πλέον το στίγμα των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων.

Το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση!

Χωρίς να κουνήσει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι, ο Νίκος Ανδρουλάκης πιθανόν από σήμερα να είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Θεοδώρα Τζάκρη, όπως αναφέρουν οι πηγές του NEWSIT, σήμερα δεν θα παραιτηθεί μόνο από γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ανεξαρτητοποιηθεί κιόλας. Ο πρώτος που έστειλε επιστολή ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ήταν ο Πέτρος Παππάς. Το ίδιο θα κάνουν σήμερα και επίσημα ο Αλέκος Αυλωνίτης, η Ραλλία Χρηστίδου και η Κυριακή Μάλαμα. Με τους πέντε βουλευτές που αποχωρούν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πλέον 30 έδρες, μία λιγότερη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. 

Ο ναύαρχος και η Νίνα

Δεν θεωρείται απίθανο να υπάρξουν κι άλλες μια – δύο ανεξαρτητοποιήσεις σήμερα. Τον ίδιο δρόμο είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει στη συνέχεια για παράδειγμα ο Ευάγγελος Αποστολάκης που μαζί με την Νίνα Κασσιμάτη στις μυστικές συσκέψεις ήταν από τους πιο πιεστικούς προς τον Κασσελάκη. Ο ναύαρχος για το συνέδριο φέρεται να του είπε «Στέφανε δεν πρέπει να βάλεις το πόδι σου μέσα και να το νομιμοποιήσεις», η δε βουλευτής Πειραιά με αφορμή την άρνηση της Κουμουνδούρου να δώσει στοιχεία πόσοι ψήφισαν για σύνεδρους, ποιοι εξελέγησαν, τον αποκλεισμό του Κασσελάκη από την διαδικασία εκλογής κλπ φερόταν να λέει «τι καθόμαστε, πάμε να φύγουμε». Άλλοι βουλευτές που στηρίζουν τον Κασσελάκη ανοιχτά είναι οι Γιώργος Γαβρήλος, Γιώτα Πούλου, Γιάννης Σαρακιώτης, Έλενα Ακρίτα και Ράνια Θρασκιά, με τις δύο τελευταίες κυρίες να μην φαίνεται πάντως να σκέφτονται την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκατοντάδες είναι και οι παραιτήσεις  στελεχών σε όλη τη χώρα. Το τελικό ταμείο θα δείξει τι στοίχισε η αποχώρηση Κασσελάκη και το ταμειο θα κάνει το δικό του νέο κόμμα.

Τι χάνει, τι κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει τρίτο κόμμα, χάνει τα μεγάλα γραφεία στη Βουλή, προσωπικό και ασφάλεια, μειώνεται ο χρόνος ομιλίας, το δικαίωμα να ζητάει περισσότερες προ ημερησίας συζητήσεις στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, να έχει τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους κλπ. Δεν χάνει, όμως, τα περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ που είναι η ετήσια κρατική επιχορήγηση, όπως και την σφραγίδα του κόμματος.

Με την φωτό του  Βαρθολομαίου

Περίπου 45 λεπτά κράτησε η συνάντηση του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρο Ρουσόπουλο -τον πρώτο ορθόδοξο- στο Βατικανό. Οι συναντήσεις του Πάπα συνήθως δεν ξεπερνούν τα 20 λεπτά και στην αίθουσα αναμονής περίμενε το δικό του ραντεβού  ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος μετέφερε στον Πάπα τους χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με τον οποίο τους συνδέει στενή φιλία. Ο Πάπας χαμογέλασε και έδειξε στον κ. Ρουσόπουλο ένα μεγάλο δερμάτινο φάκελο πάνω στο γραφείο του, στον οποίον μέσα βάζει τα χαρτιά του. Στην εξωτερική πλευρά έχει μία μικρή φωτογραφία του ίδιου με τον Βαρθολομαίο. Άλλη φωτογραφία δεν υπάρχει πάνω στο γραφείο του. 

Από πολύτεκνες οικογένειες 

Η συζήτηση πήρε και προσωπικό χαρακτήρα. Ο Πάπας ρώτησε τον κ. Ρουσόπουλο για την οικογένειά του και όταν του απάντησε ότι έχει άλλα πέντε αδέλφια ο Πάπας του είπε ότι και εκείνος είχε άλλα τέσσερα αδέλφια. Ο πατέρας του ήταν σιδηροδρομικός και του Ρουσόπουλου ταχυδρόμος. Η μητέρα του είναι μόνο εν ζωή . Ο Πάπας άνοιξε το συρτάρι του γραφείου του και έβγαλε έναν εσταυρωμένο με ένα ροζάριο για να το δώσει ο Ρουσόπουλος δώρο στη μητέρα του. 

Μήτηρ Θεού

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης χάρισε στον Πάπα μία εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας από το Άγιο Όρος και ο Πάπας στον κ. Ρουσόπουλο μία ασημένια εικόνα της Παναγίας που γράφει πάνω στα ελληνικά «Μήτηρ Θεού». Ο κ. Ρουσόπουλος έκανε επίσης δώρο στον Πάπα μια δερματόδετη  έκδοση του βιβλίου του (που είναι ουσιαστικά η διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου) με θέμα την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων της Βενετίας στο 17ο αιώνα. Του επισήμανε το κεφάλαιο που αναφέρεται σε μία προσπάθεια που έγινε εκείνη την εποχή για ενοποίηση των δύο εκκλησιών, θέμα πάνω στο οποίο εργάζεται ο Πάπας. Σε ανταπόδοση ο Πάπας ζήτησε να του φέρουν όλα τα βιβλία που έχει γράψει, (περίπου 10 βιβλία) θεολογικά και δύο για το περιβάλλον και του τα χάρισε.

«Ήρωες!»

Υπήρξαν και στιγμές με χιούμορ. Ο Ρουσόπουλος ενθυμούμενος την φράση  του Πάπα ότι ήρωες δεν είναι αυτοί που χωρίζουν αλλά αυτοί που μένουν μαζί, σχολίασε στον βοηθό του ότι έχει απέναντι του δυο τέτοιους ήρωες, καθώς είναι παντρεμένοι 35 χρόνια με την σύζυγο του δημοσιογράφο, παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του Star Μάρα Ζαχαρέα που τον συνόδευε. Ο Πάπας απένειμε στο ζεύγος Ρουσόπουλου- Ζαχαρέα και το μετάλλιο του Βατικανού. Εκτός πρωτοκόλλου τους  συνόδευσε μέχρι έξω και ξεπροβόδιζε την αντιπροσωπεία περιμένοντας να απομακρυνθούν πριν γυρίσει στο γραφείο του. 

Ο λήθαργος της Ε.Ε. και οι ανατροπές που φέρνει ο Τραμπ

Το 1980, μας θυμίζει ο Μάθιου Σάιντ στους χθεσινούς Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση έλεγχε το 31% του παγκόσμιου ΑΕΠ και οι ΗΠΑ το 25%. Σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα μετά, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ελέγχουν το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά το μερίδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει βουλιάξει στο 16%. Και η ευρωπαϊκή οικονομία και ευημερία βρίσκονταν στον αέρα, όπως αποδείχθηκε τα τελευταία χρόνια, αφού στηρίζονταν στις περιορισμένες αμυντικές δαπάνες (εξαιρείται η Ελλάδα…) λόγω της προστασίας που προσέφεραν οι ΗΠΑ και στην απόλυτη εξάρτηση από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο. Εξάρτηση που αξιοποίησε στο έπακρο ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τη συνεργασία ευρωπαίων ηγετών.

Ξεχνιέται ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ο οποίος αφού ανακοίνωσε πανηγυρικά το τέλος της πυρηνικής ενέργειας (αυξάνοντας την εξάρτηση της χώρας του από τη Ρωσία) στη συνέχεια προσελήφθη στην Gazprom, τον ρωσικό κολοσσό του φυσικού αερίου! Ή η Άγκελα Μέρκελ η οποία μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας επιτάχυνε το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας και έσπευσε να εγκρίνει τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο Σάιντ δικαίως υποστηρίζει πως οι ευρωπαϊκές ελίτ που σήμερα ανησυχούν για τις επιπτώσεις της εκλογής Τραμπ, δεν έκαναν τίποτα εδώ και δεκαετίες ώστε να αποκτήσει η Ευρώπη αυτονομία στην άμυνα, στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες. Αλλά ακόμα και τώρα, πάλι από τις ΗΠΑ περιμένουν, αν και εμφανίζονται, με δηλώσεις, να στηρίζουν την αυτονόμηση της Γηραιάς Ηπείρου. Θα χρειαστούν επαναστατικές αλλαγές, από τις συνθήκες για το άσυλο μέχρι το κλείσιμο των φορολογικών παραθύρων για τους πολύ πλούσιους, ώστε να αποδείξουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες πως επιτέλους στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Το Ελληνικό και η μάχη για τις νέες πόλεις σε Μεσόγειο – Μέση Ανατολή

Όποιος πρόλαβε να ρίξει μια ματιά στις βρετανικές εφημερίδες του Σαββατοκύριακου (ναι, η σημερινή στήλη γράφεται από τη άλλη πλευρά της Μάγχης!) θα έβλεπε στους Σαββατιάτικους Financial Times μια ολοσέλιδη καταχώρηση της Lamda Development για τις οικιστικές αναπτύξεις στο Ελληνικό. Όπως διαβάζουμε «το Ελληνικό αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη» και το στρατηγικό σχέδιο είναι της «παγκοσμίου φήμης Foster + Partners» ενώ θα βρίσκεται «γύρω από το μεγαλύτερο παραλιακό πάρκο της Ευρώπης».

Ανοίγοντας, όμως, τους Sunday Times πέφτεις πάνω σε μια επίσης ολοσέλιδη καταχώρηση για τη Ντιρίγια (την πρώτη πρωτεύουσα της δυναστείας των Σαούντ) της Σαουδικής Αραβίας. Διαφημίζεται ως «η πόλη του μέλλοντος με τα πεζοδρόμια».

Οι Σαουδάραβες δεν σχεδιάζουν μόνο την επέκταση της Ντιρίγια, αλλά ολόκληρες νέες πόλεις, όπως και άλλες χώρες του Κόλπου. Ακόμα και η Αίγυπτος έχει φιλόδοξα σχέδια για νέες πόλεις στα παράλια της Μεσογείου που εμποδίζονται, όμως, από τα δυσάρεστα οικονομικά της χώρας. Και η Τουρκία θέλει να μπει, με κάποιο τρόπο στο παιχνίδι των μεγάλων αστικών αναπλάσεων, ενώ η Κύπρος έχει ήδη να παρουσιάσει κάποια μικρότερα έργα. Δεν είναι εύκολος ο ανταγωνισμός για έργα όπως το Ελληνικό και οι άλλες αναπτύξεις στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Η εβδομάδα του Γιώργου Στάσση

Αφού περάσαμε την εβδομάδα των τραπεζιτών, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζικών ομίλων, από σήμερα μπαίνουμε στην εβδομάδα του Γιώργου Στάσση. Την Τετάρτη η ΔΕΗ ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου και μια ημέρα αργότερα, την Πέμπτη, θα παρουσιάσει το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πλάνο για την περίοδο 2025 – 2027. Μάλιστα το νέο επιχειρησιακό πλάνο θα ανακοινωθεί από τη διοίκηση Γιώργου Στάσση πριν και περάσει ένας χρόνος από την παρουσίαση του προηγούμενου. Η νέα παρουσίαση στηρίζεται στο γεγονός πως η ΔΕΗ, με τις απανωτές συμφωνίες και εξαγορές των τελευταίων μηνών, κινείται πολύ πιο γρήγορα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ενώ ταχύτερη είναι και η διεθνοποίηση που είχε εξαγγείλει ο Γιώργος Στάσσης.

Οι τιμές της ενέργειας και το αμερικανικό LNG

Η ΔΕΗ ανακοινώνει τη μεγαλύτερη στροφή στις ΑΠΕ, όταν διάφοροι κερδοσκόποι, που είχαν σορτάρει μετοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έβγαλαν κάποια δισεκατομμύρια δολάρια σε λίγες ώρες, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Όμως η κατάσταση είναι λίγο πιο σύνθετη όπως υποστηρίζουν σοβαροί αναλυτές. Ειδικά στο μέτωπο της προμήθειας της Ευρώπης με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και στη διαμόρφωση των τιμών. Κατ’ αρχήν οι ειδικοί προβλέπουν πως ακόμα και αν η μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ ανατρέψει τον «πράσινο» σχεδιασμό της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι επιπτώσεις θα φανούν μεσοπρόθεσμα. Στο σχιστολιθικό LNG, για παράδειγμα, που ο Μπάιντεν είχε βάλει προσωρινό στοπ σε νέες άδειες, η Wood Mackenzie εκτιμά πως υπάρχουν έργα δυναμικότητας 90 εκατ. τόνων ετησίως που περιμένουν αδειοδότηση εξαγωγών. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν έργα, συνολικής δυναμικότητας 130 εκατ. τόνων ετησίως που αναμένεται να μπουν σε παραγωγή μεταξύ 2025 – 2027. Πρόκειται για δυναμικότητα που αντιστοιχεί στο 33% της υφιστάμενης δυναμικότητας LNG. Κανονικά η Ευρώπη πρέπει να τρίβει τα χέρια της γιατί η πρόσθετη παραγωγή μπορεί να ρίξει τις τιμές του πανάκριβου αμερικανικού LNG. Αν πάρουμε στα σοβαρά και τις υποσχέσεις για «τέλος του πολέμου στην Ουκρανία» που έχει δώσει ο Ντ. Τραμπ, τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πανηγυρίζουν, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις τιμές ενέργειας. Λέτε να αρχίσει να κυλάει στους αγωγούς το ρωσικό φυσικό αέριο; Ας είμαστε προσεκτικοί, λένε οι αναλυτές, γιατί η κατάσταση στην Ουκρανία είναι λίγο πιο σύνθετη, ενώ και τα νέα έργα LNG στις ΗΠΑ θα χρειαστούν κάποιο διάστημα μέχρι να αρχίσουν την παραγωγή.

Η ποσότητα δεν είναι το μόνο πρόβλημα για το ελληνικό ελαιόλαδο

Η ανομβρία και του Νοεμβρίου φαίνεται πως ματαίωσε οριστικά τις τελευταίες ελπίδες των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών για να επανέλθει η ποσότητα της παραγωγής κοντά στο προπέρσινο επίπεδο. Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο περί παραγωγής ακόμα και στο ήμισυ του αναμενομένου. Του χρόνου, μάλιστα, αναμένεται, ακόμη χαμηλότερη οαραγωγή. Από την άλλη μεριά, η παραγωγή άλλων χωρών ευρωπαϊκών (πχ Ισπανία) και γενικότερα μεσογειακών είναι πολύ υψηλότερη από την ελληνική, με συνέπεια να πέφτουν σημαντικά οι τιμές του ελαιολάδου αναγκαστικά και στην Ελλάδα, καθώς η παραγωγή της αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της συνολικής. Από το συνδυασμό της διεθνώς χαμηλής τιμής και της χαμηλής ελληνικής παραγωγής -αλλά και της έλλειψης αποθεματικού μετά το περσινό κραχ στην παραγωγή, ου μην αλλά και εργατικού δυναμικού (γεγονός που κρατά τα μεροκάματα σχετικά ψηλά) κλπ. – αναμένεται να τσακιστούν τα έσοδα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών φέτος στην εσωτερική αγορά.  Ωστόσο, ειδήμονες του κλάδου αναφέρουν πως φέτος το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την εσωτερική αγορά, ούτε μόνο την ποσότητα της ελληνικής παραγωγής. Αφορά και τις σχέσεις των Ελλήνων παραγωγών με την εξωτερική αγορά, καθώς ορισμένοι ανταγωνιστές των Ελλήνων, ενδεχομένως όχι αναγκαία με απόλυτη ειλικρίνεια, αμφισβητούν την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, ακριβώς λόγω της ανομβρίας, πληροφορείται η στήλη. Αρμόδια στελέχη από την κυβέρνηση λένε πως μία λύση θα ήταν να μαζικοποιηθούν τα ποτιστικά χωράφια της ελαιοκαλλιέργειας, αλλά οι ελαιοπαραγωγοί, όπως γενικότερα οι γεωργοί, πιο ρεαλιστές υπενθυμίζουν στη στήλη πως αυτό εκτός ένα μεγάλο κόστος για τους ίδιους θα προϋπέθετε την ύπαρξη…νερού στις περιοχές τους, το οποίο ολοένα και περισσότερο φθίνει, ως γνωστόν…

Ψάχνουν πως θα φορολογήσουν τα κρυπτονομίσματα

Ομάδα εργασίας για τον καθορισμό του πλαισίου φορολόγησης, ελέγχου και κανονιστικής λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων και άλλου είδους ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων συνέστησε το υπουργείο Οικονομικών. Η πρωτοβουλία αυτή είναι αναγκαία, εάν ληφθεί υπόψη ότι αυξάνονται και…πληθύνονται όσοι επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, εξασφαλίζοντας, σε πολλές περιπτώσεις, σημαντικά κέρδη. Ενδεικτικό της τάσης αυτής είναι το γεγονός ότι τμήμα του υπό κατασκευή κτιρίου κατοικιών (Urban City 44) στην Αθήνα επιδιώκεται να χρηματοδοτηθεί, μέσω ξένης εξειδικευμένης πλατφόρμας, μέσω έκδοσης ψηφιακών νομισμάτων. Κι αν το πλαίσιο που σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών να δημιουργήσουν θα συμβάλει στον εξορθολογισμό και τη φορολογική συμμόρφωση της συγκεκριμένης αγοράς, κανενός είδους πλαίσιο δεν είναι ικανό να προστατεύσει τους επενδυτές από τις πυραμίδες απάτης κρυπτονομισμάτων που υπόσχονται υπερκέρδη σε μία νύχτα. Εκεί το μόνο που σώζει είναι η λογική…

Το αττικόψαρο και οι πλημμύρες

Το αττικόψαρο, διαβάζουμε στην Wikipedia, «συναντάται στον Σπερχειό, στον βοιωτικό Κηφισό και στα ρέματα της πεδιάδας του Μαραθώνα. Παλαιότερα εντοπιζόταν και στον αθηναϊκό Κηφισό, αλλά εξαφανίστηκε κατά τη δεκαετία του 1970. Ανακαλύφθηκε εκ νέου στον ποταμό το 2013». Όπως είπε πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος λόγω του αττικόψαρου υπάρχουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έχουν σταματήσει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική, όπως στο ρέμα της Ραφήνας και στον ποταμό Ερασινό που δέχεται τα όμβρια όλων των Μεσογείων. Τα παγωμένα έργα για την θωράκιση της Αττικής από τις έντονες βροχοπτώσεις είναι, βέβαια, πολύ περισσότερα, γύρω στα 15 υπολογίζονται. Τι θα γίνει; Άγνωστο προς το παρόν αφού αναμένονται οι δικαστικές αποφάσεις ή άλλες αποφάσεις από τοπικές αρχές. Μέχρι τότε, προσευχηθείτε αφού περίπου 20.000 σπίτια σε περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για πλημμύρες είναι ισόγεια.

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Γάλλος ΥΠΕΞ: Δεν πιστεύω ότι ο Τραμπ θα εγκαταλείψει την Ουκρανία

 Σημείωσε ωστόσο παράλληλα πως σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία και ανεξάρτητα από το πότε θα επέλθει η στιγμή...

Συνελήφθη 16χρονος για εκδικητική πορνογραφία – Τουλάχιστον 11 ανήλικα κορίτσια τα θύματα

Έχει διακινήσει επεξεργασμένες φωτογραφίες τουλάχιστον 11 ανηλίκων κοριτσιών - Εντοπίστηκε βίντεο με γενετήσιες πράξεις μεταξύ ανηλίκων στην κατοχή του ...

Γεροβασίλη: Τους σημερινούς επίδοξους «αποστάτες» η ιστορία θα τους ξεχάσει γρήγορα

«Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χάθηκε μόνο «στα χαρτιά» σημείωσε η Όλγα Γεροβασίλη ...