Facebook
  • ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
  • ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ
  • ΑΤΤΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • SHOWBIZ
    • EDITORIALS
Αναζήτηση
Pretty Nails - since 2003
TOAERODROMIO.GR
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook
RSS
Twitter
TOAERODROMIO.GR
  • ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
  • ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ
  • ΑΤΤΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • SHOWBIZ
    • EDITORIALS
Υγεία

Δύο στις τρεις εισαγωγές στο νοσοκομείο χρειάζονται γαστρεντερολόγο

Από
Συντακτική Ομάδα
-
28/11/2024
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Viber


    Σχεδόν τα δύο τρίτα των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία χρειάζονται γαστρεντερολογική αξιολόγηση για διαταραχές του πεπτικού σωλήνα, του ήπατος και του παγκρέατος.

    Μάλιστα, τα νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος αποτελούν μία από τις πιο συχνές αιτίες τόσο για επίσκεψη σε γιατρό, όσο και για νοσηλεία σε νοσοκομείο.

    Οι συχνότερες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος περιλαμβάνουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), τη δυσπεψία, το έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, το ευερέθιστο έντερο, την ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn, ηπατικές παθήσεις, όπως η λιπώδης νόσος  του ήπατος που σχετίζεται με διαταραχές του μεταβολισμού, οι οξείες και χρόνιες  ηπατίτιδες και η  κίρρωση,  οι πολύποδες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και σπανιότερα του στομάχου και του παγκρέατος.

    Στις αλματώδεις εξελίξεις της ιατρικής στον τομέα της γαστρεντερολογίας τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκαν η πρόεδρος, η γενική γραμματέας και τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (ΕΓΕ) κ.κ. Κωνσταντίνα Παρασκευά, Πανάγια Μπομπότση, Ηλίας Ξηρουχάκης και Απόστολος Νταϊλιάνας με αφορμή το 44ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

    Νέες εφαρμογές ιατροτεχνολογικών συσκευών στο πεπτικό σύστημα, βοηθούν στη δυσαπορρόφηση των τροφών για απώλεια βάρους χωρίς χειρουργείο και χωρίς φάρμακα

    Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας από αριστερά οι κ.κ. Ξηρουχάκης, Νταιλιάνης , Μπομπότση και Παρασκευά

    Οι ειδικοί εξήγησαν ότι συνεχώς προκύπτουν νέα δεδομένα που αφορούν την κατανόηση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών και τη διαγνωστική προσπέλαση, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων νοσημάτων. Η πρόοδος αφορά ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από τη θεραπεία του πεπτικού έλκους, τις ηπατίτιδες, τα ιδιοπαθή νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ), τις διάφορες κολίτιδες, τα αυτοάνοσα νοσήματα, την νοσογόνο παχυσαρκία, μέχρι και τα κακοήθη νεοπλάσματα του πεπτικού, του ήπατος και του παγκρέατος, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανίατες.

    Σημαντική παράμετρος για την ανάπτυξη σειράς γαστρεντερολογικών παθήσεων αποτελεί το περιβάλλον στο οποίο ζούμε με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, για το λόγο αυτό στο συνέδριο θα γίνει ιδιαίτερη ανάλυση με αφορμή το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» του Υπουργείου Υγείας, στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου, καθώς επίσης και στην πρόληψη και θεραπεία και άλλων καρκίνων του πεπτικού όπως του στομάχου και του παγκρέατος.

    Ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο του συνεδρίου, ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Κοραή την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη του καρκίνου  παχέος εντέρου και τις ομάδες ατόμων υψηλού και μέσου κινδύνου.

    Μέσα διάγνωσης και θεραπείας

    Κύριο διαγνωστικό αλλά και θεραπευτικό εργαλείο των γαστρεντερολόγων  είναι οι ενδοσκοπήσεις του πεπτικού σωλήνα με πιο διαδεδομένες τη γαστροσκόπηση και την κολονοσκόπηση, την ενδοσκόπηση των χοληφόρων (ERCP) με την οποία αφαιρούνται λίθοι των χοληφόρων ή του παγκρέατος ή  τοποθετούνται ενδοπροσθέσεις (stents) στα χοληφόρα ή στο πάγκρεας, καθώς και τους  ενδοσκοπικούς  υπερήχους, μέθοδο συνεχώς ανερχόμενη με διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές.

    Χαρακτηριστική περίπτωση εφαρμογής των ενδοσκοπικών υπερήχων είναι η δυνατότητα λήψης βιοψίας, αλλά και πράξεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με συρραφή στομάχου χωρίς να χρειάζεται βαριατρική επέμβαση.

    Άλλες νεότερες μέθοδοι περιλαμβάνουν την εφαρμογή ιατροτεχνολογικών συσκευών που βοηθούν στη δυσαπορρόφηση για την απώλεια βάρους χωρίς χειρουργείο και χωρίς φάρμακα, αν και οι μέθοδοι αυτές δεν έχουν ευρεία εφαρμογή ακόμη.

    Ανάλογες εφαρμογές υπάρχουν και στο πεδίο των εκτομών πολυπόδων όπου έχει επίσης εφαρμοστεί επαναστατική μέθοδος ενδοσκοπικής υποβλεννογόνιας διατομής (ESD), με την οποία είναι δυνατή η αφαίρεση πρώιμων καρκίνων πεπτικού σωλήνα με εξαιρετικά αποτελέσματα, με το πλεονέκτημα να αποφεύγονται ανοικτές μείζονες χειρουργικές παρεμβάσεις, ενώ προσφέρεται ριζική θεραπεία.

    Στο πεδίο των λειτουργικών και των οργανικών παθήσεων όπως της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, του ευερέθιστου εντέρου και της εκκολπωματικής νόσου,  θα γίνει αναλυτική αναφορά τόσο στα σύγχρονα πρωτόκολλα διάγνωσης, όσο και στα νεότερα φάρμακα που πλέον είναι διαθέσιμα. Επίσης, σημαντικό μέρος του συνεδρίου θα αφιερωθεί στη σωστή διατροφή και στον ρόλο της για την υγεία, στις δίαιτες αδυνατίσματος, στο ποια είναι η σωστή και σε ποιες περιπτώσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας με φάρμακα ή  χειρουργικές επεμβάσεις.

    Οι κ.κ. Ξηρουχάκης και Νταϊλιάνας επεσήμαναν ότι η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού επιτυγχάνεται στο 95-99% των ασθενών που ακολουθούν τη θεραπεία με τα αντιβιοτικά και δεν επιστρέφει. Είναι σημαντική η εκρίζωση σε νέους ασθενείς, διότι το βακτήριο θεωρείται καρκινογόνο και δεν είναι γνωστό πώς θα εξελιχθεί στην πορεία του χρόνου.

    Στη διάρκεια της χορήγησης αντιβιοτικών είναι σημαντική η λήψη προβιοτικών, είτε για την προστασία του γαστρεντερικού συστήματος, είτε και για την υποβοήθηση της θεραπείας με τα αντιβιοτικά.

    Σε διαφορετική περίπτωση, δεν έχει επιβεβαιωθεί η υποβοήθηση του μικροβιώματος από τη λήψη των προβιοτικών είτε μέσω σκευασμάτων είτε μέσω εμπλουτισμένων τροφίμων.

    Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνα Παρασκευά επεσήμανε πως ο τομέας της  Γαστρεντερολογίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει  να επιδείξει πραγματικά αξιοσημείωτη εξέλιξη, τόσο με την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στην ειδικότητα, όσο και με την εξειδίκευση πολλών Ελλήνων Γαστρεντερολόγων σε αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού και την επιστροφή τους στη χώρα μας, παράγοντες που και οι δύο ενισχύουν την ποιότητα της περίθαλψης, καθώς εφαρμόζονται μέθοδοι σύμφωνες με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, διαγράφοντας ελπιδοφόρο μέλλον για τη συγκεκριμένη ειδικότητα».


    [Πηγή:]www.in.gr

    Facebook
    Twitter
    Email
    WhatsApp
    Viber
      Συντακτική Ομάδα

      ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ

      Υγεία

      Sunday Scaries: Γιατί το άγχος μάς κλέβει την Κυριακή; Και πώς να το αντιμετωπίσουμε

      Υγεία

      ΠΟΥ: Πάνω από 500 τα βασικά φάρμακα – Προστέθηκαν τα νέα φάρμακα για διαβήτη και καρκίνο

      Υγεία

      Νέο φρένο στις αντικαρκινικές θεραπείες για να μην ξεφύγει η δαπάνη

      Υγεία

      Ιδιώτες γιατροί στα νοσοκομεία: Το ΕΣΥ ανάμεσα σε «μπαλώματα» και μπίζνες

      Υγεία

      Κακός ύπνος; Δείτε πώς μπορείτε να αντεπεξέλθετε στη διάρκεια της ημέρας

      Υγεία

      Η μανία με τα φακελάκια καφεΐνης: Ένα trend των εφήβων που ανησυχεί ορισμένους ειδικούς

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

      Νέα επίθεση Τραμπ στον Σαντίκ Καν: Οι κατηγορίες για σαρία και η απάντηση από...

      Συντακτική Ομάδα - 24/09/2025

      Πρόεδρος και εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Τι είπαν για το αίτημα εκταφής

      Συντακτική Ομάδα - 24/09/2025

      Ανδρουλάκης: «Η ξαφνική αναβολή μιας συνάντησης που ανακοινώθηκε “μετά βαΐων και κλάδων”, είναι δείγμα...

      Συντακτική Ομάδα - 24/09/2025

      Καιρός : Η πρόγνωση του καιρού από τη Χριστίνα Σούζη

      Συντακτική Ομάδα - 23/09/2025

      Ο Ουσμάν Ντεμπελέ της Παρί Σεν Ζερμέν κατέκτησε την Χρυσή Μπάλα για το 2025

      Συντακτική Ομάδα - 23/09/2025

      Η Αναστασία έπαιξε ποδόσφαιρο με τον Θοδωρή Ζαγοράκη και τον Γιώργο Καραγκούνη

      Συντακτική Ομάδα - 23/09/2025

      Τα iPhone 17 κυκλοφορούν από σήμερα στην Ελλάδα

      Συντακτική Ομάδα - 22/09/2025
      • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
      Toaerodromio.gr © 2020 | Fueled by QUESTIT