Τα αυγά είναι, παραδοσιακά, ο σύμμαχός μας στην κουζίνα. Δίνουν πάντα νόστιμο και γρήγορο φαγητό και ανταποκρίνονται στους περισσότερους μάγειρες, ανεξαρτήτως εμπειρίας.
Βραστά, μάτια ή στραπατσάδα, τα αυγά, είναι η ιδανική πρόχειρη λύση, όταν δεν υπάρχει χρόνος ή κουράγιο για κάτι περισσότερο.
Με τη μορφή της ομελέτας και μάλιστα της ομελέτας φούρνου, η διάσωση είναι διπλή, γιατί μπορούμε να συμπεριλάβουν στο φαγητό μας, ότι λαχανικά έχουμε στο ψυγείο μας, σε φρέσκια ή όχι και τόσο φρέσκια κατάσταση, αλλά και γιατί βάζοντας τα όλα στον φούρνο, δεν χρειάζεται να στεκόμαστε πάνω από το τηγάνι και να περιμένουμε να τη γυρίσουμε, για να ψηθεί και από την άλλη μεριά.
Στην ομελέτα φούρνου, μπορείτε να ενσωματώσετε, ό,τι υπολείμματα τυριών υπάρχουν στο ψυγείο, αλλά και αλλαντικών, που θέλετε να αξιοποιήσετε, πριν να είναι αργά.
Tip: μην ψήσετε την ομελέτα σε δυνατό φούρνο, γιατί φουσκώνει άνισα, σε κάποια σημεία.
Ομελέτα φούρνου
Υλικά:
- 3 μεγάλα αυγά
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 6 μεγάλα μανιτάρια
- 4 πατάτες
- 1/2 φλ. γάλα
- Αλάτι-Πιπέρι
- 200 γρ. φέτα τριμμένη ή ό,τι τυρί έχετε
- φρυγανιά
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρούς κύβους και τις βάζουμε στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και αφήνουμε για 5 λεπτά να γίνει διάφανο.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια σε φέτες και την πιπεριά. Δυναμώνουμε τη φωτιά.
Λαδώνουμε ένα μικρό ταψί ή κεραμικό σκεύος.
Βάζουμε φρυγανιά στο κάτω μέρος και στα πλαϊνά τους σκεύους.
Ρίχνουμε τα λαχανικά στο ταψί.
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το αλατοπίπερο.
Το περιχύνουμε πάνω από τα λαχανικά.
Ρίχνουμε από πάνω το τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
Σερβίρουμε με δροσερή, πράσινη σαλάτα.
[Πηγή:]www.newsit.gr