Η λαμπρή ποδοσφαιρική καριέρα, το παρατσούκλι «Πουλί» και η αγάπη για τη ζωγραφική


Ο Τάκης Οικονομόπουλος δεν είχε ταλέντο μόνο στο ποδόσφαιρο, καθώς ο αείμνηστος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971 απέναντι στον μεγάλο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ διακρινόταν και στη ζωγραφική.

Ο βετεράνος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού άσος του Τάκης Οικονομόπουλος, που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» από την 1η Φεβρουαρίου, άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Δευτέρας (10.02.2025).

Ο 81χρονος παλαίμαχος γκολκίπερ του τριφυλλιού, ο οποίος είχε υποστεί εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία, είχε αρχικά διακομιστεί στο «Σισμανόγλειο».

Ο Τάκης Οικονομόπουλος, γεννημένος στις 19 Οκτωβρίου 1943, είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες τερματοφύλακες όλων των εποχών.

Γνωστός και με το παρατσούκλι «Πουλί» με «νονό» τον Μίμη Δομάζο, λόγω των θεαματικών του εκτινάξεων, είχε, επίσης, ξεχωρίσει για το καλλιτεχνικό του ταλέντο, ασχολούμενος με τη ζωγραφική, καθώς συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις.

Η μεγάλη καριέρα κάτω από τα γκολπόστ

Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε από τις αλάνες και το 1959 εντάχθηκε στην Αθλητική Ένωση Καλλιθέας, αν και σύντομα μεταπήδησε στον Απόλλωνα Αθηνών, σε ηλικία 16 ετών, με τη μεταγραφή να κοστίζει 5.000 δραχμές. Το 1962, μετακόμισε στην Προοδευτική και το 1963, μετά από ανταλλαγή παικτών, υπέγραψε στον Παναθηναϊκό.

Στον Παναθηναϊκό παρέμεινε για 13 χρόνια, διατηρώντας για μεγάλο διάστημα τη θέση του βασικού τερματοφύλακα. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν το 1965, όταν κατάφερε να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του για 1.088 λεπτά.

Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του ήταν η συμμετοχή, φυσικά ως βασικού, στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2000, ο Παναθηναϊκός του 1971 ταξίδεψε στο Άμστερνταμ και έδωσε την άτυπη ρεβάνς με τον Άγιαξ, στη μεγάλη γιορτή του «Αίαντα» για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Ο Οικονομόπουλος έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική Ελλάδας το 1965 και αγωνίστηκε συνολικά 25 φορές με το εθνόσημο, από το 1965 μέχρι το 1974, συμμετέχοντας σε σημαντικές προκρίσεις και αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η ζωή μετά το ποδόσφαιρο

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό ποδοσφαιρική δράση, ο Οικονομόπουλος ανέλαβε τον ρόλο του προπονητή τερματοφυλάκων στον Παναθηναϊκό, θέση που διατήρησε έως το 2006.

Τάκης ΟικονομόπουλοςΤάκης Οικονομόπουλος
ΦΩΤΟ αρχείου EUROKINISSI

Αν και ο κόσμος τον γνωρίζει κυρίως για τα ποδοσφαιρικά του επιτεύγματα, η αγάπη του για τη ζωγραφική υπήρξε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Δημιουργεί έργα με ιδιαίτερη τεχνοτροπία, χρησιμοποιώντας ακόμη και οδοντογλυφίδες για τις λεπτομέρειες, ενώ έχει δημιουργήσει και έργα από πέτρα, που εντυπωσιάζουν για την καλαισθησία τους.

(ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Η ιστορία με τον Μίμη Δομάζο

Ο Τάκης Οικονομόπουλος είχε αναφερθεί σε συνέντευξή του σε μία χαρακτηριστική στιγμή με τον αείμνηστο Μίμη Δομάζο, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.

«Ο Μίμης ήταν ένας παίκτης που μπορούσε να κάνει τα πάντα. Θυμάμαι μία στιγμή που είχαμε πάει να παίξουμε ένα παιχνίδι μπάσκετ και έκανε ένα τακουνάκι και πήγε στο καλάθι.

ΦΩΤΟ αρχείου EUROKINISSI

Του λέει τότε στον Πούσκας, ”Το έβαλα με τακουνάκι, πάμε στοίχημα αν θα το βάλεις κι εσύ”. Ο Πούσκας, χωρίς να το σκεφτεί, πήγε στη μέση του γηπέδου και έβαλε καλάθι, ενώ ο Δομάζος του είπε: ”Στοίχημα αν το ξαναβάλεις”, και εκείνος το ξαναέβαλε!».

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Τάκη Οικονομόπουλου ήταν στην κηδεία του «στρατηγού» του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου, Μίμη Δομάζου, στις 27 Ιανουαρίου.

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Ακριβά φάρμακα στα φαρμακεία από τον Απρίλιο

Υπόσχεση για διανομή ακριβών φαρμάκων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, έδωσε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, υπό τις πιέσεις...