Υπόσχεση για διανομή ακριβών φαρμάκων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, έδωσε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, υπό τις πιέσεις των φαρμακοποιών, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου συστήματος προστασίας από πλαστά φάρμακα που εφαρμόζεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, έθεσε και πάλι το θέμα, λέγοντας ότι «υπάρχει τροχοπέδη στο φάρμακο και στον Έλληνα ασθενή», με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται για την διάθεση κάποιων φαρμάκων που έχουν χαρακτηριστεί ως Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, πέραν των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Ακριβά φάρμακα στα φαρμακεία ταυτόχρονα με την κατ΄ οίκον διανομή από τον ΕΟΠΥΥ τον Απρίλιο υπόσχεται ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ο κ. Βαλτάς απευθυνόμενος στη φαρμακοβιομηχανία, αναφέρθηκε στη θέση των εταιρειών ότι αυξάνεται το κόστος με τη μετακίνηση των φαρμάκων αυτών στα φαρμακεία και απάντησε ότι για το νέο σύστημα barcode της γνησιότητας των φαρμάκων, τα φαρμακεία επιβαρύνθηκαν με δαπάνες 4 εκατ. ευρώ χωρίς ανταποδοτικότητα, σημείωσε ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κάτι με την υποχρεωτική επιστροφή clawback και πρόσθεσε ότι υποχρεωτική επιστροφή rebate έχουν και τα φαρμακεία.
Απαντώντας στον κ. Βαλτά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του ΕΟΠΥΥ για τη διανομή των ΦΥΚ κατ΄ οίκον από τον Οργανισμό με έναν μόνο μειοδότη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση, γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος προσφυγών.
Σε ότι αφορά τα ΦΥΚ στα φαρμακεία, πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες να φτάνει το φάρμακο και στο φαρμακείο λίγο νωρίτερα, όμως αν όχι, τότε θα εφαρμοστεί μαζί με την κατ΄ οίκον διανομή.
Κατηγορίες φαρμάκων και αντιδράσεις
Σημειώνουμε ότι οι συζητήσεις αφορούν δύο κατηγορίες φαρμάκων, τις ερυθροποιητίνες και τα φάρμακα για τα λευκά αιμοσφαίρια που χρησιμοποιούνται για τους ογκολογικούς ασθενείς που είναι ανοσοκατεσταλμένοι λόγω χημειοθεραπείας, αν και οι φαρμακοποιοί διεκδικούν κι άλλες κατηγορίες για τη διεύρυνση των φαρμάκων που διακινούνται στη λιανική πώληση.
Για το θέμα αντιδρά η φαρμακοβιομηχανία, φοβούμενη ότι η διάθεση των φαρμάκων αυτών θα αυξήσει τη ζήτηση, οδηγώντας είτε σε παράλληλες εξαγωγές, είτε σε αύξηση της κατανάλωση συνολικά, αυξάνοντας την υποχρεωτική επιστροφή του clawback, για την οποία ζητά τη λήψη μέτρων.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη δήλωση του κ. Βαλτά για τις επιβαρύνσεις που υπέστησαν τα φαρμακεία για το νέο σύστημα ελέγχου της γνησιότητας των φαρμάκων, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Μιχάλης Χειμώνας, τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία επιβαρύνθηκε με 80 εκατ. ευρώ για τις 200 γραμμές παραγωγής, καθώς για κάθε γραμμή έπρεπε να δαπανηθούν 300.000-400.000 ευρώ, ενώ παράλληλα η φαρμακοβιομηχανία επιβαρύνεται σε ετήσια βάση με 2 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του νέου συστήματος πιστοποίησης της γνησιότητας των φαρμάκων.
[Πηγή:]www.in.gr