Τους κρύους μήνες τα εστιατόρια στα νότια προάστια δείχνουν να πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Τα φαινόμενα όμως απατούν, γιατί πίσω από αυτή την εικόνα υπάρχει μια δεύτερη, η οποία δείχνει ακριβώς το αντίθετο κι ας μη συνοδεύεται από τα πολύβουα πλήθη των θερινών μηνών. Μέσα σε αυτή κινείται το Gio, το νέο εστιατόριο του The Margi Hotel με το ιταλικό ταπεραμέντο.
Το Gio, πάντα με τον πολυβραβευμένο Παναγιώτη Γιακαλή και την ομάδα του στις επάλξεις, έρχεται να γίνει το κεντρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου και να συνεχίσει, όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε ο σεφ, τον ιταλικό βηματισμό που καθιέρωσε το Malabar το καλοκαίρι, αλλά με τέμπο, καθώς στο ίδιο ξενοδοχείο βρίσκεται και το βραβευμένο με αστέρι Michelin, Patio.
Εννοείται πως για να μπορέσει να το κάνει αυτό αναβαθμίστηκε κι άλλο αισθητικά, αποκτώντας κάτι από τα χρώματα της Costiera Amalfitana και το αριστοκρατικό στυλ του Μιλάνου. Εκεί, τουλάχιστον παραπέμπουν η cozy ατμόσφαιρα, τα εσπεριδοειδή στις ταπετσαρίες, τα λευκά λινά και οι ταιριαστοί, πράσινοι βελούδινοι καναπέδες – όλα μιλούν άψογα τη γλώσσα της χαλαρής πολυτέλειας, χάρη στο καλό γούστο και στις παρεμβάσεις του Γιάγκου Αγιοστρατίτη.
Τα πιάτα του Παναγιώτη Γιακαλή τιμούν την ιταλική κουζίνα με το παραπάνω, καθώς η βάση τους είναι τα εποχικά υλικά από τη Margi Farm, το μποστάνι-θησαυρό του ξενοδοχείου (πρόκειται για μια ιδιόκτητη φάρμα του στο Κορωπί, 40 στρεμμάτων, όπου καλλιεργούνται κηπευτικά και παράγεται ελαιόλαδο).
Οι συνταγές είναι απλές και γνώριμες, καθώς ο σκοπός του σεφ είναι να μπορεί κανείς να απολαμβάνει αυτές τις γνώριμες και αγαπημένες γεύσεις όσο συχνά επιθυμεί και να αισθάνεται οικεία ταυτόχρονα. Πίτσα δεν υπάρχει στον κατάλογο, αλλά η pasta, μαζί με άλλες ιταλικές σπεσιαλιτέ, έχουν την τιμητική τους. Μπορείτε να ξεκινήσετε με την κλασική burratta με τα μεστά σε γεύση ντοματίνια και το pesto βασιλικού, παρέα με μια τροφαντή focaccia Genovese και να περάσετε στο φίνα κομμένο vitello tonnato, το οποίο κρύβει την πλούσια σάλτσα του κάτω από τις φέτες κρέατος – εδώ έξτρα βάθος χαρίζουν τα τηγανητά “μήλα” κάπαρης.

Για εκείνους που προτιμούν κάτι πιο… θαλασσινό, υπάρχουν οι ψητές γαρίδες στο Josper, με βούτυρο και σκόρδο. Το μοσχαρίσιο carpaccio με parmigiana Reggiano ωρίμασης, είναι ένα από τα best sellers του μενού, αλλά αυτά που θα σας εντυπωσιάσουν είναι τα ανάλαφρα σοταρισμένα gnocchi al tartufo, με πληθωρική κρέμα παρμεζάνας και τόσο-όσο τρούφα. Το βράδυ που βρεθήκαμε εκεί, ήταν το καλύτερο και πιο comfort πιάτο από όσα δοκιμάσαμε, με διαφορά. Τη γαλλική πινελιά στην ιταλική “επέλαση” προσθέτει, στην ενότητα των κυρίως, η γλώσσα meunière, με την ωραία κρούστα και τη ζουμερή σάρκα – αν δεν ήταν λίγο τσιμπημένη στο αλάτι, θα παίρναμε σίγουρα και δεύτερη, ολοκληρώνοντας εκεί το δείπνο μας.
Από κρέας, πάντως, έχετε τη δυνατότητα να παραγγείλετε τη μοσχαρίσια κοτολέτα, η οποία φτάνει και περισσεύει για δύο άτομα ή τα scaloppini al limone που μπορούν να συνοδευτούν άψογα με χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες. Εμείς, σε μια κρίση νοσταλγίας για τη Ρώμη, διαλέξαμε τα saltimbocca alla romana, που εδώ τα φτιάχνουν με κοτόπουλο αντί για μοσχάρι. Κατά τα άλλα, πολύ ορθά, δεν πειράζουν την υπόλοιπη συνταγή, η οποία απαιτεί φασκόμηλο για το λεπτό άρωμα και απαλή σάλτσα βουτύρου για την ισορροπία.
Για να κλείσετε, στον κατάλογο θα βρρείτε τρία επιδόρπια, δια χειρός του ταλαντούχου pastry chef Μανώλη Στήθου: η tarte fin au pommes (να, μια ακόμη γαλλική παρέμβαση) η οποία προορίζεται για τέσσερα άτομα, η crema al Cioccolato, για τους φανατικούς της σοκολάτας και το πολύ έξυπνα σερβιρισμένο σε ταψάκι tiramisu, πασπαλισμένο με άφθονο κακάο.
Προκειμένου να συνοδέψετε όλα τα παραπάνω υπάρχει μια εκτενής λίστα κρασιών επιμελημένη από τον Κωνσταντίνο Καρασάββα, με ωραίες προτάσεις από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα και όχι μόνο από τον ιταλικό. Το κελάρι του The Margi Hotel, άλλωστε είναι από τα πιο οργανωμένα (και πιο όμορφα) στα νότια προάστια, ενώ δεν σταματά να εμπλουτίζεται. Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό, αν δεν θέλετε να πιείτε πολύ: αυτή τη στιγμή στη wine list, η οποία περιλαμβάνει περίπου 250 ετικέτες, θα βρείτε 17 από αυτές να σερβίρονται και σε ποτήρι, ανάμεσά τους και δύο σαμπάνιες.
Info: Λητούς 11, Βουλιαγμένη, Αθήνα 166 71
τηλ. 2108929165, κόστος 50-75€
[Πηγή:]www.newsit.gr