Ανακοίνωση του ΟΠΑΠ για τους σχολικούς αγώνες ποδοσφαίρου – Δήμος Αγίου Δημητρίου

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, διαχρονικά, αλλά ιδιαιτέρως τον τελευταίο χρόνο, με αφορμή περιστατικά τυφλής βίας και φανατισμού στους αθλητικούς χώρους, συμμετείχε υποστηρικτικά σε δρώμενα που στόχο είχαν αφενός να καταδικάσουν τις αιτίες που γεννούν τέτοια φαινόμενα και αφετέρου να συνδράμει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ομάδων, σωματείων και ατόμων στην κοινωνία του Αγίου Δημητρίου με τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας. Στις αρχές του έτους συνδιοργάνωσε δρομική εκδήλωση στο Δημοτικό μας στάδιο, με σύνθημα «Ο Αθλητισμός λέει όχι στη βία», με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή των σωματείων στίβου του δήμου μας και όμορων δήμων.

Πρόσφατα, μετά από αίτηση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου μας, δεχτήκαμε να συμμετάσχουμε υποστηρικτικά σε διοργάνωση πρωταθλήματος ποδοσφαίρου μεταξύ των δημοτικών σχολείων, με σύνθημα «Ναι στον Αθλητισμό, όχι στη βία-Ο Αθλητισμός κερδίζει τον πόλεμο: Ναι στην Ειρήνη και την Αλληλεγγύη των λαών».

Δυστυχώς σε έναν αγώνα γίναμε μάρτυρες περιστατικών λεκτικής και ψυχολογικής βίας εκ μέρους γονέων απέναντι σε διοργανωτές και μέλη της αντίπαλης ομάδας, που προσβάλλουν το πνεύμα και τις αρχές της διοργάνωσης και προκάλεσαν πληγή στις ευαίσθητες ψυχές των μικρών μαθητών που παρακολουθούσαν ή συμμετείχαν, όσο και των παρόντων γονέων.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τα συμβάντα που έλαβαν χώρα και καταρράκωσαν τον κεντρικό  στόχο της διοργάνωσης. Θεωρούμε απαράδεκτη κοινωνικά, πολιτικά και παιδαγωγικά τη στάση γονέων και παραγόντων που δεν προστάτεψαν τις ευγενείς αξίες της διοργάνωσης, αλλά αντιθέτως φανάτισαν και πρόσβαλαν συμμετέχοντες, διοργανωτές, παιδιά και γονείς, με τη σαφή επένδυση στη «Νίκη» και τον πρωταθλητισμό χωρίς αιδώ και σεβασμό στις ύψιστες αξίες του σεβασμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του ευ αγωνίζεσθαι. Τους καλούμε να επανορθώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο.

Ο ρόλος μας είναι αμιγώς υποστηρικτικός στη διοργάνωση. Υπεύθυνοι για τον κανονισμό του πρωταθλήματος και την τήρηση των όρων που έχουν συνυπογράψει όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στο σχολικό πρωτάθλημα, όπως και για την εκδίκαση οποιονδήποτε ενστάσεων, είναι η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, τις αποφάσεις της οποίας σεβόμαστε, στη βάση των προαναφερθέντων αρχών συμμετοχής μας.

Ως εκ τούτων, είναι απολύτως καταδικαστέα και εκ του πονηρού, η προσπάθεια να εμπλακούμε ως θεσμικός φορέας, σε προσπάθειες συγκάλυψης συμβάντων βίας και να ευνοήσουμε σχολεία ή πρόσωπα, για την απαράδεκτη στάση τους μέσα ή έξω από το γήπεδο.

Καλούμε όλα τα σχολεία να διασφαλίσουν τη συνέχιση του πρωταθλήματος, να απομονώσουν στάσεις και συμπεριφορές που προάγουν τη βία και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, παραδειγματίζοντας θετικά με τη στάση τους τους μικρούς αυριανούς πολίτες και σημερινούς μαθητές και αθλητές μας.  

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με σεβασμό το αίτημα της αποβολής της βίας από κάθε τομέα της κοινωνίας μας, και ειδικότερα από τα γήπεδα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε κάθε δράση που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Η αποφασιστικότητα μας δε, απέναντι σε συμπεριφορές που στηρίζουν τη βία, για αυστηρή προστασία των δημοτών μας από τέτοια φαινόμενα και συμπεριφορές, στις επόμενες δράσεις μας με τον ίδιο στόχο: «Ναι στον Αθλητισμό-Όχι στη βία» είναι δεδομένη και θα καθορίσει περαιτέρω τις επόμενες συνέργειες μας με θεσμικούς φορείς, αποβάλλοντας και τιμωρώντας παραδειγματικά τέτοιες συμπεριφορές ατόμων ή παραγόντων που τις υποδαυλίζουν.

Ροή Ειδήσεων

H βαθμολογία του Conference League μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από την Τσέλσι

Δείτε τη βαθμολογία του Conference League μετά το τέλος της δεύτερης αγωνιστικής. Υποχώρηση για τον Παναθηναϊκό στο βαθμολογικό πίνακα. Μετά την ήττα του Παναθηναϊκού...

Σε δίκη ο ράπερ Wiz Khalifa επειδή κάπνισε κάνναβη πάνω στη σκηνή συναυλίας στη Ρουμανία

Ο Wiz Khalifa παραπέμφθηκε σε δίκη μετά τη σύλληψή του για χρήση κάνναβης στη Ρουμανία. Ο 37χρονος Αμερικανός ράπερ είχε καπνίσει «χόρτο» στη...

Harper’s Bazaar: Αυτοί είναι οι 50 πιο σέξι άνδρες όλων των εποχών

Μία λίστα με τους 50 πιο «hot» άνδρες διαχρονικά παρουσίασε το...