Από τη Βούλα στη Λούτσα: Πώς ξέσπασε η 2η φωτιά μέσα σε 3 μέρες κοντά σε…

Εργασίες ή ξερά κλαδιά και χόρτα που μετατράπηκαν σε “φυτίλια”, “πυροδότησαν” τη φωτιά που ξέσπασε μέσα σε οικόπεδο, ανάμεσα σε σπίτια, στην Αρτέμιδα το πρωί της Δευτέρας.

Οι αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή του ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης έκτασης, ενώ κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συγκεντρώνει παράλληλα καταθέσεις και μαρτυρίες από την περιοχή, για να διασταυρωθούν τα ακριβή αίτια της νέας επικίνδυνης πυρκαγιάς, που πιθανότατα ξεκίνησε λόγω ανθρώπινης αμέλειας.

Για δεύτερη φορά όμως, μέσα σε 3 ημέρες κατοικημένη περιοχή βρέθηκε εκτεθειμένη στην πύρινη λαίλαπα, αυτή τη φορά χωρίς να καταγραφούν ζημιές και να χρειαστεί απομάκρυνση κατοίκων. Εκτός από την Αρτέμιδα, η Πυροσβεστική συνεχίζει να αναζητά απαντήσεις για τα αίτια που οδήγησαν στην καταστροφική πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα.

Οι φλόγες πέρασαν κυριολεκτικά μέσα από αυλές σπιτιών το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αρτέμιδα, με την Πυροσβεστική όμως να καταφέρνει να θέσει υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στη συμβολή των οδών Νικηταρά και Μακεδονομάχων, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη και στο σημείο έσπευσαν 42 πυροσβέστες με 16 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος συνέδραμαν με ρίψεις 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. “Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες όλων η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο σε χρονικό διάστημα μίας ώρας χωρίς να προκαλέσει υλικές ζημιές.

λουτσα

Τις τελευταίες ώρες καταγράφεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα που θα ενταθεί κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα γι΄ αυτό και οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα”, σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης το απόγευμα της Δευτέρας.

Από ένα κεραυνό προκλήθηκε η δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά που αντιμετώπισαν τη Δευτέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στην Περαχώρα Λουτρακίου. Η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή και τέθηκε υπό έλεγχο μέσα σε λιγότερες από 3 ώρες. Στην περιοχή επιχείρησαν 50 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Περίπου 6.000 στρέμματα καμμένης γης έχουν αποτυπωθεί σε Άνω Γλυφάδα, Βούλα και Βάρη, στις πρώτες δορυφορικές εικόνες από το σημείο της πυρκαγιάς. Ελλιπείς καθαρισμοί… χαρτογραφημένων και “γνωστών” δασικών περιοχών, περιαστικών πάρκων και αλσυλλίων, δημόσιων χώρων και οικοπέδων, από υψηλή καύσιμη ύλη έως και… 3 μέτρα, πετρώδες έδαφος με υγρασία κάτω από το 10%, ισχυρές ριπές ανέμων, ο γεωμορφικός… μπακλαβάς του “τρελού” Υμηττού, οι λεγόμενες “καμινάδες”, το φαινόμενο του “ανεμιστήρα-απορροφητήρα”, οι στρόβιλοι από καύτρες που μετέφεραν τη φωτιά σε μεγάλες αποστάσεις, αστικός ιστός δίπλα σε χαμηλή ή δασώδη βλάστηση, περιορισμένη επικοινωνία υπηρεσιακών και επιστημονικών φορέων, αποτέλεσαν το “μείγμα” των αιτιών που είναι μερικές από τις επαναλαμβανόμενες αιτίες της μεγάλης φωτιάς που άφησε πίσω της καμμένη γη και κατεστραμμένες περιουσίες.

λουτσα
λουτσα

thetoc.gr

Ροή Ειδήσεων

Καιρός : Η πρόγνωση του καιρού από τη Χριστίνα Σούζη

Η πρόγνωση του καιρού από τη Χριστίνα Σούζη  ...

Το τεστ του… φλαμίνγκο που δείχνει πολλά για τη βιολογική ηλικία σας

Πόση ώρα μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι;...

O Κρις Χέμσγουορθ σε συζητήσεις για τη νέα ταινία της Disney – Ο ρόλος που του έχουν προτείνει

Ο διάσημος ηθοποιός Κρις Χέμσγουορθ (Chris Hemsworth) βρίσκεται...

Το τεστ του… φλαμίνγκο που δείχνει πολλά για τη βιολογική ηλικία σας

Πόση ώρα μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι; Αυτό το απλό «challenge», σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών της Κλινικής Mayo η οποία δημοσιεύθηκε...

Ο Παναθηναϊκός έθεσε στη διάθεση των οπαδών τα εισιτήρια για όλους τους εντός έδρας αγώνες του στη Euroleague

Ξεκίνησε η προπώληση των εισιτηρίων των αγώνων του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, για ολόκληρη την κανονική περίοδο της Euroleague. Με ανακοίνωσή του, ο μπασκετικός Παναθηναϊκός...