Ουκρανία: Εξαγωγή σιτηρών με «πονηρά σχέδια» στη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική

Οι αρχές σε μια από τις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός εξυφαίνουν «πονηρά σχέδια» για να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Δύσης και να πουλήσουν σιτηρά στη Βόρεια Αμερική και άλλες περιοχές του κόσμου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό RIA Novosti (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters, επάνω, θερισμός σιταριού σε περιοχή έξω από το Κίεβο).

«Αγοράζουν μετά χαράς»

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για κλοπή σιτηρών από τα εδάφη που έχει καταλάβει μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή στη γειτονική της χώρα τον Φεβρουάριο.

Ο πόλεμος απειλεί να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων διεθνώς, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.

Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της τοπικής διοίκησης στη Ζαπορίζια, φέρεται να δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι σιτηρά πωλούνται επίσης σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

«Φοβούνται τις κυρώσεις, ωστόσο αγοράζουν μετά χαράς τα σιτηρά μας – φυσικά, μέσω ενδιάμεσων και πονηρών σχεδίων», είπε ο Ρογκόφ, σύμφωνα με αποσπάσματα δηλώσεων που μεταδίδει το RIA.

Ο Ρογκόφ εκτίμησε ότι υπήρχαν 1.500.000 τόνοι σιτηρών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά δεν διευκρίνισε αν κάποια φορτία έχουν παραδοθεί σε αγοραστές.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ουκρανική πρεσβεία στη Βηρυτό κατήγγειλε ότι η Ρωσία έστειλε στη Συρία (σ.σ. σύμμαχο του Κρεμλίνου) 100.000 τόνους κλεμμένων σιτηρών, χαρακτηρίζοντας τις αποστολές ως «εγκληματικές δραστηριότητες».

Χωρίς συμφωνία

Μέχρι σήμερα δεν έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αναφορικά με τις εξαγωγές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια.

Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει παράκτια τμήματα της Ουκρανίας, μπλοκάροντας τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές των σιτηρών.

Από την πλευρά της, η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση στις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση και περιορίζουν τις δικές της εξαγωγές σιτηρών.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

COP29: Συμφωνία για καταβολή 300 δισ. ετησίως στις φτωχότερες χώρες – Σφοδρές αντιδράσεις

Για ένα «απελπιστικά μικρό ποσό"» έκανε λόγο η εκπρόσωπος των 45 φτωχότερων χωρών του κόσμου, Λίλα Ναντάν, από την Ινδία ...

Μαρινάκης: Δηλώσεις για Καραμανλή και Σαμαρά

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε μια πάρα πολύ ήπια ομιλία, ενωτική ομιλία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του ...