Την πόρτα του διαλόγου με την Αθήνα για να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα ανοίγει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου. O George Osborne κάνει, συγκεκριμένα, λόγο για «συμφωνία μοιρασιάς».
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, o επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, ο George Osborne τόνισε, ειδικότερα, ότι πρέπει να γίνει μία συμφωνία με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την κοινή τους χρήση.
«Πρέπει να γίνει μία συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και το Λονδίνο, εάν και οι δύο το προσεγγίσουμε αυτό το θέμα χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς ένα φορτίο, χωρίς κόκκινες γραμμές… Οι λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν οποιαδήποτε πλευρά πει ότι δεν υπάρχει καμία προσφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία», είπε.
Όταν ερωτήθηκε εάν μερικά από τα γλυπτά θα μπορούσαν «να μεταφερθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για λίγο και μετά να επέστρεφαν στο Λονδίνο», ο Osborne είπε ότι «αυτό το είδος της διευθέτησης» μπορεί να είναι κατάλληλο, αν και δεν μπορεί «να μιλήσει εκ μέρους όλων των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου».
Bartering away the Elgin Marbles would be final proof that our museums are not to be trusted.
What other things they hold on our behalf is there a “deal to be done” on, to appease the Britain-hating enemy within? @George_Osborne @britishmuseumhttps://t.co/BnfZ3ERRFs
— Save Our Statues (@_SaveOurStatues) June 15, 2022
Γλυπτά του Παρθενώνα: Αισιοδοξία Μητσοτάκη – Κάτι έχει αλλάξει στο Λονδίνο
«Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους», ανέφερε μόλις πριν από λίγες ώρες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, μιλώντας για διαχρονικό αίτημα της επανένωσης των μαρμάρων.
Μάλιστα, μετά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, τον περασμένο Νοέμβριο, η θέση της Αθήνας φαίνεται να κερδίζει, συνεχώς, έδαφος στη Βρετανία.
Χαρακτηριστικότερη είναι ίσως η αλλαγή πλεύσης των Times του Λονδίνου, που πλέον έχουν ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Η βρετανική εφημερίδα άλλαξε γραμμή «μετά από 50 χρόνια», όπως επισημαίνει στο κύριο άρθρο της 11ης Ιανουαρίου:
«Καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριζαν για πολλά χρόνια ότι αυτά τα τεχνουργήματα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν», τόνιζε η βρετανική εφημερίδα.
Η ισχυρή δυναμική που έχει αναπτυχθεί υπέρ της ελληνικής θέσης αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Έτσι στην τελευταία που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov το 59% των Βρετανών απάντησε πως πιστεύει ότι τα Γλυπτά «ανήκουν στην Ελλάδα». Μόλις το 18% υποστήριξε το αντίθετο, ενώ το 22% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει άποψη.
«Κύμα» επαναπατρισμών
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πίεση αυξάνεται γενικότερα επί των ευρωπαϊκών πολιτιστικών θεσμών για να επιστρέψουν αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί την εποχή της αποικιοκρατίας.
Πέρυσι, για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ επέστρεψε επισήμως στη Νιγηρία ένα ορειχάλκινο αγαλματίδιο κόκορα το οποίο είχε λεηλατηθεί πριν από έναν αιώνα.
Το Βρετανικό Μουσείο αρνείται προς το παρόν να ακολουθήσει αυτή την οδό.
πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ