H Evergreen Marine διαχειρίστρια το πλοίου που “έκλεισε” την Διώρυγα του Σουέζ έχει απασχολήσει ξανά την κοινή γνώμη για ένα διαφορετικού τύπου ατύχημα που έλαβε χώρα στον Ειρηνικό Ωκεανό το μακρινό 1992 και μετατράπηκε σε μελέτη επιστημόνων.
H μεταφορική εταιρεία Evergreen Marine Corp, διαχειρίστρια του πλοίου που έκλεισε για μέρες τη Διώρυγα του Σουέζ, είχε αντιμετωπίσει και μία άλλη κρίση στην ιστορία της, ένα ατύχημα που σκόρπισε στη θάλασσα 28.000 πλαστικά παπάκια και άλλα παιχνίδια.
Δεκαετίες μετά το περιστατικό του 1992, κίτρινα παπάκια συνεχίζουν να εκβράζονται σε ακτές σε όλο τον κόσμο.
Επιστήμονες είχαν μετατρέψει το ατύχημα σε πείραμα και παρακολούθησαν επί 11 χρόνια την πορεία τους στον Ατλαντικό, τον Αρκτικό και τον Ειρηνικό για να μελετήσουν τα θαλάσσια ρεύματα.
Η οδύσσεια ξεκίνησε κοντά στον 45ο παράλληλο. Τα παπάκια παρασύρθηκαν βόρεια, ταξίδευσαν κατά μήκος των ακτών της Αλάσκα και έφτασαν στον Βερίγγειο πορθμό το 1995.
Εκεί μάλλον παγιδεύτηκαν σε κομμάτια πάγου και έφτασαν κοντά στην Ισλανδία πέντε χρόνια αργότερα. Το 2001 εντοπίστηκαν στο βόρειο Ατλαντικό, κοντά στο σημείο όπου ναυάγησε ο Τιτανικός.
Εκεί τα παπάκια χωρίστηκαν. Μερικά ταξίδευσαν μέχρι τις ακτές της Ευρώπης, ενώ άλλα εντοπίστηκαν στη Χαβάη. Οι πιο άτυχοι από τους ναυαγούς κατέληξαν στον Ειρηνικό.
«Τα παπάκια διέσχισαν τον Βόρειο Ειρηνικό σε τρία χρόνια -όλο το ταξίδι από το σημείο του ατυχήματος μέχρι την Αλάσκα, από εκεί στην Ιαπωνία και μετά πίσω στη Βόρεια Αμερική» περιγράφει ο Κέρτις Έμπεσμέιερ, συνταξιοδοτημένος ωκεανογράφος στο Σιάτλ.
Περίπου 10.000 κοντέινερ πέφτουν στη θάλασσα από πλοία κάθε χρόνο.