Η εξωτερική πολιτική ασκείται εν κρυπτώ, με επικεφαλής έναν αδύναμο Πρωθυπουργό

Αγαπάμε την πατρίδα μας και θα την στηρίξουμε

Όλοι εμείς που συγκροτούμε το «Κίνημα Αλλαγής» θεωρούμε αναγκαία μία συνολική λύση στο σκοπιανό. Και μέσα στη συνολική αυτή λύση εκτός από το όνομα κορυφαία θέση καταλαμβάνει και η αναθεώρηση του Συντάγματος της FYROM ώστε να απαλειφθούν οι μεγαλοϊδεατισμοί και επεκτατισμοί της γείτονος χώρας.

Η θέση της χώρας, όπως συνδιαμορφώθηκε από πολλές κυβερνήσεις, είναι ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα της FYROΜ. Για παράδειγμα, πρέπει να αλλάξει το άρθρο 7, που αναφέρεται στη γλώσσα τους ως «μακεδονική».

Πρέπει επίσης να αλλάξει το άρθρο 49, του οποίου το μισό της πρώτης παραγράφου μεταφράζω: Λένε ότι η Δημοκρατία – το κράτος τους δηλαδή – φροντίζει για το καθεστώς και τα δικαιώματα εκείνων των προσώπων που ανήκουν στον μακεδονικό λαό, σε γειτονικές χώρες.

Και δεν εννοεί τους απόδημους. Αυτό το άρθρο δεν μπορεί να σταθεί σε ένα πλαίσιο συμφωνίας όπως την προϋποθέτει η συνολική λύση. Εμείς αγαπάμε την πατρίδα μας και θα την στηρίξουμε και στο συγκεκριμένο θέμα εξωτερικής πολιτικής.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα του ονοματολογικού

Δυστυχώς όμως η απίστευτη ανευθυνότητα και ανικανότητα των σημερινών νομέων της εξουσίας σε όλους τους τομείς του εσωτερικού μετώπου αναδείχτηκε και σε ένα κρίσιμο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής.

Όλοι οι υπεύθυνοι πολιτικοί φορείς παρακολουθούμε μάλλον με οδύνη την εξέλιξη των αδιέξοδων όπως πλέον φαίνεται χειρισμών της κυβέρνησης. Όταν η εξωτερική πολιτική ασκείται εν κρυπτώ από μία διχασμένη στο ζήτημα κυβέρνηση με επικεφαλής έναν αδύναμο Πρωθυπουργό, τα αποτελέσματα δεν είναι δυνατόν να είναι επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα.

Αξιολόγηση τριών χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

Αναμφίβολα πρόκειται για την χειρότερη διακυβέρνηση της μεταπολιτευτικής περιόδου. Τρία χρόνια οπισθοδρόμησης της οικονομίας με καταθλιπτικές συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία. Τρία χρόνια δημαγωγίας, λαϊκισμού και απατηλών υποσχέσεων. Τρία χρόνια χαμένων ευκαιριών για διέξοδο από τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης.

Και επιπλέον ένας απίστευτος κυνισμός από την πλευρά της ετερόκλητης κυβερνητικής συμμαχίας που δεν έχουν τίποτε κοινό, πέρα από τη νομή της εξουσίας. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι το δυστύχημα και όχι απλώς το ατύχημα που συνέβη στην πατρίδα μας την πιο κομβική στιγμή.

Ο Πρωθυπουργός παίζει τα ρέστα του σε μία χαμένη παρτίδα

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ειδικότερα ο Πρωθυπουργός παίζουν πλέον τα ρέστα τους σε μια χαμένη όμως παρτίδα. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδίσουν πολιτικό χρόνο έχουν τελευταίως επινοήσει το ψευτοαφήγημα της καθαρής εξόδου από την εποπτεία των δανειστών και τα μνημόνια.

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι υπήρξαν μετρ στο είδος της δημιουργίας ψευτοαφηγημάτων. Δυστυχώς όμως για εκείνους πλέον δεν πείθουν κανένα.

Όχι μόνο γιατί όλες οι υποσχέσεις και οι εξαγγελίες τους έχουν αποδειχθεί απατηλές με οδυνηρές συνέπειες για τον ελληνικό λαό αλλά κυρίως και πρωτίστως γιατί όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι η πορεία της της ελληνικής οικονομίας στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ήταν εκείνη που θα επέτρεπε την καθαρή έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Η καθαρή έξοδος στις αγορές είναι ανέφικτη γιατί οι ατελέσφορες οικονομικές επιλογές της παρούσας κυβέρνησης δεν δημιούργησαν οικονομική ανάπτυξη με νέες επενδύσεις, καινούργιες θέσεις εργασίας και γενικά μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας ώστε τα  έσοδα του κράτους να ανταποκρίνονται στα φιλόδοξα σχέδιά τους.

Πολύ φοβούμαι αν και το απεύχομαι ότι τα αναιμικά οικονομικά αποτελέσματα της κυβέρνησης θα συνεχίσουν να αποτελούν τροχοπέδη στην πραγματική ανάπτυξη και συνακόλουθα η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης έχει υποστεί ανήκεστη βλάβη.

Ο πιο σφιχτός εναγκαλισμός με τα μνημόνια αποδίδεται στον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι αποκαλυπτικό και συγχρόνως σημαντικό ότι η κυβερνητική παράταξη που εκλέχτηκε με την σημαία της ρήξης και κατήγγειλε ότι η Ελλάδα είχε καταστεί σε αποικία χρέους που την διαχειρίζονταν εθνοπροδότες – εκπρόσωποι των  δανειστών έχει διαγράψει πλήρη κύκλο ασυνέπειας και πολιτικής ανυποληψίας φθάνοντας στο αντίθετο άκρο να εισπράττει εύσημα για την συμμόρφωσή της με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε.

Οι δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων  που αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον πιο σφιχτό εναγκαλισμό με τα μνημόνια αναδεικνύουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον απόλυτο καιροσκοπισμό της κυβέρνησης αυτής.

Οι προσδοκίες και η επόμενη μέρα για το Κίνημα Αλλαγής

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως συμμετέχουμε σε ιδρυτικό συνέδριο. Πως ιδρύουμε νέο κόμμα και για αυτό η παράταξή μας έχει μπει σε διαδικασία αναγέννησης που θα οδηγήσει στην ολική επαναφορά της στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Κορυφαία στιγμή όπως είναι φυσικό στην διαδικασία αυτή είναι το συνέδριό μας. Όλα τα στελέχη του κεντρώου και του κεντροαριστερού χώρου  προσβλέπουμε σε μία δημιουργική ανταλλαγή απόψεων που θα διαμορφώσουν τις πολιτικές που θα στηρίξουμε για την ανόρθωση της χώρας.

Η παράταξή μας ξεκινά στη μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή με ένα όχι απλώς συγκριτικό αλλά μοναδικό πλεονέκτημα. Είναι η μόνη παράταξη που στα χρόνια της κρίσης πορεύτηκε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον παραμερίζοντας τα στενά κομματικά της συμφέροντα.

Αυτή η υπεύθυνη πολιτική στάση την εποχή των υποσχέσεων κρίθηκε αντιδημοφιλής και αυτό είχε συνέπειες για τον χώρο μας.

Σήμερα όμως που οι ψεύτικες υποσχέσεις και οι νάιλον πλαστικές σημαίες έκαναν τον κύκλο τους και υποστέλλονται είμαι σίγουρος ότι ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί αυτή η υπεύθυνη πολιτική μας πορεία.