Δωρεάν εξέταση HIV στο δημοτικό ιατρείο Κυψέλης

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας

Πέντε χρόνια παρουσίας στη χώρα μας συμπλήρωσε ο μεγαλύτερος μη κερδοσκοπικός οργανισμός παροχής δωρεάν υπηρεσιών παγκοσμίως, AIDS Healthcare Foundation.

Το 2017 παρείχε υπηρεσίες ελέγχου για τον ιό HIV σε πάνω από 4,2 εκατ. ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και διέθεσε δωρεάν περισσότερα από 40 εκατ. προφυλακτικά. Μέσω του AHF διεξήχθησαν 1 εκατομμύριο rapid test στην Ευρώπη.

Το μοντέλο εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2012, σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας, ενώ, όπως ανέφερε στην ομιλία της για τη συμπλήρωση 5 ετών του AHF στην Ελλάδα, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου ΑθηναίωνΜαρία Στρατηγάκη, την 1η Μαρτίου εγκαινιάστηκε το νέο πρόγραμμα δωρεάν γρήγορης και ανώνυμης εξέτασης σε συνεργασία, για πρώτη φορά, με τον Δήμο Αθηναίων στο δημοτικό ιατρείο Κυψέλης.

Μάλιστα, η συνολική επένδυση του Ιδρύματος στο πρόγραμμα rapid test που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του Check Point σε συνεργασία με τη Θετική Φωνή ανήλθε στο 1.227.061 ευρώ. Η συνεισφορά αυτού του μοντέλου ταχείας εξέτασης είναι εμφανής στο ποσοστό των διαγνώσεων που προήλθαν από το rapid test. Ειδικότερα, το 2017 έως και τον Οκτώβριο, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το 31% των νέων λοιμώξεων κατεγράφη στο πλαίσιο του Checkpoint.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με αφορμή την 5ετή παρουσία του AHF στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 29% το 2016, 35% το 2015 και 19% το 2014.

Αυτά τα 5 χρόνια διεξήχθησαν 58 χιλιάδες εξετάσεις για τον ιό, σχεδόν 900 άνθρωποι έμαθαν ότι έχουν προσβληθεί, ενώ στο 95% όσων διαγνώσθηκαν με τον ιό χορηγήθηκε άμεση περίθαλψη.

Ας σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή, όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρός της Νίκος Δέδες, υπάρχει από το 2009 στην ζωή των οροθετικών και των νοσούντων από τον HIV. Σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα έχουν γίνει τεράστια βήματα τόσο για να είναι κοντά στα άτομα που ζουν με AIDS στην Ελλάδα και σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, όσο και για να «πολεμήσει» το κοινωνικό στίγμα που βιώνουν τα άτομα με HIV λοίμωξη.

Ωστόσο η έκρηξη της λοίμωξης το 2012 οδήγησε τον σύλλογο «θετική φωνή», σε συνεργασία με το AIDS Ηealthcare Foundation (AHF), στην δημιουργία του πρώτου κέντρου check-point για γρήγορη εξέταση ανίχνευσης του ιού. Στην διεξαγωγή58.000 εξετάσεων για τον HIV 850 άτομα είναι θετικά εκ των οποίων, περίπου, το 50% είναι άνδρες.

Το AIDS Ηealthcare Foundation (AHF) παρέχει σήμερα ιατρική περίθαλψη και υπηρεσίες σε πάνω από 870.000 άτομα παγκοσμίως στις ΗΠΑ, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική / Καραϊβική, την Ευρώπη και την Ασία.