Γ. Καμίνης για «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»: Η κυβέρνηση λειτουργεί υπερσυγκεντρωτικά με ένα μοντέλο που έχει χρεοκοπήσει

Αποσπασματικές παρεμβάσεις

«Πασαλείμματα που τα έχει πληρώσει ακριβά η Αθήνα» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με την επωνυμία «Ανάπλαση Αθήνας Ανώνυμη Εταιρεία» που ψηφίστηκε στη Βουλή για την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας, επιβεβαιώνοντας ότι ο δήμος δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην εταιρεία που θα συσταθεί.

Δεν θα συμμετάσχουμε
Σε δηλώσεις του στη LIFO ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι στο δήμο «αποδοκιμάσαμε πολιτικά και δεν θα συμμετάσχουμε στην εταιρεία που συστήνει η κυβέρνηση για αναπλάσεις στην Αθήνα, όχι γιατί δεν μας δόθηκε κάποια περίοπτη θέση στο σχήμα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει ότι, μια τέτοια δομή θα είχε νόημα μόνο αν μπορούσε να αξιοποιήσει, να συνδέσει μεταξύ τους, τα σχέδια που με πολύ κόπο και χρήμα έχουν καταρτιστεί και υλοποιούνται για την αναζωογόνηση της πρωτεύουσας. Θα έπρεπε, μάλιστα, να διδαχτεί η κυβέρνηση από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες παλιότερων σχημάτων που τώρα δεν υπάρχουν, όπως η Εταιρεία για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων ή το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας».

Όπως ανέφερε «η κυβέρνηση επέλεξε να λειτουργήσει υπερσυγκεντρωτικά, με πρότυπο ένα μοντέλο κράτους που έχει χρεοκοπήσει παγκοσμίως. Δεν νομίζω ότι έχουν στο μυαλό τους κάτι ολοκληρωμένο. Ίσως να μην το θέλουν κιόλας. Αλλιώς θα έρχονταν και θα μας έλεγαν «ωραία η παρέμβασή σας με τις πεζοδρομήσεις στο εμπορικό τρίγωνο, πάρτε τα μέσα και τους επιπλέον πόρους να το κάνετε ακόμα πιο πλήρες και ακόμα πιο γρήγορα». Δεν το κάνουν όμως αυτό. Ας το έκαναν κι ας έκοβαν μόνοι τους την κορδέλα ο κ. Φλαμπουράρης και ο κ. Σπίρτζης».

Αποσπασματικές παρεμβάσεις
Ο κ. Καμίνης κατέληξε σημειώνοντας ότι στην κυβέρνηση «σκοπεύουν να κάνουν αποσπασματικές παρεμβάσεις στην Αθήνα με κριτήρια άγνωστα. Θα κάνουν πασαλείμματα και αυτά τα πασαλείμματα η Αθήνα τα έχει πληρώσει. Χρειάζεται προσήλωση πάνω στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης του Δήμου Αθηναίων που υπογράφουν δεκαεφτά υπουργεία, βρίσκεται σε εξέλιξη και χρειάζεται γενικό προσκλητήριο. Δεν περισσεύει κανείς και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τον τρόπο να συντονίσει όλους τους φορείς που πρέπει να εμπλακούν στην προσπάθεια».