Στην Κινητή Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων ο Γ. Καμίνης

Το βιβλίο σε κάθε γειτονιά της πόλης

Το σύνθημα «Η πόλη διαβάζει – Βιβλία παντού» και ο πρωταρχικός στόχος της διοργάνωσης, να φέρει το βιβλίο σε κάθε γειτονιά της πόλης και «να κάνει το διάβασμα προσιτό, για όλους, υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο μέσω της κινητής βιβλιοθήκης», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων στην οδό Σόλωνος, όπου ήταν σταθμευμένη η κινητή βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων.

Ο δήμαρχος που συνοδευόταν από τον πρόεδρο του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δ.Α Κωνσταντίνο Μπιτζάνη, ενημερώθηκε – ξεναγήθηκε στον χώρο της βιβλιοθήκης από τον Γιώργο Φούτα, μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ και έγινε μέλος της, ακολουθώντας τη σύντομη διαδικασία εγγραφής.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο με την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και θα ταξιδεύει σε διάφορα σημεία της πόλης κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, Μέγας Δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η διαδικασία δανεισμού είναι απλή, χάρη σε ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα, οι κάτοικοι της Αθήνας, μπορούν με την ταυτότητά τους να γίνονται μέλη της βιβλιοθήκης και να δανείζονται δωρεάν μέχρι δύο βιβλία κάθε φορά. Υπάρχουν περίπου 3000 τίτλοι ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων ( αγγλικά και γαλλικά) και οι χρήστες μπορούν εύκολα να αναζητήσουν τα βιβλία που διατίθενται προς δανεισμό στην ιστοσελίδα http://mobilelibrary.opanda.gr/ .

Επίσης μπορούν να τα επιστρέψουν σε όποιο μέρος βρίσκεται κάθε φορά ή και στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων στο Σταθμό Λαρίσης.
Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ενθαρρυντική, στην πλατεία Αγίου Θωμά στο Γουδή περίοικοι εξέτασαν τους τίτλους, ζήτησαν πληροφορίες και δώρισαν βιβλία για να δανειστούν στη συνέχεια από άλλους. Η απλουστευμένη διαδικασία εγγραφής, μόνο με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και συμπλήρωση αίτησης – μέλους με δυνατότητα δωρεάν δανεισμού δύο βιβλίων τη φορά, έτυχε θερμής ανταπόκριση του κόσμου σε διάφορες γειτονιές, όπως στα Πετράλωνα, στη Λαμπρινή, στο πάρκο Χελντράιχ.

Επίσης μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσία της Κινητής Βιβλιοθήκης σε χώρους όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ή προγράμματα, όπως στην Τεχνόπολη ή στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων.

Κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας, έγιναν 145 εγγραφές μελών και 170 δανεισμοί βιβλίων.
Η διαδρομή της Κινητής Βιβλιοθήκης θα ανακοινώνεται κάθε μήνα, ενώ δεν θα λειτουργήσει από 21 Ιουλίου-1η Σεπτεμβρίου.

Τον Ιούλιο θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου με την Κινητή Βιβλιοθήκη να βρίσκεται ανά τακτά διαστήματα και στο 47ο Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο.