Μουντιάλ 2022: Η αμφιλεγόμενη διοργάνωση του Κατάρ

Το Μουντιάλ 2022 πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Κατάρ από τον Νοέμβριο έως και τον Δεκέμβριο, αλλά έχει χαρακτηριστεί ήδη ως «η πιο αμφιλεγόμενη διοργάνωση» για μια σειρά από λόγους.

Μάλιστα, η σκιά πάνω από την εν λόγω κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση εκτείνεται από τη διαδικασία ανάληψής της έως και τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας και γίνεται λόγος για παραβίασή τους.

Ποια η συμπεριφορά του Κατάρ σε ξένους εργαζόμενους

Το Κατάρ κατασκευάζει επτά στάδια για τους αγώνες, νέο αεροδρόμιο, νέο μετρό και νέους δρόμους.

Ο τελικός θα διεξαχθεί σε ένα γήπεδο, στο οποίο θα γίνουν και άλλες εννέα αναμετρήσεις, που είναι το επίκεντρο μιας νέας πόλης, αλλά το Κατάρ έχει βρεθεί στο στόχαστρο οξείας κριτικής για τη μεταχείρισή του προς τους 30.000 μετανάστες εργάτες που απασχολούνται στα έργα.

Ειδικότερα, το 2016, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το Κατάρ για χρήση καταναγκαστικής εργασίας και ανέφερε ότι πολλοί εργαζόμενοι ζούσαν σε άθλια καταλύματα, πληρώνοντας τεράστια τέλη και ότι είχαν παρακρατηθεί μισθοί και κατασχεθεί τα διαβατήριά τους.

Από το 2017, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του BBC, η κυβέρνηση του Κατάρ έχει εισαγάγει μέτρα για την προστασία των μεταναστών εργαζομένων από την υπερβολική ζέστη, τον περιορισμό των ωρών εργασίας τους και τη βελτίωση των συνθηκών στους καταυλισμούς τους.

Ωστόσο, το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σε μια σχετική έκθεση του 2020 ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι εξακολουθούν να υποφέρουν από «τιμωρητικές και παράνομες κρατήσεις μισθών», καθώς και από «απλήρωτους μισθούς για πολύωρη εξαντλητική εργασία».

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει, επίσης, ότι παρά την κατάργηση του συστήματος της «χορηγίας», το οποίο απαγόρευε στους μετανάστες εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους χωρίς τη συγκατάθεση του εργοδότη τους, εξακολουθούσαν να ασκούνται πιέσεις στους εργαζόμενους.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στο BBC ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων» και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των εταιρειών που παραβιάζουν τους κανόνες, «θα συνεχίσει να μειώνεται καθώς επιβάλλονται τα μέτρα».

Πόσοι εργαζόμενοι έχουν πεθάνει

Με βάση μια σχετική δημοσίευση του «Guardian» από τον Φεβρουάριο του 2021, 6.500 μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπανγκλαντές και τη Σρι Λάνκα έχουν πεθάνει στο Κατάρ από τότε που η ασιατική χώρα ανέλαβε τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022.

Οι θάνατοι, οι οποίοι αναφέρθηκαν από τις Αρχές στις πέντε προαναφερθείσες χώρες, δεν κατηγοριοποιήθηκαν ανά επάγγελμα ή τόπο ή εργασία, αλλά η FairSquare υποστήριξε ότι είναι πιθανό πως πολλοί από αυτούς που πέθαναν να εργάζονταν σε έργα υποδομής για το Μουντιάλ 2022.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Κατάρ δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι υπερεκτιμημένα, διότι περιλαμβάνουν χιλιάδες αλλοδαπούς που πέθαναν αφού έζησαν και εργάστηκαν εκεί για πολλά χρόνια, και σημείωσε ότι πολλοί θα εργάζονταν σε θέσεις που δεν σχετίζονται με τον κλάδο των κατασκευών και των οικοδομών.

Επίσης, το Κατάρ έχει υποστηρίξει σε σχετική έκθεση ότι -μεταξύ του 2014 και του 2020- καταγράφηκαν 37 θάνατοι μεταξύ των εργατών που κατασκεύαζαν γήπεδα για το Μουντιάλ 2022, αλλά οι 34 εξ αυτών δεν «σχετίζονται με την εργασία».

Ωστόσο, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) αναφέρεθ ότι το Κατάρ δεν έχει μετρήσει τους απροσδόκητους θανάτους μεταξύ των εργαζομένων, καθώς σε αυτούς περιλαμβάνονται θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια και αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία προκαλείται από θερμοπληξία που καταγράφεται ως «φυσικά αίτια».

Η ΔΟΕ έχει συγκεντρώσει τους δικούς της αριθμούς θανάτων, επικαλούμενη στοιχεία από κρατικά νοσοκομεία και υπηρεσίες έκτακτων αναγκών στο Κατάρ, σχετικά με όλα τα θύματα από όλα τα έργα που έχουν να κάνουν με το Μουντιάλ 2022.

Συγκεκριμένα, η ΔΟΕ έχει υποστηρίξει ότι 50 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν σοβαρά στο Κατάρ μόνο το 2021, ενώ άλλοι 37.600 υπέστησαν ήπιους έως μέτριους τραυματισμούς.

Οι κύριες αιτίες αυτών των θανάτων και των τραυματισμών ήταν οι πτώσεις από ύψος, τα τροχαία και οι πτώσεις αντικειμένων.

Πώς το Κατάρ ανέλαβε τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022

Η διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη ήδη από τη στιγμή που η FIFA ανακοίνωσε, το 2010, την ανάληψή της από το Κατάρ.

Χαρακτηριστικά, δημιουργήθηκε το ερώτημα πώς ένα πολύ μικρό -αν και πολύ πλούσιο- κράτος με μικρή ποδοσφαιρική ιστορία και χωρίς ρεκόρ πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο, κατάφερε να επικρατήσει υποψηφιοτήτων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Έτσι, η εν λόγω απόφαση για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 προκάλεσε ισχυρισμούς ότι στελέχη της FIFA είχαν δωροδοκηθεί ώστε να αναθέσουν τη φιλοξενία του εν λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, αν και μια ανεξάρτητη έρευνα δεν βρήκε αδιάσειστα στοιχεία γι’ αυτό.

Το Κατάρ αρνείται τους ισχυρισμούς ότι εξαγόρασε τις ψήφους των αντιπροσώπων, αλλά η έρευνα για διαφθορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη από τις γαλλικές Αρχές και, το 2020, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τρεις αξιωματούχους της FIFA για δωροδοκία, σύμφωνα με σχετική απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Ροή Ειδήσεων

Δένδιας: Η Ελλάδα υποστηρίζει πάντα τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό στη διάσκεψη...

Νέο «σχέδιο Μάρσαλ» χρειάζεται για την Ουκρανία, είπε η Λιζ Τρας

Αίτημα ενός νέου «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση...

MyKtimatologioLive: Επεκτείνεται σε 12 επιπλέον περιφερειακά γραφεία 

Πρόκειται για την πλατφόρμα μέσω της οποίας πολίτες...

Τζόκοβιτς: «Ελπίζω να καταλάβει το λάθος του ο Τσιτσιπάς»

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μετά την πρόκριση του στα...

Δένδιας: Η Ελλάδα υποστηρίζει πάντα τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό στη διάσκεψη για την Ουκρανία «Η...

Νέο «σχέδιο Μάρσαλ» χρειάζεται για την Ουκρανία, είπε η Λιζ Τρας

Αίτημα ενός νέου «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας κάνει η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας ...

MyKtimatologioLive: Επεκτείνεται σε 12 επιπλέον περιφερειακά γραφεία 

Πρόκειται για την πλατφόρμα μέσω της οποίας πολίτες και επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί) μπορούν να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης για ζητήματα που...