ΗΠΑ: Πώς η χώρα καταφέρνει να παραμένει πιο πλούσια από την Κίνα

Μάλιστα σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές οι ΗΠΑ θα παραμείνουν πλουσιότερες για τα επόμενα 50 χρόνια

H πλουσιότερη χώρα του κόσμου θα εξακολουθήσουν να είναι οι ΗΠΑ, τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια, παρά τις αυξημένες πιέσεις που δέχονται από την Κίνα, η οποία διεκδικεί την θέση.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Economist Intelligence, Σάιμον Μπάτιστ μιλώντας στο CNBC δήλωσε πως θεωρεί απίθανο να φτάσει η Κίνα τα κατά κεφαλήν ΑΕΠ των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αποτελεί κοινό δείκτη ευημερίας, καθώς αντανακλά το μέσο εισόδημα ανά άτομο με βάση το συνολικό ΑΕΠ μιας χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας για το 2020 διαμορφώνεται περί τα 10.582,10 δολάρια, έναντι 63.051,40 δολαρίων στις ΗΠΑ και είναι επί της ουσία έξι φορές μικρότερο από το αμερικανικό.

Οι επισημάνσεις του Μπατίστ γίνονται λίγο μετά την πρώτη επίσημη Συνέντευξη Τύπου του Τζο Μπάιντεν, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιτρέψει στην Κίνα να γίνει «η κορυφαία χώρα» στον κόσμο. «Βλέπω σκληρό ανταγωνισμό με την Κίνα.

Η Κίνα έχει έναν γενικό στόχο – και δεν τους επικρίνω για τον στόχο. Αλλά έχουν έναν γενικό στόχο να γίνουν η ηγέτιδα χώρα, η πλουσιότερη χώρα και η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας ότι «Αυτό δεν θα συμβεί όσο είμαι εγώ επικεφαλής».

Αγώνας για γερά νεύρα

Ο Μπατίστ προβλέπει ότι η Κίνα θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος, την «άλλη πολύ μεγάλη δύναμη» παράλληλα με τις ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή. Ποια από τις δύο χώρες θα αποδειχθεί ισχυρότερη, θα εξαρτηθεί από το πώς θα χειριστεί την ισχύ της, προσθέτει ωστόσο. Ποιο από τα δύο είναι πιο ισχυρό εξαρτάται από το πού ασκούν αυτή τη δύναμη, πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι στην Ασία, είναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να παραμείνουν η πιο ισχυρή χώρα μέχρι τη δεκαετία του 2030», αναφέρει, τονίζοντας όμως ότι οι δύο χώρες θα είναι «ισόπαλες» για αρκετό ακόμη καιρό.  Η Ασία αναδεικνύεται σε σημαντικό πεδίο μάχης για την σινοαμερικανική αντιπαράθεση. Το Πεκίνο επέκτεινε την οικονομική και πολιτική του επιρροή στην περιοχή, στη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, οπότε και οι ΗΠΑ  έκαναν πολλά βήματα πίσω στο διεθνές σκηνικό.

Στον αντίποδα, η Ασία φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική Μπάιντεν. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διορίσει ως συμβούλους πολλούς εμπειρογνώμονες και γνώστες της περιοχής, ενώ από την αρχή της θητείας του φρόντισε να αποκτήσει επαφές με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας.

Παράλληλα, δείχνει και ανυποχώρητος στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, διατηρώντας υψηλούς τόνους. Η επανάληψη των διμερών επαφών την περασμένη εβδομάδα συνοδεύτηκε από ανταλλαγή αμοιβαίων προσβολών, ενώ οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων για  παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σινγιάνγκ.

Η Κίνα μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

Σε ονομαστικούς όρους, η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ γύρω στο 2032 και να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Κίνα είναι η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες που ανέκαμψε και μάλιστα τάχιστα από την πανδημία του κορονοϊού, παρουσιάζοντας θετικό δείκτη ανάπτυξης 2,3% το 2020. Σε αντίθεση, η οικονομία των ΗΠΑ υπέστη πτώση κατά 3,5% την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ροή Ειδήσεων

Λιγότεροι μισθοφόροι στη Λιβύη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού,...

Πάτρα: Πειθαρχικός έλεγχος για τους ιατροδικαστές που εξέτασαν πρώτοι τη Μαλένα και την Ίριδα

Επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στον προϊστάμενο...

Θεσσαλονίκη: Γιατί βούτηξε στον Θερμαϊκό ο 22χρονος – Τι δηλώνει ο ίδιος

Δήλωσε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών -...

Ισθμός: Έκλεισε μετά από κατολίσθηση – Άνοιξε για λίγες ώρες

Ανακοίνωση για τις αναφορές σε τοπικά Μέσα περί...

Λιγότεροι μισθοφόροι στη Λιβύη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού, η Μόσχα έχει πιθανόν αναγκαστεί να δώσει την προτεραιότητα στην Ουκρανία σε ό,τι αφορά τη...

Πάτρα: Πειθαρχικός έλεγχος για τους ιατροδικαστές που εξέτασαν πρώτοι τη Μαλένα και την Ίριδα

Επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκο Καρακούκη ...

Θεσσαλονίκη: Γιατί βούτηξε στον Θερμαϊκό ο 22χρονος – Τι δηλώνει ο ίδιος

Δήλωσε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών - Υποστηρίζει ότι εργάζεται ως κουρέας - Κατηγορείται για τρία πλημμελήματα ...