Φιλιππίνες: Η νομπελίστρια δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό για δυσφήμησηΗ Μαρία Ρέσα και ο πρώην συνάδελφός της Ρέι Σάντος Τζούνιορ διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν μεγάλες ποινές κάθειρξης

Η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα, που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2021, έχασε την έφεση που είχε ασκήσει για προηγούμενη καταδίκη της για δυσφήμηση σε διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης, ανακοίνωσε σήμερα ο ενημερωτικός ιστότοπός της Rappler.

Η Μαρία Ρέσα και ο πρώην συνάδελφός της Ρέι Σάντος Τζούνιορ διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν μεγάλες ποινές κάθειρξης, αλλά “θα χρησιμοποιήσουν όλες τις νομικές οδούς προσφυγής που έχουν στη διάθεσή τους”, σημείωσε ο Rappler. Η υπόθεση μπορεί να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Rappler εξέφρασε τη λύπη του για μια “ατυχή” απόφαση, που “αποδυναμώνει την ικανότητα των δημοσιογράφων να καταλογίζουν ευθύνες στην εξουσία”.

“Αυτό που διακυβεύεται εν τέλει είναι η δημοκρατία μας, η δύναμη της οποίας εξαρτάται από μέσα ενημέρωσης που δεν απειλούνται από το κράτος, ούτε εκφοβίζονται από δυνάμεις που επιδιώκουν να φιμώσουν τις επικριτικές φωνές”, υπογραμμίζει ο ενημερωτικός ιστότοπος.

Η Ρέσα ασκούσε για χρόνια σφοδρή κριτική στον πρώην πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε και στον αιματηρό του πόλεμο κατά των ναρκωτικών, τον οποίο εξαπέλυσε το 2016.

Η δουλειά της είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου, μια σειρά από ποινικές κατηγορίες, έρευνες και επιθέσεις στο διαδίκτυο κατά της ίδιας και του μέσου της.

Η δημοσιογράφος αντιμετωπίζει οκτώ δικαστικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων αυτή της δυσφήμησης στο διαδίκτυο, για την οποία είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση, αλλά κινδυνεύει να της επιβληθεί κάθειρξη έως έξι ετών.

Πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι αρχές των Φιλιππίνων έδωσαν εντολή για το κλείσιμο του Rappler επειδή παραβίασε “τους συνταγματικούς και νομικούς περιορισμούς για την ξένη ιδιοκτησία σε μέσα μαζικής ενημέρωσης”, μερικές ημέρες προτού εκπνεύσει η θητεία του πρώην προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε.

Η Ρέσα δεσμεύτηκε ότι ο Rappler θα συνεχίσει να λειτουργεί ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθεί η κατάσταση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ντουτέρτε στις 30 Ιουνίου.

Ο Μάρκος δεν έχει δώσει πολλές ενδείξεις όσον αφορά την άποψή του για τον ιστότοπο όπως και εν γένει για την ελευθερία της έκφρασης.

Ακτιβιστές εκφράζουν φόβους για επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα.

Η Μαρία Ρέσα και ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης τον Οκτώβριο για τον αγώνα τους υπέρ “της ελευθερίας της έκφρασης”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Βόρεια Ελλάδα: Η συγκλονιστική εξομολόγηση της μαθήτριας για το bullying που δεχόταν

Η 14χρονη μαθήτρια από σχολείο της Βόρειας Ελλάδα...

Ποιες δραστηριότητες μειώνουν και πόσο τον κίνδυνο άνοιας

Η ανάγνωση ενός βιβλίου, η αφιέρωση χρόνου στην...

Σχέδια βελτίωσης: Έρχεται παράταση για την υλοποίηση του 20%

Αναμένεται η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασηςΠρος...

Θεσσαλονίκη: Φίδι ενός μέτρου εγκλωβίστηκε σε ντεπόζιτο βενζίνης αυτοκινήτου

Το ερπετό απεγκλωβίστηκε και στη συνέχεια αφέθηκε στο...

Βόρεια Ελλάδα: Η συγκλονιστική εξομολόγηση της μαθήτριας για το bullying που δεχόταν

Η 14χρονη μαθήτρια από σχολείο της Βόρειας Ελλάδα ξέσπασε περιγράφοντας τα όσα βίωσε από το συμμαθητή της και την δασκάλα της που της...

Ποιες δραστηριότητες μειώνουν και πόσο τον κίνδυνο άνοιας

Η ανάγνωση ενός βιβλίου, η αφιέρωση χρόνου στην οικογένεια και στους φίλους, οι χειροτεχνικές δημιουργίες, η γιόγκα, τα σπορ και ο εθελοντισμός είναι...

Σχέδια βελτίωσης: Έρχεται παράταση για την υλοποίηση του 20%

Αναμένεται η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασηςΠρος υπογραφή βρίσκεται η απόφαση παράτασης για την υλοποίηση του 20% των σχεδίων βελτίωσης, η οποία...