Βραζιλία-Μπολσονάρου: Κοντά σε συμφωνία για φθηνό ρωσικό ντίζελΔεν είναι σαφές το πώς η Βραζιλία θα μπορούσε να προμηθευτεί ντίζελ από τη Ρωσία χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε χθες Δευτέρα πως η κυβέρνησή του βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με αυτή της Ρωσίας για την προμήθεια φθηνότερου ντίζελ, κάτι που εάν γίνει πραγματικότητα θα αποτελέσει απτό όφελος της φιλικής σχέσης που επιδιώκει να διατηρήσει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ούτε οι υπηρεσίες του κ. Μπολσονάρου, ούτε το υπουργείο Ενέργειας της Βραζιλίας απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν την εξαγγελία αυτή.

«Είναι λογικό και ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει», είπε πάντως στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ανώτερο στέλεχος της Petroleo Brasileiro SA –ή Petrobras–, της δημόσιας επιχείρησης που προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνονται στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, είπε στο Ρόιτερς πως η ιδέα δεν τον εκπλήσσει, αλλά εγείρει ανησυχίες, επίσης αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων είναι ανάμεσα στους παράγοντες που πλήττουν τη δημοτικότητα του κ. Μπολσονάρου, που επιδιώκει να επανεκλεγεί στο αξίωμα τον Οκτώβριο. Μεγάλο φαβορί των δημοσκοπήσεων είναι ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Δεν είναι σαφές το πώς η Βραζιλία θα μπορούσε να προμηθευτεί ντίζελ από τη Ρωσία χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου αψήφησε τα διαβήματα των ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του Πούτιν μερικές ημέρες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου. Έκτοτε, διαβεβαιώνει ότι η προσωπική του σχέση με τον κ. Πούτιν επέτρεψε στη Βραζιλία να διατηρήσει την πρόσβασή της σε ρωσικά λιπάσματα, πρώτη ύλη καίριας σημασίας για τον γιγαντιαίο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Πάνω από 500 εκτελέσεις το 2022, σύμφωνα με ΜΚΟ

Το Ιράν εκτέλεσε περισσότερους από 500 ανθρώπους το...

Τουρκία: 70 παραβιάσεις και 5 εμπλοκές πάνω από το Αιγαίο

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ ειδικότερα, πάνω από...

Πότε γίνεται ο αγώνας Βραζιλίας – Κροατίας στους «8»

Η Βραζιλία ήταν διαστημική απέναντι στη Νότια...

Βρετανία: Απεργία έχουν εξαγγείλει οι σιδηροδρομικοί από την παραμονή των Χριστουγέννων

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι στη...

Πάνω από 500 εκτελέσεις το 2022, σύμφωνα με ΜΚΟ

Το Ιράν εκτέλεσε περισσότερους από 500 ανθρώπους το 2022, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό των εκτελέσεων το 2021 και εντείνει την ανησυχία για...

Τουρκία: 70 παραβιάσεις και 5 εμπλοκές πάνω από το Αιγαίο

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ ειδικότερα, πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο καταγράφησαν σήμερα 70 παραβιάσεις και 11 παραβάσεις. ...

Πότε γίνεται ο αγώνας Βραζιλίας – Κροατίας στους «8»

Η Βραζιλία ήταν διαστημική απέναντι στη Νότια Κορέα, νικώντας την ασιατική ομάδα με 4-1 και προκρίθηκε στους «8» του Μουντιάλ εκεί όπου...