Η ΕΕ αρνείται να αναγνωρίσει τα ρωσικά διαβατήρια που χορηγούνται σε ΟυκρανούςΟ κ. Μπορέλ χαρακτήρισε μέσω Twitter τη ρωσική πολιτική «ακόμη μια κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας κι επανέλαβε την αντίθεση των Βρυξελλών σε αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αρνείται να αναγνωρίσει διαβατήρια που χορηγούνται από τη Ρωσία σε πολίτες της Ουκρανίας, τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ χθες Τετάρτη.

Ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε μέσω Twitter τη ρωσική πολιτική «ακόμη μια κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας κι επανέλαβε την αντίθεση των Βρυξελλών σε αυτή.

Τη Δευτέρα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που επεκτείνει τη δυνατότητα χορήγησης ρωσικών διαβατηρίων σε Ουκρανούς που ζουν πρακτικά σε όλη τη γειτονική χώρα.

Ως πρότινος, χορηγούνταν ρωσικά διαβατήρια μόνο σε κατοίκους των αυτοαναγορευμένων Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας, όπου κυβερνούν φιλορώσοι αυτονομιστές· η πολιτική αυτή εφαρμόζεται από το 2009.

Πάνω από 800.000 κάτοικοι των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ απέκτησαν ρωσική υπηκοότητα με απλουστευμένες διαδικασίες τα τελευταία τρία χρόνια, κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Από τον Φεβρουάριο, όταν ο στρατός της εισέβαλε στην Ουκρανία, η Ρωσία προσφέρει επίσης διαβατήρια σε κατοίκους περιοχών που έχει κυριεύσει, εγείροντας ανησυχίες πως θα προχωρήσει σε προσαρτήσεις, όπως συνέβη στη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Μακρόν: Εξόργισε το Κίεβο με τη δήλωση για εγγυήσεις ασφαλείας προς τη Ρωσία

Ο Ποντολιάκ σχολίασε πως αυτός που χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας είναι ο υπόλοιπος κόσμος από τη Ρωσία, όχι το αντίστροφο. ...

«Κιβωτός του Κόσμου»: Νομική κίνηση από τον πατέρα Αντώνιο για την απομάκρυνσή του από τη δομή

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Ντογιάκο οι συνήγοροι του πατρός Αντωνίου - Αίτημα να δοθεί η δυνατότητα στον πατέρα Αντώνιο να παραλάβει...

Συνάντηση Τσίπρα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ντογιάκο

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έχει συνάντηση αυτήν την...