Αγία Σοφία: Αφαίρεσαν διάκοσμο από την Αυτοκρατορική ΠύληΣύμφωνα με το ρεπορτάζ τουρκικού καναλιού το ιερό έμβλημα είτε εκλάπη είτε χάθηκε.

Άλλο ένα περιστατικό βανδαλισμού της Αγίας Σοφίας ήρθε στη δημοσιότητα από τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ATV. Στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού παρουσιάστηκε ρεπορτάζ με τίτλο: «Χάθηκε το ιστορικό έμβλημα. Πού είναι το έμβλημα που βρίσκονταν στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας;»
 
Μάλιστα αναφέρεται ότι «η Αγία Σοφία για ακόμη μια φορά έγινε στόχος απερίσκεπτων ατόμων. Στο παρελθόν κατέστρεψαν την Αυτοκρατορική Πύλη, τους τοίχους και τα μάρμαρα. Και τώρα χάθηκε ένα από τα εμβλήματα της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας».

Ένας πολίτης που μίλησε στην κάμερα δήλωσε ότι «είναι θλιβερά τα όσα συμβαίνουν στην Αγία Σοφία. Μάλλον δεν θα τελειώσουν ποτέ….», με το ρεπορτάζ να προσθέτει «Πρώτα η Αυτοκρατορική Πύλη, στη συνέχεια οι τοίχοι και τώρα…».

 
«Κάθε σημείο της Αγίας Σοφίας είναι ιερό, συνεπώς με βάση αυτή την αντίληψη και το έμβλημα θεωρείται ιερό και μπορούν να το πάρουν στο σπίτι τους», τόνισε ο πολίτης.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το ιερό αυτό έμβλημα είτε εκλάπη είτε χάθηκε, ωστόσο σύμφωνα με πολίτη και στο παρελθόν έχουν συμβεί ανάλογα περιστατικά. «Στο παρελθόν “έφαγαν” τη θύρα της Αυτοκρατορικής Πύλης. Στη συνέχεια έσπασαν τη δεξαμενή και τοποθέτησαν εντός υποδήματα. Έσπασαν τα μάρμαρα της Αγίας Σοφίας. Έξυσαν τους τοίχους. Μπορούμε να απαριθμήσουμε ακόμη πολλά γεγονότα», είπε.
 
«Σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της εισόδου του τζαμιού της Αγίας Σοφίας -που έχει ιστορία 1500 ετών- υπάρχουν πολλά (ένθετα) εμβλήματα πάνω στην ιστορική αυτή Πύλη. Ένα από τα εμβλήματα αυτά λείπει εδώ και ενάμισι μήνα», αναφέρει το ρεπορτάζ.
 
Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει πολίτης, «η πύλη αυτή είναι μια από τις εννέα πύλες που βρίσκονται στον εσωτερικό νάρθηκα. Ακριβώς δίπλα στην Αυτοκρατορική Πύλη, για το λόγο αυτό και είναι σημαντική. Παρότι υπάρχουν δεκάδες άνδρες ασφαλείας, δεν είναι γνωστή η τύχη του εμβλήματος. Και οι ιστορικοί αντιδρούν στο θέμα αυτό…Επειδή κάθε τμήμα της Αγίας Σοφίας είναι ιερό, ο κόσμος θέλει να παίρνει κομμάτια της στο σπίτι του».

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Τουρκικά F-16: Νέες δηλώσεις του Ρόμπερτ Μενέντεζ

Η Ουάσινγκτον ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Άγκυρα για...

Γυναικτονία στον Πειραιά: Δύο σφαίρες στο κεφάλι της 19χρονης

Το άγριο έγκλημα σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου...

MVP της 11ης αγωνιστικής της Euroleague o Μίτσιτς

Ο Βασίλιε Μίτσιτς εξαργύρωσε την εξαιρετική του εμφάνιση...

Οι 10 τελευταίες φορο-εκκρεμότητες του 2022

Φορτωμένος με φορο-υποχρεώσεις και πληρωμές είναι ο Δεκέμβριος...

Τουρκικά F-16: Νέες δηλώσεις του Ρόμπερτ Μενέντεζ

Η Ουάσινγκτον ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Άγκυρα για την επιχείρηση στη Συρία, αποκάλυψε ο Αμερικανός γερουσιαστής ...

Γυναικτονία στον Πειραιά: Δύο σφαίρες στο κεφάλι της 19χρονης

Το άγριο έγκλημα σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου - Ο δράστης εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα, στο Δημοτικό Θέαρο και παραδόθηκε ...

MVP της 11ης αγωνιστικής της Euroleague o Μίτσιτς

Ο Βασίλιε Μίτσιτς εξαργύρωσε την εξαιρετική του εμφάνιση στη νίκη της Αναντολού Εφές με 82-71 απέναντι στον Ολυμπιακό και πήρε το βραβείο του...