Αγγλία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καύσωναΕίχε προηγηθεί η έκδοση ενός άνευ προηγουμένου κόκκινου συναγερμού για «ακραία ζέστη» από τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Προειδοποίηση της τέταρτης και ύψιστης βαθμίδας για κινδύνους για τη δημόσια υγεία στην Αγγλία εξέδωσε για την προσεχή Δευτέρα και την Τρίτη η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας Ην. Βασιλείου, λόγω της μεγάλης πιθανότητας για ιστορικές θερμοκρασίες ρεκόρ.

Η τέταρτη βαθμίδα συναγερμού για τη δημόσια υγεία συνιστά κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Αγγλία.

Είχε προηγηθεί η έκδοση ενός άνευ προηγουμένου κόκκινου συναγερμού για «ακραία ζέστη» από τη μετεωρολογική υπηρεσία, ο οποίος αφορά την Αγγλία για τη Δευτέρα και Τρίτη, με τα προγνωστικά μοντέλα να επιμένουν ότι υπάρχει πιθανότητα να καταγραφεί για πρώτη φορά στη χώρα θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου ή και παραπάνω.

Ο μετεωρολογικός συναγερμός συνοδεύεται από την προειδοποίηση πως πρόκειται για «ένα εξαιρετικά ζεστό διάστημα (…) που μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένο αντίκτυπο σε ανθρώπους και υποδομές».

Σημειώνεται πως πιθανά προβλήματα υγείας λόγω της πολύ υψηλής θερμοκρασίας αναμένεται να επηρεάσουν ακόμα και υγιείς πολίτες και όχι μόνο τους ευάλωτους. Η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας ΗΒ προειδοποίησε ακόμα και για τον κίνδυνο θανάτων μεταξύ των υγιών πολιτών.

«Μιλάμε για μία δυνητικά πολύ σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μετεωρολογικού Γραφείου Γκρέιαμ Ματζ, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας που εκδίδεται κόκκινος συναγερμός για υπερβολική ζέστη.

Ο συναγερμός καλύπτει μια περιοχή από το Λονδίνο στα νοτιοανατολικά έως το Μάντσεστερ στα κεντροδυτικά και το Γιορκ στη βορειοανατολική Αγγλία.

Το ρεκόρ θερμοκρασίας στη Βρετανία είναι οι 38,7 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν στο Κέμπριτζ τον Ιούλιο του 2019. Η πιθανότητα αυτό το ρεκόρ να σπάσει έχει πλέον ανέλθει στο 80% και για να πιάσει ο υδράργυρος τους 40 βαθμούς στο 50%, με περιοχές του Λονδίνου ενδεχομένως να φτάσουν και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Βρετανία: Απεργία έχουν εξαγγείλει οι σιδηροδρομικοί από την παραμονή των Χριστουγέννων

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι στη...

Θεσσαλονίκη: Σε τεταμένη ατμόσφαιρα η συγκέντρωση των Ρομά έξω από το Ιπποκράτειο

Διαδηλωτές αναποδογύρισαν και βανδάλισαν ένα σταθμευμένο ΙΧ, δίπλα...

Τουρκία: Συνωστισμός πετρελαιοφόρων πλαφόν τιμή ρωσικού πετρελαίου

Τα πετρελαιοφόρα έχουν αγκυροβολήσει κοντά στα στενά του...

Βρετανία: Απεργία έχουν εξαγγείλει οι σιδηροδρομικοί από την παραμονή των Χριστουγέννων

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι στη Βρετανία κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Toby Melville).Σε ψηφοφορίαΗ συνδικαλιστική...

Οικονόμου: Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαστική έρευνα – Καλοσωρίζουμε στην αντίληψη και τον κ. Τσίπρα

Η κυβέρνηση έχει από την πρώτη στιγμή δηλώσει την απόλυτη εμπιστοσύνη της στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. ...

Θεσσαλονίκη: Σε τεταμένη ατμόσφαιρα η συγκέντρωση των Ρομά έξω από το Ιπποκράτειο

Διαδηλωτές αναποδογύρισαν και βανδάλισαν ένα σταθμευμένο ΙΧ, δίπλα από φλεγόμενο κάδο. Σε...