Βρετανία: Ο Σούνακ ανακοίνωσε τη μείωση του βασικού φόρου εισοδήματοςΟ Σούνακ δήλωσε ότι το σχέδιο του θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μείωση του φόρου εισοδήματος από την περίοδο της Μάργκαρετ Θάτσερ.

O Ρίσι Σούνακ, που διεκδικεί την πρωθυπουργία της Βρετανίας, τοποθετήθηκε υπέρ της μείωσης του βασικού φόρου εισοδήματος κατά 20% από το 2029, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να ρίχνει μία επικίνδυνη πολιτική ζαριά.

Ο Σούνακ, που θεωρούνταν να συγκέντρωνε τις περισσότερες προτιμήσεις για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον, όταν βοήθησε στην πορεία της οικονομίας εν μέσω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την πανδημία της COVID-19, σήμερα παλεύει κατά της βασικής εσωκομματικής αντιπάλου του, της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία έχει υποσχεθεί την άμεση μείωση της φορολογίας.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι επικεντρώνει την προσοχή του στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ενώ όταν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα μπορέσει να ακολουθήσει ένα σχέδιο που έχει ήδη ανακοινωθεί για τη λήψη μέτρων μείωσης της φορολογίας το 2024, αλλά και με τη λήξη της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου γύρω στο 2029.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι το σχέδιο του θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μείωση του φόρου εισοδήματος από την περίοδο της Μάργκαρετ Θάτσερ.

“Πρόκειται για ένα ακραίο όραμα, αλλά είναι ταυτόχρονα και ρεαλιστικό,” ανέφερε ο ίδιος, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, μία ημέρα πριν τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος αρχίσουν να λαμβάνουν τα ψηφοδέλτια τους προκειμένου να ψηφίσουν για τον νέο ηγέτη του κόμματος.

Η πολιτική μάχη της Βρετανίας για την επιλογή ενός νέου πρωθυπουργού ενεργοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου, όταν ο Τζόνσον αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του έπειτα από μήνες σκανδαλολογίας. Οι συντηρητικοί βουλευτές μείωσαν τον αριθμό των υποψηφίων σε δύο, την Τρας και τον Σούνακ.

Με τον πληθωρισμό να έχει αυξηθεί στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων χρόνων (9,4%) και την ανάπτυξη να υποχωρεί, η οικονομία κυριάρχησε στα πρώτα στάδια της εσωκομματικής διαδικασίας επιλογής, με τον Σούνακ να υποστηρίζει ότι το σχέδιο της Τρας για την αντιστροφή μίας αύξησης στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και για την ακύρωση μιας προγραμματισμένης αύξησης στην εταιρική φορολογία, θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την αύξηση του πληθωρισμού.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι το κάθε λεπτό της λίρας που θα εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος θα έχει κόστος περίπου 6 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως, ενώ το δεδομένο αυτό θα επιτρέπει την περαιτέρω μείωση της αναλογίας του βρετανικού χρέους προς το ΑΕΠ, αν η οικονομία εξακολουθήσει να αναπτύσσεται σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις.

Η Τρας έχει υποστηρίξει ότι οι μειώσεις των φόρων είναι αναγκαίες τώρα για να δώσουν μία ώθηση στην οικονομία. Μία πρόσφατη δημοσκόπηση (YouGov) μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος έδειξε ότι η Τρας προηγείται κατά 24 μονάδες του Σούνακ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 2.000 τηλεφωνήματα στην γραμμή «SOS 15900»

Σε όλη την Ελλάδα λειτουργεί ένα δίκτυο υποστηρικτικών...

Κομισιόν: Η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου

Μετά από ανταλλαγή απόψεων με τις ελληνικές αρχές,...

Μάντζος: Η κυβέρνηση να απαντήσει ποιος και γιατί θεώρησε τον Ανδρουλάκη κατάσκοπο

«Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση αυτής της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Κωνσταντινιά Τσολακίδου

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει αύριο, Πέμπτη 11...

Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 2.000 τηλεφωνήματα στην γραμμή «SOS 15900»

Σε όλη την Ελλάδα λειτουργεί ένα δίκτυο υποστηρικτικών δομών που περιλαμβάνει: 44 συμβουλευτικά κέντρα στελεχωμένα με κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και νομική υποστήριξη -τα οποία...

Κομισιόν: Η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου

Μετά από ανταλλαγή απόψεων με τις ελληνικές αρχές, μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η...

Μάντζος: Η κυβέρνηση να απαντήσει ποιος και γιατί θεώρησε τον Ανδρουλάκη κατάσκοπο

«Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση αυτής της βαθιάς θεσμικής κρίσης συνεχίζονται και με ευθύνη του πρωθυπουργού», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  ...