Γιατί η Κίνα άλλαξε την επιθετική ρητορική για την επίσκεψη Πελόζι στην ΤαϊβάνΑντιστροφή Ρητορικής από την Κίνα μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν. Ποιοι λόγοι κάνουν τον Σι Τζινπίνγκ να υιοθετεί ηπιότερους τόνους.

Eίκοσι- τέσσερις ώρες χρειάστηκε η Κίνα για να περάσει από τις προειδοποίηση για θερμό επεισόδιο στις εκκλήσεις για υπομονή, καθώς το Πεκίνο προσπαθούσε να διατυπώσει μια συνεκτική θέση- επίσημη απάντηση στο ταξίδι της Nάνσυ Πελόζι στην Ταϊβάν, σημειώνει ο Bloomberg.

Πριν της επίσκεψης Πελόζι, πρώτης προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που επισκέφθηκε την Ταιβάν εδώ και 25 χρόνια, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποιούσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα «καεί», ενώ εθνικιστές Κινέζοι σχολιαστές τόνιζαν ότι «θα δημιουργούσε μια διπλωματική πυριτιδαποθήκη».

Ωστόσο, αφού η Πελόζι προσγειώθηκε με ασφάλεια, έμεινε τη νύχτα στην Ταϊπέι και χαιρέτισε τους δεσμούς ΗΠΑ-Ταϊβάν σε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν, ο τόνος της Κίνας άλλαξε από τον πολεμικό σε αμυντικό.

Σε μια ενημέρωση το απόγευμα της Τετάρτης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ ζήτησε από το κοινό να δώσει περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση για να ακολουθήσει τις απειλές για τιμωρία των ΗΠΑ και της Ταϊβάν.

«Θα κάνουμε ό,τι έχουμε πει», είπε. «Λοιπόν, παρακαλώ, κάντε λίγη υπομονή για αυτό».

Η αποτυχία του Σι Τζινπίνγκ να αποτρέψει εκ των προτέρων την επίσκεψη της Πελόζι απογοήτευσε μερικούς από τους πιο σκληροπυρηνικούς της Κίνας. Ενώ το Πεκίνο βρίσκεται σαφώς σε ισχυρότερη θέση από την τελευταία μεγάλη κρίση στα μέσα της δεκαετίας του 1990, απέχει επίσης πολύ από το να μπορεί να «εκτροχιάσει» τις ΗΠΑ, σημειώνει το αμερικανικό μέσο και συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως παρά την πολεμική ρητορική, ο Σι και άλλοι αξιωματούχοι ανησυχούν πολύ περισσότερο για τη διατήρηση της εξουσίας για το Κομμουνιστικό Κόμμα στην εξουσία και την εξάλειψη των κινδύνων για την κυριαρχία τους.

“Η ηγεσία θέλει να φαίνεται σκληρή, αλλά δεν θέλει να κάνει βήματα που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια σύγκρουση της οποίας το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο. Θα έχει κατά νου ότι ενώ οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο ποτέ να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, η Ταϊβάν ενδεχομένως να είναι άλλο θέμα” συνοψίζει μεταξύ άλλων ο Bloomeberg.

Ροή Ειδήσεων

«Ακάθεκτο» προς κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου

Την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική...

Οικονόμου: Η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις

Ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης ...

Θεσσαλονίκη: Πυροσβέστες βρήκαν απανθρακωμένο άτομο σε αυλή

Η κλήση που έλαβε το κέντρο επιχειρήσεων της...

Έγραψε ιστορία ο Μέσι: Έφτασε τα 1000 ματς στη μυθική καριέρα του (pics)

Ιστορικό είναι το παιχνίδι απέναντι στην Αυστραλία για...

«Ακάθεκτο» προς κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου

Την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν, ανακοίνωσε σήμερα ο ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (OIEA)  στην κρατική τηλεόραση. Η κατασκευή...

Οικονόμου: Η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις

Ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης «Ο κ. Βαξεβάνης συνεχίζει να δημοσιεύει...

Θεσσαλονίκη: Πυροσβέστες βρήκαν απανθρακωμένο άτομο σε αυλή

Η κλήση που έλαβε το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στις 19:22 ανέφερε ότι έχει ξεσπάσει φωτιά στον αύλειο χώρο παραπήγματος ...