Το εκλογικό σύστημα της Ιταλίας ευνοεί τις ευρείες συμμαχίες. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η εκλογή περισσότερων από 60 πρωθυπουργών τα τελευταία 70 χρόνια.
Του Αντώνη Αντζολέτου
Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται το «πλεονέκτημα» που απέκτησαν από τη μη συμμετοχή στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι. Εννέα ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη γειτονική χώρα η Τζόρτζια Μελόνι φτάνει δημοσκοπικά σχεδόν το 25%. Ιταλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι (12,5%) και το «Forza Italia» (8%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που είχαν στηρίξει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρώην προέδρου της ΕΚΤ «πλήρωσαν» αυτή τους την επιλογή. Τη 45χρονη πρώην ακροδεξιά ακτιβίστρια από τη Ρώμη έχει βοηθήσει το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια τα συντηρητικά ένστικτα πολλών Ιταλών έχουν μεταλλαχθεί, έχουν επηρεαστεί από ξενοφοβικές θέσεις και έχουν ακολουθήσει ένα κύμα λαϊκισμού.
Την ώρα που ο ακροδεξιός συνασπισμός φτάνει σχεδόν το 45% και θεωρείται πως δύσκολα θα χάσει την εξουσία, η κεντροαριστερή συμμαχία υπολείπεται σημαντικά. Το εκλογικό σύστημα της χώρας, άλλωστε ευνοεί τις ευρείες συμμαχίες. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η εκλογή περισσότερων από 60 πρωθυπουργών τα τελευταία 70 χρόνια.
Το Δημοκρατικό κόμμα του Ενρίκο Λέτα οι μετρήσεις το καταγράφουν περίπου στο 22%. Η συνεργασία των Πράσινων και Ιταλικής Αριστεράς μετά βίας αγγίζει το 4%, το κόμμα «Περισσότερη Ευρώπη» βρίσκεται στο 2% και ο σχηματισμός του πρώην υπουργού Οικονομικών Λουίτζι Ντι Μάιο περίπου στο 1%. Η Τζόρτζια Μελόνι έχει σε μεγάλο βαθμό «στρογγυλέψει» τις θέσεις της ακολουθώντας το παράδειγμα της Μαρίν Λεπέν. Η πιο μετριοπαθής στάση σε συνδυασμό με την εχθρότητα προς τη μετανάστευση που παραμένει, τις θεωρίες συνωμοσίας και την αντιπάθεια που έβγαλε στο πρόσφατο debate προς την Ε.Ε. τις δίνουν τελικά τους πρόσθετους πόντους που επιθυμεί. Δεν υιοθετεί τον έντονο αντιευρωπαϊσμό του Σαλβίνι, γνωρίζοντας πως οι ακρότητες πρέπει να αποφεύγονται. Παρόλα αυτά ερωτηθείσα στο EURACTIV της Ιταλίας αν θα μπορούσε να δει μια πιθανή συμμαχία της ομάδας του ΕΛΚ με το ID (ανήκει ο Σαλβίνι στο Ευρωκοινοβούλιο) και το ECR (ανήκουν τα Αδέλφια της Ιταλίας), όπως συμβαίνει στην Ιταλία η Μέτσολα απάντησε: «Δεν μπορείς να συνεργαστείς με εξτρεμιστές. Δεν μπορείς να συνεργαστείς με εκείνους που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη». Οι απαραίτητες συνεννοήσεις και οι προγραμματικές κατευθύνσεις θα γίνουν όταν και αν κληθεί να σχηματιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός.
Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι το γεγονός πως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία σε Ουγγαρία, Γαλλία και Σουηδία τα ακροδεξιά κόμματα είχαν μεγάλα εκλογικά κέρδη; Αυτό το κύμα θέλουν να εκμεταλλευτούν οι δυνάμεις του λαϊκισμού και στην Ιταλία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και οι συνέπειες από το κύμα της ακρίβειας έδωσαν πρόσφορο έδαφος στην ακροδεξιά να απλώσει τα δίχτυα της.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη συνταγματική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο μειώθηκε ο αριθμός των βουλευτών και γερουσιαστών στην Ιταλία κατά 1/3. Στις 25 Σεπτέμβρη θα εκλεγούν 400 βουλευτές και 200 γερουσιαστές. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις δημοσκοπήσεις ο σχηματισμός της δεξιάς πτέρυγας υπολογίζεται ότι εξασφαλίζει περίπου 240 έδρες, η κεντροαριστερή συμμαχία κοντά στις 100 και οι υπόλοιπες κατανέμονται στα «Πέντε Αστέρια», στον συνασπισμό των Ρέντσι – Καλέντα κ.α.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.