Μπάιντεν: Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να έχει νικητή



«Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

Σκληρή απάντηση στον Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος από έναν και μόνο άνδρα» δήλωσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «κανείς δεν απείλησε τη Ρωσία και κανείς άλλος, πέραν της Ρωσίας, δεν επιδίωξε τη σύγκρουση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι εξαπολύει ριψοκίνδυνες και ανεύθυνες πυρηνικές απειλές, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει τον πυρήνα της χάρτας των δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να έχει νικητή και ποτέ δεν πρέπει να διεξαχθεί» υπογράμμισε, αποκαλώντας παράλληλα τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

«Η επιθυμία μας είναι να μπει ένα δίκαιο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία» σημείωσε. «Εάν υπάρχουν κράτη που αναπτύσσουν αυτοκρατορικές φιλοδοξίες χωρίς συνέπειες, θέτουν σε
κίνδυνο ό,τι στηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη» πρόσθεσε.

«Ο πόλεμος αφορά στην διάλυση του δικαιώματος των Ουκρανών να υπάρχουν ως κράτος, ως πολίτες», τόνισε, υπογραμμίζοντας εμφατικά: «Δεν έχεις το δικαίωμα να κατακτάς εδάφη διά της βίας».
Επανέλαβε την αλληλεγγύη του στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας, επισημαίνοντας ότι «αρνούμαι τη χρήση βίας και τον πόλεμο για την κατάκτηση κρατών και την αύξηση των συνόρων μας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

Ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε επίσης ότι «δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». 

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πράγματι μεγάλες, αλλά η ικανότητά μας είναι μεγαλύτερη (…) Ας σταθούμε λοιπόν μαζί για να δηλώσουμε ξανά την αδιαμφισβήτητη αποφασιστικότητα ότι τα έθνη του κόσμου είναι ακόμη ενωμένα, ότι υπερασπιζόμαστε τις αξίες του Χάρτη του ΟΗΕ, ότι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δουλεύοντας μαζί μπορούμε να στρέψουμε το ρου της ιστορίας προς μια πιο ελεύθερη και πιο δίκαιο κόσμο για όλα τα παιδιά μας, αν και κανένας μας δεν το έχει πετύχει πλήρως» σημείωσε. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε «να αυξηθεί ο αριθμός των μελών, μονίμων και μη» του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να μπορούν να εκπροσωπούνται χώρες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Αυτός ο σημαντικός οργανισμός έχει επί του παρόντος πέντε μόνιμα μέλη: τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν είμαστε παθητικοί μάρτυρες της ιστορίας. Είμαστε οι συγγραφείς της ιστορίας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Πρέπει να το κάνουμε, για τον εαυτό μας και για το μέλλον μας, για την ανθρωπότητα». 

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε «να αυξηθεί ο αριθμός των μελών, μονίμων και μη» του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να μπορούν να εκπροσωπούνται χώρες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. To ΣΑ έχει επί του παρόντος πέντε μόνιμα μέλη: τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.



Ροή Ειδήσεων

COP29: Συμφωνία για καταβολή 300 δισ. ετησίως στις φτωχότερες χώρες – Σφοδρές αντιδράσεις

Για ένα «απελπιστικά μικρό ποσό"» έκανε λόγο η εκπρόσωπος των 45 φτωχότερων χωρών του κόσμου, Λίλα Ναντάν, από την Ινδία ...

Μαρινάκης: Δηλώσεις για Καραμανλή και Σαμαρά

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε μια πάρα πολύ ήπια ομιλία, ενωτική ομιλία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του ...