Φάλαινες στην Αυστραλία: Πέθανα σχεδόν 200 από τις 235 που ξεβράστηκαν στην ΤασμανίαΜόνο 35 από τις περίπου 230 φάλαινες που εντοπίστηκαν χθες στην Ocean beach εξακολουθούν να είναι ζωντανές

Περίπου 200 φάλαινες πιλότοι πέθαναν αφού εξόκειλαν σε παραλία της Τασμανίας, στη νότια Αυστραλία, δύο χρόνια έπειτα από ένα αντίστοιχο περιστατικό το οποίο είχε σημειωθεί επίσης στις δυτικές ακτές του νησιού.

Μόνο 35 από τις περίπου 230 φάλαινες που εντοπίστηκαν χθες Τετάρτη στην παραλία εξακολουθούν να είναι ζωντανές, ανακοίνωσε ο Μπράντον Κλαρκ διευθυντής επιχειρήσεων της υπηρεσίας άγριας φύσης της πολιτείας.

Εικόνες που τραβήχθηκαν δείχνουν δεκάδες μαύρα κήτη κατά μήκος μιας τεράστιας παραλίας με άμμο στην Ocean beach.

«Στην παραλία υπάρχουν ακόμη περίπου 35 ζώα ζωντανά και σήμερα το πρωί ο βασικός στόχος θα είναι να τα σώσουμε και να τα απελευθερώσουμε», πρόσθεσε ο Κλαρκ ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις.

«Δυστυχώς το ποσοστό θνησιμότητας σε τέτοιου είδους περιστατικά είναι αυξημένο. Οφείλεται κυρίως στις συνθήκες που επικρατούν στην Ocean beach», υπογράμμισε.

Οι κάτοικοι είχαν καλύψει τα κήτη με κουβέρτες και τα έβρεχαν με νερό για να τα διατηρήσουν στη ζωή.

Οι φάλαινες εξόκειλαν κοντά στο λιμάνι Μάκαρι, όπου πριν περίπου δύο χρόνια είχε σημειωθεί άλλο ένα αντίστοιχο περιστατικό, με σχεδόν 500 κήτη. Τότε είχαν πεθάνει περισσότερες από 300 φάλαινες, παρά τις προσπάθειες δεκάδων εθελοντών που έδωσαν μάχη επί μέρες στα παγωμένα νερά της Τασμανίας για να τις απελευθερώσουν.

Ο Κλαρκ εκτίμησε ότι φέτος οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες σε σχέση με πριν δύο χρόνια, διότι οι φάλαινες τότε βρίσκονταν «σε πολύ πιο προστατευμένα νερά».

Οι διασώστες έχουν εξετάσει τα κήτη για να εκτιμήσουν ποια έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, πρόσθεσε. «Σήμερα θα δοθεί έμφαση στις επιχειρήσεις διάσωσης και στην απελευθέρωσή τους», σημείωσε.

Τα αίτια των περιστατικών αυτών δεν είναι γνωστά.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι ομάδες κητών εξοκείλουν αφού αναζητούν τροφή πολύ κοντά στις ακτές. Εξάλλου οι φάλαινες πιλότοι είναι πολύ κοινωνικά ζώα και συχνά ακολουθούν μέλη της ομάδας τους που περιπλανώνται και έτσι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΡοή Ειδήσεων

Τελευταία ευκαιρία για τα χρέη στην εφορία

Την ευκαιρία να κλείσουν τις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν...

Μητσοτάκης: «Σημαντικό τα θύματα κακοποίησης να εμπιστευτούν την Ελληνική Αστυνομία»

Το Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, όπου στεγάζεται ένα από...

Μπήκαν στο μετρό οι Θεσσαλονικείς (φωτογραφίες)

Όταν ο Σταθμός Παπάφη του Μετρό Θεσσαλονίκης ανοίξει...

Άγγλοι οπαδοί πήγαν με στολή σε γήπεδο στο Κατάρ και έφαγαν… πόρτα – Δείτε τι είχαν ντυθεί

Δύο οπαδοί της Αγγλίας γδύθηκαν και… χλευάστηκαν για...

Τελευταία ευκαιρία για τα χρέη στην εφορία

Την ευκαιρία να κλείσουν τις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια έχουν οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών της...

Μητσοτάκης: «Σημαντικό τα θύματα κακοποίησης να εμπιστευτούν την Ελληνική Αστυνομία»

Το Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, όπου στεγάζεται ένα από τα 18 Επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που έχουν ενσωματωθεί σε ΑΤ ανά τη χώρα,...

Μπήκαν στο μετρό οι Θεσσαλονικείς (φωτογραφίες)

Όταν ο Σταθμός Παπάφη του Μετρό Θεσσαλονίκης ανοίξει τις πόρτες του μόνιμα, ένας συρμός χωρητικότητας 450 επιβατών θα διέρχεται κάθε ενάμισι λεπτό ανά...