Στο εδώλιο Μαλτέζοι αστυνομικοί για άγριες επιθέσεις σε μετανάστεςΤρεις αστυνομικοί κατηγορούνται για τις επανειλημμένες και πολλαπλές επιθέσεις

Άθλιες λεπτομέρειες για τη φερόμενη απαγωγή και τον ξυλοδαρμό μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτροσόκ και της χρήσης σπρέι πιπεριού, από αστυνομικούς της Μάλτας προέκυψαν καθώς την Πέμπτη παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο στοιχεία.

Τρεις αστυνομικοί κατηγορούνται για τις επανειλημμένες και πολλαπλές επιθέσεις εναντίον μαύρων αλλοδαπών υπηκόων εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για τη στάση της χώρας απέναντι στους μετανάστες. 

Όταν ρωτήθηκαν γιατί δεν κατήγγειλαν το έγκλημα νωρίτερα, ένα θύμα είπε: «Να πήγαινα στο ίδιο τμήμα όπου εργάζονταν οι επιτιθέμενοι μου; Και θα με πίστευαν;».

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο περιγράφουν λεπτομερώς πώς οι κατηγορούμενοι έψαχναν για μετανάστες που κοιμόντουσαν έξω και χρησιμοποιούσαν τέιζερ και σπρέι πιπεριού εναντίον τους ενώ κοιμόντουσαν, κάτι που συνέβη «αρκετές φορές» σύμφωνα με τους μάρτυρες. Άλλες κατηγορίες περιλαμβάνουν το ότι έβαλαν έναν μεθυσμένο μαύρο άνδρα σε ένα αυτοκίνητο, τον μετέφεραν σε άλλη τοποθεσία και τον χτύπησαν.

Μια άλλη είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται παρά το γεγονός ότι δεν προκαλούσε κανένα πρόβλημα, και στη συνέχεια να μεταφέρεται στην τοποθεσία πριν δεχτεί επίθεση. Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στην αστυνομία έδειξε έναν από τους κατηγορούμενους να απειλεί έναν μαύρο άνδρα με ένα μαχαίρι με στυλό, ενώ βρισκόταν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Η επόμενη ακρόαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (18 Οκτωβρίου), όπου το δικαστήριο θα αποφασίσει αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προχωρήσει η υπόθεση.

Η Μάλτα, κράτος μέλος της ΕΕ από το 2003, που δέχεται εισροές μεταναστών που περνούν από τη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό τον ρατσισμό.

Τον Μάρτιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η Μάλτα δεν σχεδίαζε να εισαγάγει μια μορφή νομιμοποίησης για άτομα που διέμεναν εκεί για πολλά χρόνια και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Άλλες ανησυχίες έχουν εκφραστεί σταθερά σχετικά με την αποτυχία ή την καθυστέρηση της χώρας να ανταποκριθεί σε ανθρωπιστικές εκκλήσεις στη θάλασσα και τη διατήρηση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο σε απαράδεκτες συνθήκες σε «υποβαθμισμένους, ανθυγιεινούς» καταυλισμούς μεταναστών.

Τον Οκτώβριο του 2021, η πρώτη στρατηγική της χώρας κατά του ρατσισμού δρομολογήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ισότητας Έλενα Ντάλι. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό σαν να ήταν μια άμεση επίθεση εναντίον μας», είχε δηλώσει τότε.

Ροή Ειδήσεων

Βρετανία: Απεργία έχουν εξαγγείλει οι σιδηροδρομικοί από την παραμονή των Χριστουγέννων

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι στη...

Θεσσαλονίκη: Σε τεταμένη ατμόσφαιρα η συγκέντρωση των Ρομά έξω από το Ιπποκράτειο

Διαδηλωτές αναποδογύρισαν και βανδάλισαν ένα σταθμευμένο ΙΧ, δίπλα...

Τουρκία: Συνωστισμός πετρελαιοφόρων πλαφόν τιμή ρωσικού πετρελαίου

Τα πετρελαιοφόρα έχουν αγκυροβολήσει κοντά στα στενά του...

Βρετανία: Απεργία έχουν εξαγγείλει οι σιδηροδρομικοί από την παραμονή των Χριστουγέννων

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι στη Βρετανία κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Toby Melville).Σε ψηφοφορίαΗ συνδικαλιστική...

Οικονόμου: Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαστική έρευνα – Καλοσωρίζουμε στην αντίληψη και τον κ. Τσίπρα

Η κυβέρνηση έχει από την πρώτη στιγμή δηλώσει την απόλυτη εμπιστοσύνη της στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. ...

Θεσσαλονίκη: Σε τεταμένη ατμόσφαιρα η συγκέντρωση των Ρομά έξω από το Ιπποκράτειο

Διαδηλωτές αναποδογύρισαν και βανδάλισαν ένα σταθμευμένο ΙΧ, δίπλα από φλεγόμενο κάδο. Σε...