Μακρόν: Η συμφωνία Ισραήλ- Λιβάνου, βήμα προς περισσότερη ειρήνηΟ αρχηγός του γαλλικού κράτους — που είχε παρέμβει στις διαπραγματεύσεις — συνεχάρη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ, τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν και τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά, για “τις προσπάθειές τους και την αποφασιστικότητά τους” προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε σήμερα την “ιστορική συμφωνία” με την οποία διευθετείται μια συνοριακή διαφορά μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, η οποία θα επιτρέψει την εξόρυξη υδρογονανθράκων στ’ ανοιχτά των δυο χωρών, διακρίνοντας ένα “σημαντικό βήμα προς περισσότερη ειρήνη”, στην περιοχή.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους — που είχε παρέμβει στις διαπραγματεύσεις — συνεχάρη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ, τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν και τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά, για “τις προσπάθειές τους και την αποφασιστικότητά τους” προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε η γαλλική προεδρία.

“Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα σημαντικό βήμα προς περισσότερη ειρήνη για το Ισραήλ, για τον Λίβανο, και το σύνολο των χωρών και των λαών της περιοχής”, πρόσθεσε το Ελιζέ.

Η συμφωνία “θα συμβάλλει στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και στην ασφάλεια του Ισραήλ και του Λιβάνου” και “αναμένεται επίσης να συμβάλλει στην ευημερία των δύο χωρών”, τόνισε το Ελιζέ, καθώς ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε σοβαρή οικονομική κρίση.

“Προσφέρει ένα παράδειγμα για την περιοχή, το θετικό που μπορεί να παράγει μια κοινή επιθυμία για την επίτευξη ενός αποτελέσματος στο πλαίσιο μιας απαιτητικής και σεβαστής διαπραγμάτευσης”, σημείωσε το Ελιζέ.

Οι τρεις ηγέτες “ευχαρίστησαν τον αρχηγό του κράτους για τη συμβολή του και τη συμβολή της Γαλλίας στη σύναψη αυτής της συμφωνίας”, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύναψη της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων με τον Λίβανο — ενώ οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση — και για την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τότε μια “ιστορική πρόοδο” και κάλεσε όλες τις πλευρές να “εργαστούν για την εφαρμογή της συμφωνίας”. Ευχαρίστησε επίσης τον Μακρόν για “την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις”.

Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του “χαιρέτισε τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών”. Η Γαλλία θα συνεργαστεί “πλήρως” στην εφαρμογή της συμφωνίας, πρόσθεσε το Ελιζέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Ανδρουλάκης: Προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για να μειωθεί το αυξημένο κόστος ζωής

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος...

Ρόδος: Συνελήφθη 28χρονος Ρομά που είχε καταδικαστεί για εμπρησμό

Ο 28χρονος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών...

Νέες αποκαλύψεις για τα πραγματικά αίτια θανάτου της ηθοποιού

Η έκθεση του ιατροδικαστή για τα πραγματικά αίτια...

Πυροβολισμοί εναντίον οχημάτων της Πυροσβεστικής στη Περιφερειακή Αιγάλεω

Προηγήθηκε κλήση στην πυροσβεστική για φωτιά σε νταλίκα,...

Ανδρουλάκης: Προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για να μειωθεί το αυξημένο κόστος ζωής

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφτηκε το προάστιο Sonnwendviertel στη Βιέννη, που είναι πρωτοπόρος στα προγράμματα κοινωνικής στέγης ...

Ρόδος: Συνελήφθη 28χρονος Ρομά που είχε καταδικαστεί για εμπρησμό

Ο 28χρονος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών για τον εμπρησμό που προκλήθηκε σε δύο τροχόσπιτα και δύο παραπήγματα  τον Δεκέμβριο του 2014. ...

Νέες αποκαλύψεις για τα πραγματικά αίτια θανάτου της ηθοποιού

Η έκθεση του ιατροδικαστή για τα πραγματικά αίτια του θανάτου της Αμερικανίδας ηθοποιού Αν Χεκ ήρθε στο φως της δημοσιότητας.Σύμφωνα με την έκθεση...