Πόλεμος στην Ουκρανία – ΝΑΤΟ: «Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της»

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, εξέδωσε δήλωση, με την οποία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν και με τον λαό της Ουκρανίας. Καταδικάζουμε επίσης τη Λευκορωσία που επέτρεψε αυτή την επίθεση», επισημαίνει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ (NAC), που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως.

«Αυτή η ανανεωμένη επίθεση αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και είναι εντελώς αντίθετη με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι, τον Χάρτη του Παρισιού, το Μνημόνιο της Βουδαπέστης και την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Αποτελεί πράξη επίθεσης εναντίον μιας ανεξάρτητης ειρηνικής χώρας», επισημαίνει το NAC και τονίζει ότι το ΝΑΤΟ στέκεται «στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και του νόμιμου, δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου, του κοινοβουλίου και της κυβέρνησής της. Θα διατηρήσουμε πάντα την πλήρη υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων».

Η δήλωση του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου, αναφέρει επίσης τα εξής:

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της μέσα και γύρω από την Ουκρανία, να σεβαστεί πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να επιτρέψει την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη.

«Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Αυτό παραβιάζει περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, τις οποίες έχει υπογράψει η Ρωσία. Οι Σύμμαχοι δεν θα δεχτούν ποτέ αυτή την παράνομη αναγνώριση.

«Προτρέπουμε τη Ρωσία με τον πιο έντονο τρόπο να γυρίσει πίσω από το μονοπάτι της βίας και της επιθετικότητας που επέλεξε. Οι ηγέτες της Ρωσίας πρέπει να φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεών τους. Η Ρωσία θα πληρώσει πολύ βαρύ οικονομικό και πολιτικό τίμημα. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης, το ΝΑΤΟ, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι μας κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να συνεχίσουν τη διπλωματία και τον διάλογο με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων επιπέδων, και έκαναν πολλές ουσιαστικές προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας όλων των εθνών στην ευρωατλαντική περιοχή. Έχουμε επανειλημμένα προσκαλέσει τη Ρωσία σε συνομιλίες στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Η Ρωσία δεν έχει ακόμη ανταποδώσει. Είναι η Ρωσία, και μόνο η Ρωσία, που επέλεξε την κλιμάκωση.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια και θα έχουν γεωστρατηγικές συνέπειες. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων. Αναπτύσσουμε επιπλέον αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετα θαλάσσια μέσα. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεών μας να ανταποκριθούν σε όλα τα ενδεχόμενα.

«Σήμερα, πραγματοποιήσαμε διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Αποφασίσαμε, σύμφωνα με τον αμυντικό μας σχεδιασμό για την προστασία όλων των Συμμάχων, να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας σε ολόκληρη τη Συμμαχία. Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτά.

«Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι σιδερένια. Είμαστε ενωμένοι να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον.»

Ροή Ειδήσεων

Παιδί έπεσε σε κανάλι – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον εντοπισμό...

Ακρίβεια: Στρέφει τους καταναλωτές σε προϊόντα χαμηλής διατροφικής αξίας

Με ένα νέο πιο επιθετικό κύμα ακρίβειας βρίσκονται αντιμέτωποι...

Η Σανγκάη ετοιμάζεται να βγει από το lockdown

Τέλος στο lockdown στη Σανγκάη βάζει η Κίνα, καθώς...

Αθήνα: Ζητάδες τράβηξαν «χειρόφρενο» σε άνδρα με κλεμμένο αμάξι στην Διονυσίου Αρεοπαγίτη – Ο ρόλος οδηγού ταξί

«Φρένο» στην ξέφρενη κούρσα ατόμου που εντοπίστηκε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα με κλεμμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας, έβαλαν «μάχιμα» στελέχη της ομάδας...

Παιδί έπεσε σε κανάλι – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον εντοπισμό και τη διάσωση νεαρού άνδρα, ηλικίας από 15 έως 20 ετών, που έπεσε σε κανάλι...

Ακρίβεια: Στρέφει τους καταναλωτές σε προϊόντα χαμηλής διατροφικής αξίας

Με ένα νέο πιο επιθετικό κύμα ακρίβειας βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες καταναλωτές με απροσδιόριστες όμως συνέπειες τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική...