Ο επικεφαλής της NOC πρόσθεσε δε ότι πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με την ιταλική Eni για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε οικόπεδα στη Μεσόγειο
Μια αναπάντεχη, κατά τα φαινόμενα, εξέλιξη που αφορά την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου με τη Λιβύη, και αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις της Άγκυρας, έγινε γνωστή τις προηγούμενες ώρες. Ο επικεφαλής της NOC (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου) Φαρχάτ Ομάρ Μπεγκντάρα ανέφερε ότι η εταιρεία εξετάζει να υποβάλει πρόταση για δύο αγωγoύς αερίου με Ελλάδα και Αίγυπτο.
Οι δύο γραμμές που εξετάζονται, θα συνδέονται με την Ελλάδα (Κρήτη) και την αιγυπτιακή πόλη Δαμιέτη (Νταμιέτα).
Σε συνέντευξή του στο CNBC Arabia, στο περιθώριο του συνεδρίου ADIPEC στο Άμπου Ντάμπι, ο επικεφαλής της National Oil Corporation στη Λιβύη, έκανε λόγο για έναν αγωγό που θα συνδεθεί με την Ελλάδα, και μιας άλλης γραμμής προς την Δαμιέτη, επιπλέον της υπάρχουσας γραμμής που συνδέει τη Λιβύη με την Ιταλία.
Είπε ότι η τρέχουσα παραγωγή της Λιβύης ανέρχεται σε 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, και το μεγαλύτερο μέρος της καταναλώνεται τοπικά, σημειώνοντας ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Λιβύης υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Libya’s National Oil Corporation is examining a project proposal of creating two gas pipelines to connect with #Greece and the Egyptian city of #Damietta, NOC chief Farhat Bengdara tells CNBC Arabia
The #Libya Update pic.twitter.com/JM9LoJ3B6i
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) November 1, 2022
Ο επικεφαλής της NOC πρόσθεσε δε ότι πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με την ιταλική Eni για επενδύσεις της τάξης των 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε οικόπεδα στη Μεσόγειο καθώς και στη δυτική Λιβύη.
Από την άλλη, πρόσθεσε ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας του θα φτάσει τα 3 εκατ. βαρέλια μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, σε σύγκριση με το σημερινό επίπεδο των 102 εκατ. βαρελιών, από 600.000 βαρέλια τον περασμένο Ιούνιο.
Τέλος, ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης δεν απέκλεισε την ένταξη της χώρας του στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου (EMGF), στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.