Γαλλία-Ιράν: Γιατί έχει ανέβει η ένταση μεταξύ των δύο χωρών



Η Γαλλία εξέφρασε σφοδρή κριτική στο Ιράν στις 6 Οκτωβρίου, κατηγορώντας την Τεχεράνη για «δικτατορικές πρακτικές» και ότι παίρνει Γάλλους πολίτες ομήρους

Ακόμη δύο Γάλλοι πολίτες κρατούνται στο Ιράν, ανεβάζοντας το σύνολο των Γάλλων υπηκόων του που κρατούνται εκεί στην Ισλαμική Δημοκρατία σε επτά, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, σε μια ακόμη ένδειξη επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η Γαλλία εξέφρασε σφοδρή κριτική στο Ιράν στις 6 Οκτωβρίου, κατηγορώντας την Τεχεράνη για «δικτατορικές πρακτικές» και ότι παίρνει Γάλλους πολίτες ομήρους μετά τη μετάδοση ενός βίντεο στο οποίο ένα ζευγάρι Γάλλων εμφανιζόταν να ομολογεί ότι κατασκόπευε, μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων και αναταραχών στις οποίες το Ιράν επιρρίπτει την ευθύνη σε ξένους εχθρούς.

«Έχουμε ανησυχίες για δύο άλλους πολίτες και από τους τελευταίους ελέγχους μας το συμπέρασμα είναι ότι κρατούνται», δήλωσε η Κατρίν Κολονά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Parisien που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Την Παρασκευή, η Le Figaro ανέφερε ότι οι δύο Γάλλοι πολίτες είχαν συλληφθεί πριν από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο με θρυαλλίδα τον θάνατο της 22χρονης Μασχά Αμινί, μετά τη σύλληψη της νεαρής κοπέλας από την διαβόητη ιρανική αστυνομία ηθών.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι δύο επιπλέον Γάλλοι πολίτες κρατούνται, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι σχέσεις Παρισιού-Τεχεράνης έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες καθώς έχουν παγώσει οι προσπάθειες αναβίωσης των συνομιλιών για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με μεγάλες δυνάμεις, συμφωνία στην οποία η Γαλλία είναι ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη.

Καμία χώρα δεν είχε τοποθετήσει πρεσβευτή στην άλλη, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν η Γαλλία έστειλε νέο απεσταλμένο στο Ιράν.

Οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της Αμινί ώθησαν την ΕΕ να ακολουθήσει τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ένας νέος γύρος κυρώσεων της ΕΕ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα θα εγκριθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα, δήλωσαν δύο διπλωμάτες στο Reuters.

Οι κυρώσεις θα στοχεύουν άτομα και οντότητες, με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιωτικών μετακινήσεων, ανέφεραν.

Η Γαλλία πρότεινε επίσης νέους χαρακτηρισμούς για όσους πωλούν drones στο Ιράν και επιβολή κυρώσεων σε άτομα που εμπλέκονται στην εξαγωγή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για drones, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

«Αν ο στόχος του (Ιράν) είναι να μας εκβιάσει, τότε αυτός είναι ο λάθος τρόπος να αντιμετωπίζει κανείς τη Γαλλία», είπε η Κολονά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Ο Ότο Ρεχάγκελ συνόδευσε τον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ στην Αθήνα

Ο θρυλικός προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, Ότο Ρεχάγκελ, βρίσκεται μαζί με...

Κατερίνα Παπουτσάκη: «Ο Γιώργος Λιάγκας με είχε πιάσει στο στόμα του, ήταν σε άνθηση τότε όλα αυτά»

Η Κατερίνα Παπουτσάκη μίλησε για δύσκολες καταστάσεις που έχει βιώσει στο πέρασμα των χρόνων, ενώ περιέγραψε το προφίλ του χειρότερου συναδέλφου της. Η Κατερίνα...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 31 Οκτωβρίου

Σήμερα, Πέμπτη, (31.10.2024) σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Αποστόλων εκ των Εβδομήκοντα, Μαρτύρων Σελεύκου και Στρατονίκης. Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα...