Την έντονη αντίδραση της Μόσχας έχουν προκαλέσει οι έρευνες των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) σε μεγάλο μοναστήρι του Κιέβου και σε δύο μοναστήρια και σε μία αρχιεπισκοπή στην περιοχή του Ρίβνε.
Την έντονη αντίδραση της Μόσχας έχουν προκαλέσει οι έρευνες των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) σε μεγάλο μοναστήρι του Κιέβου και σε δύο μοναστήρια και σε μία αρχιεπισκοπή στην περιοχή του Ρίβνε.
Το μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων είναι η έδρα της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία πτέρυγας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας.
Επίσιης είναι τόπος κατοικίας του προκαθήμενου της ορθόδοξης ουκρανικής εκκλησίας που θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με την Ρωσία.
Μαζί με τον καθεδρικό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1990.
Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξήγησαν ότι «πραγματοποιούν ελέγχους σε πρόσωπα αναφορικά με την ανάμειξή τους σε παράνομες ενέργειες εις βάρος της κυριαρχίας του ουκρανικού κράτους». «Τα μέτρα λαμβάνονται για να εμποδισθεί η χρησιμοποίηση του μοναστηριού ως κέντρου του “ρωσικού κόσμου”», διευκρίνισαν οι υπηρεσίες.
Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία χαρακτήρισε χθες «πράξη εκφοβισμού των πιστών» τις έρευνες των ουκρανικών υπηρεσιών. Σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την επιδρομή στο μοναστήρι «άθεη», «άγρια» και «ανήθικη».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την επιδρομή και συνέκρινε το «καθεστώς του Κιέβου» με τον Βάκχο, τον μυθολογικό θεό του κρασιού, το όνομα του οποίου συνδέεται συχνά στη ρωσική γλώσσα με την ανηθικότητα, το χάος και το ξεφάντωμα.
Διαβάστε ακόμα: Δήμαρχος Κιέβου: Η πόλη θα βιώσει «τον χειρότερο χειμώνα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»
«Πρόκειται απλώς για κάποιου είδους εντελώς άθεης βακχικής εκδήλωσης. Δεν υπάρχει δικαιολογία ούτε εξήγηση γι’ αυτό. Και δεν μπορεί να υπάρξει», δήλωσε η Ζαχάροβα στο ραδιοσταθμό Sputnik.
«Είναι ένα άλλο μέρος των απολύτως ανήθικων και άγριων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου», πρόσθεσε.
Η Ουκρανία είναι σημαντική για την ρωσική ορθόδοξη εκκλησία και εκεί βρίσκονται ορισμένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της.
Στα τέλη του Μαΐου 2022, η πτέρυγα της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας που υπάγεται στο πατριαρχείο της Μόσχας είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τις σχέσεις της με την Ρωσία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το Μάιο 2019, και εν μέσω διπλωματικής έντασης, τμήμα της ουκρανικής εκκλησίας που εκπροσωπείται από το πατριαρχείο του Κιέβου είχε διαρρήξει τις σχέσεις με την Μόσχα και δήλωσε πίστη στον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.