ΝΑΤΟ: Ένα ακόμη βήμα για την Ουκρανία Αρκετά από τα 30 μέλη της Συμμαχίας πιστεύουν ότι θα πρέπει τώρα να εστιάσουν αποκλειστικά στο πώς η Ρωσία θα ηττηθεί στον πόλεμο που η ίδια ξεκίνησε.

Tης Αθηνάς Παπακώστα

Το ΝΑΤΟ διατηρεί τη δέσμευσή του για ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία και υπόσχεται στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς το Κίεβο.

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή» τόνισε προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.  

«Η Ρωσία δεν μπορεί να θέσει βέτο» για τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στη Συμμαχία, είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας ότι «εμείς επιμένουμε για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

Έχουν περάσει 14 χρόνια από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο νεότερος, πίεσε τους νατοϊκούς του συμμάχους για ένταξη της Ουκρανίας. Έκτοτε οι ηγέτες δεν έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως το να χορηγήσουν στο Κίεβο ένα σχέδιο δράσης που θα καθόριζε ένα χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, όπως έκανε σαφές ο γγ του ΝΑΤΟ η διεύρυνση της Συμμαχίας δεν θα καθυστερήσει.«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν μπορεί να αρνείται ότι κυρίαρχα έθνη μπορούν να λαμβάνουν τις δικές τους κυρίαρχες αποφάσεις οι οποίες δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία» είπε. 

crossorigin="anonymous">

Όμως, παρά τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ η Ουκρανία δεν αναμένεται να μπει στο ΝΑΤΟ σύντομα. Με την χερσόνησο της Κριμαίας προσαρτημένη και τους Ρώσους στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα σύνορα της χώρας στο μέλλον.

Αρκετά από τα 30 μέλη της Συμμαχίας πιστεύουν ότι θα πρέπει τώρα να εστιάσουν αποκλειστικά στο πώς η Ρωσία θα ηττηθεί στον πόλεμο που η ίδια ξεκίνησε. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών, Ραστισλάβ Κάτσερ οι Σύμμαχοι πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία ώστε «η μετάβαση σε μέλος να είναι ομαλή και απλή» όταν ΝΑΤΟ και Κίεβο θα είναι σε θέση να αρχίσουν τις ενταξιακές συνομιλίες.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία ζήτησε περισσότερα όπλα και κυρίως αντιαεροπορικά συστήματα και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν. «Εκτιμάμε όλα όσα κάνετε για εμάς αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται» υπογράμμισε ο Ουκρανός υπ. Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ροή Ειδήσεων

Dell: Καταργεί περίπου 6.650 θέσεις εργασίας

Η κατασκευάστρια υπολογιστών Dell Technologies Inc θα καταργήσει...

Τουρκία: Νέος ισχυρότατος σεισμός 7,5 Ρίχτερ

Νέος ισχυρότατος σεισμός 7,7 Ρίχτερ - Εικόνες χάους...

Ατρόμητος: «Η ΑΕΚ γνώριζε για τα δοκάρια»!

Γνώση του θέματος με τα δοκάρια είχαν...

Δίκη Άλκη Καμπανού: Καταθέσεις των φίλων του γιατη φονική επίθεση

«Αν δεν φεύγαμε, θα είχαμε την ίδια κατάληξη»...

Dell: Καταργεί περίπου 6.650 θέσεις εργασίας

Η κατασκευάστρια υπολογιστών Dell Technologies Inc θα καταργήσει 6.650 θέσεις απασχόλησης, αριθμό που αναλογεί σε περίπου 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, καθώς...

Τουρκία: Νέος ισχυρότατος σεισμός 7,5 Ρίχτερ

Νέος ισχυρότατος σεισμός 7,7 Ρίχτερ - Εικόνες χάους μετά τη νέα δόνηση - Πάνω από 1.232 είναι οι νεκροί στις δύο χώρες από...

Ατρόμητος: «Η ΑΕΚ γνώριζε για τα δοκάρια»!

Γνώση του θέματος με τα δοκάρια είχαν στην ΑΕΚ σύμφωνα με τους ανθρώπους του Ατρόμητου!Στο Περιστέρι ο διαιτητής Μανούχος και η ΑΕΚ αποφάσισαν...