Ρωσία: Πώς βασανίζονται οι στρατιώτες που αρνούνται να πολεμήσουν


«Δεν υπάρχει τουαλέτα, οι κρατούμενοι δεν έχουν πλυθεί για αρκετές εβδομάδες και ταΐζονται μία φορά την ημέρα», ανέφερε ο σταθμός ASTRA – Εκατοντάδες κρατούμενοι σε τουλάχιστον εννέα τοποθεσίες

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τους απεικονίζει ως ήρωες: Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι έτοιμοι και πρόθυμοι να δώσουν τη ζωή τους στην «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας.

Καθώς όμως ο δύσκολος και κρύος χειμώνας και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, όλο και περισσότερες ιστορίες εμφανίζονται για Ρώσους στρατιώτες που αρνούνται να πολεμήσουν και υφίστανται τρομακτικές συνέπειες.

Άνδρες – συμπεριλαμβανομένων στρατεύσιμων – ξυλοκοπούνται, ρίχνονται αιμόφυρτοι σε υπόγειες φυλακές, λιμοκτονούν, απειλούνται με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης ή υποφέρουν από εικονικές εκτελέσεις, ως αποτέλεσμα της κατάρριψης των όπλων τους, είπαν οι συγγενείς τους. 

Τουλάχιστον εννέα τοποθεσίες που πιθανώς κρατούν εκατοντάδες στρατιώτες έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής, με εκείνους που καταφέρνουν να επιστρέψουν στη Ρωσία να λένε ότι οι συγγενείς αυτών που έχουν εξαφανιστεί, δεν ειδοποιούνται ποτέ.

crossorigin="anonymous">

Το ASTRA, ένα κανάλι Telegram που διευθύνεται από αντιφρονούντες Ρώσους δημοσιογράφους, άρχισε για πρώτη φορά να κάνει ρεπορτάζ για τα στρατόπεδα κράτησης τον Οκτώβριο, όταν προέκυψε ότι 20 στρατιώτες κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες στις κατεχόμενες περιοχές του Λουχάνσκ.
Οι άνδρες παραπονέθηκαν σε ένα βίντεο που βγήκαν λαθραία από την κράτηση, ότι κρατούνταν σε ένα υπόγειο, αναγκάζονταν να αφοδεύουν σε έναν κοινό κουβά και ότι έπρεπε να κοιμούνται στο πάτωμα κάτω από μια οροφή που έσταζε πάνω στα κορμιά τους.
Η ομάδα που στρατολογήθηκε με εντολή «μερικής κινητοποίησης» του Πούτιν, είπε ότι στάλθηκαν εκεί αφού αρνήθηκαν να πάνε στην πρώτη γραμμή.
Τελικά απομακρύνθηκαν από το υπόγειο και μεταφέρθηκαν σε ένα διοικητήριο στην πόλη Rubizhne όπου κρατήθηκαν για άλλες 10 ημέρες προτού έρθουν οι εισαγγελείς να τους απειλήσουν με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης, εκτός και αν συμφωνούσαν να πολεμήσουν.

Όταν πάλι αρνήθηκαν, οδηγήθηκαν σε μια πρώην φυλακή κοντά στην πόλη Alchevsk που είναι η τελευταία τοποθεσία που γνωρίζουν. 
Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ένα άλλο «μυστικό» υπόγειο, στο Zavitne Bazhannya, στην περιοχή του Ντόνετσκ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κρατούνται άλλα 20 άτομα.
«Δεν υπάρχει τουαλέτα στο υπόγειο, οι κρατούμενοι δεν έχουν πλυθεί για αρκετές εβδομάδες και ταΐζονται μία φορά την ημέρα», ανέφερε ο σταθμός ASTRA.
Ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Insider αναφέρθηκε επίσης στο ίδιο υπόγειο βρίσκοντας μια γυναίκα με το όνομα Έλενα Κασίνα, η οποία είπε ότι ο 33χρονος σύζυγός της κρατείται εκεί, αφού αρνήθηκε να πολεμήσει.
Είπε ότι ήταν ανθρακωρύχος στο επάγγελμα που στρατολογήθηκε στον ρωσικό στρατό – φαινομενικά ως μηχανικός οχημάτων – αλλά στην πραγματικότητα του δόθηκε μια μέρα πρακτικής σκοποβολής, μια μέρα σκαψίματος χαρακωμάτων και στη συνέχεια στάλθηκε στο μέτωπο.

Ροή Ειδήσεων

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων, στους 1.900 οι νεκροί

Στους 1.121 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από...

Κακοκαιρία «Barbara»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη

Δείτε σε ποιες περιοχές έχει ληφθεί ήδη απόφαση...

Τελικά όντως η ΑΕΚ είναι διαφορετική: Μια ζωή δικαστήρια, ενστάσεις και επαναλήψεις…

Στο Περιστέρι το απόγευμα της Κυριακής έλαβε χώρα...

Πακέτο παροχών: Πως θα ενισχύσει η κυβέρνηση χαμηλόμισθους και συνταξιούχους

Με ένα τριπλό προεκλογικό πακέτο παροχών θα «χτυπήσει»...

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων, στους 1.900 οι νεκροί

Στους 1.121 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον πρώτο σεισμό στην Τουρκία, σύμφωνα με την υπηρεσία καταστροφών της χώρας. Αυτό ανεβάζει τον...

Κακοκαιρία «Barbara»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη

Δείτε σε ποιες περιοχές έχει ληφθεί ήδη απόφαση ότι δε θα λειτουργήσουν αύριο Τρίτη τα σχολεία  ...

Τελικά όντως η ΑΕΚ είναι διαφορετική: Μια ζωή δικαστήρια, ενστάσεις και επαναλήψεις…

Στο Περιστέρι το απόγευμα της Κυριακής έλαβε χώρα ο απόλυτος εξευτελισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν ο διαιτητής Μανούχος μετά από ένσταση της ΑΕΚ...