Ζαπορίζια: Γιατί είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου


Σε μια… τυπική νύχτα εκτοξεύθηκαν 40 οβίδες – Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, με τους δύο επιβλητικούς πύργους και τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες που το πλαισιώνουν έχει γίνει γνωστό από τότε που χαρακτηρίστηκε ως το πιο επικίνδυνο μέρος στη Γη.

Σε μια αρκετά τυπική νύχτα για τα τωρινά δεδομένα της χώρας την περασμένη εβδομάδα, οι Ρώσοι στην αριστερή όχθη του ποταμού που βρίσκεται το εργοστάσιο εκτόξευσαν 40 οβίδες και ρουκέτες στη Νικόπολη, μια πόλη στη δεξιά όχθη που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί επιμένουν ότι είναι εξαιρετικά προσεκτικοί για το που πυροβολούν, ακόμη και όταν δέχονται πυρά από την περιοχή του εργοστασίου της Ζαπορίζια. Την Πέμπτη, η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Energoatom, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έφερε τα συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης Grad κοντά στον αντιδραστήρα 6, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο σημείο όπου φυλάσσεται αναλωμένο πυρηνικό καύσιμο. 
Τα τοιχώματα των αντιδραστήρων είναι αρκετά παχιά ώστε να αντέχουν τα πυρά του πυροβολικού, αλλά ένα άμεσο χτύπημα στα δοχεία αναλωμένου καυσίμου θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει στην απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα.

crossorigin="anonymous">

Από τότε που κατέλαβαν τον έλεγχο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής τον Μάρτιο, οι Ρώσοι άρχισαν να χτίζουν ένα τσιμεντένιο καταφύγιο πάνω από τα χρησιμοποιημένα καύσιμα, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτό γίνεται χωρίς να τηρούνται τα συνήθη διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας.

Ταυτόχρονα υπάρχει  μια παράλληλη απειλή για την ασφάλεια μέσα από το ίδιο το εργοστάσιο: η σταθερή φθορά του εργατικού δυναμικού του αυτούς τους 10 μήνες της σύγκρουσης. Πολλοί βασικοί εργαζόμενοι έχουν φύγει λόγω του κινδύνου για τις οικογένειές τους ή λόγω του ότι αρνήθηκαν να δουλέψουν για τους Ρώσους. Από το εργατικό δυναμικό των 11.000 ατόμων πριν από την πλήρη εισβολή, έχουν απομείνει μόλις 4.000. Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την έξοδο, οι Ρώσοι κυκλοφόρησαν λίστες με το προσωπικό του εργοστασίου σε όλα τα στρατιωτικά σημεία ελέγχου στην περιοχή με εντολή να μην τους επιτρέπεται να φύγουν, αλλά ήταν πολύ αργά για να σταματήσει μια μεγάλη εκροή.

ZAPORIZIA

Ροή Ειδήσεων

300 στρατιώτες για βοήεθια στέλνει ο Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί βοήθεια στις σεισμόπληκτες...

Κακοκαιρία Barbara: Νέος γύρος χιονοπτώσεων στην Αττική- Που θα πέσει χιόνι

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα θα χτυπήσει εκ νέου η...

επέρασαν τους 1.800 οι νεκροί σε Τουρκία- Συρία από το φονικό σεισμό

Αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες από το...

Λεβαδειακός – Βόλος 0-3: Πέρασαν από τη Λιβαδειά οι Θεσσαλοί

Ο Βόλος επικράτησε του Λεβαδειακού εκτός έδρας...

300 στρατιώτες για βοήεθια στέλνει ο Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας και στέλνει άμεσα 300 στρατιώτες προς αρωγή και ενώ...

Κακοκαιρία Barbara: Νέος γύρος χιονοπτώσεων στην Αττική- Που θα πέσει χιόνι

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα θα χτυπήσει εκ νέου η κακοκαιρία Barbara την Αττική αφού αναμένονται χιονοπτώσεις.  Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ...

επέρασαν τους 1.800 οι νεκροί σε Τουρκία- Συρία από το φονικό σεισμό

Αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες από το φονικό σεισμό - Τουλάχιστον 2.834 κτίρια υπέστησαν ζημιές στην Τουρκία - Στη Συρία, ξεπέρασαν τους...