Επιδημία του Έμπολα στην Ουγκάντα: Το lockdown σε δύο περιφέρειες αίρεταιΣτις αρχές του Δεκεμβρίου, οι πρώτες δόσεις υποψήφιου εμβολίου κατά του στελέχους του Έμπολα που ενοχοποιείται για την τρέχουσα επιδημία έφθασαν στην Ουγκάντα.

Οι αρχές της Ουγκάντας ανακοίνωσαν χθες Σάββατο την άρση του lockdown που επέβαλαν για δύο μήνες στις δύο περιφέρειες που αποτελούσαν το επίκεντρο της τρέχουσας επιδημίας του Έμπολα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 56 ανθρώπους, κάνοντας λόγο περί προόδου στον αγώνα εναντίον του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό κι είναι συχνά θανατηφόρος για την πλειονότητα όσων μολύνει.

Οι δυο περιφέρειες που αφορούσε το μέτρο, η Μουμπέντε και η Κασσάνδρα, τέθηκαν υπό περιορισμό με διαταγή του προέδρου Γιοουέρι Μουσέβενι τη 15η Οκτωβρίου.

Από την 20ή Σεπτεμβρίου, η χώρα της ανατολικής Αφρικής έχει καταγράψει 142 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα και 56 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί· η επιδημία έφθασε στην πρωτεύουσα Καμπάλα.

Χθες Σάββατο η αντιπρόεδρος Τζέσικα Αλούπο, εξ ονόματος του αρχηγού του κράτους, ανακοίνωσε «την άρση όλων των περιορισμών της κίνησης και την άρση της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας στις περιφέρειες Μουμπέντε και Κασσάνδρα με άμεση ισχύ».

crossorigin="anonymous">

Οι δύο περιοχές στο κεντρικό τμήμα της Ουγκάντας έζησαν τους τελευταίους μήνες υπό πολύ αυστηρούς περιορισμούς της κίνησης: απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, απαγόρευση των προσωπικών μετακινήσεων, κλείσιμο αγορών, μπαρ, χώρων λατρείας…

«Η άρση των περιορισμών βασίζεται στο γεγονός ότι δεν καταγράφεται μετάδοση επί του παρόντος, δεν παρακολουθείται καμιά επαφή, δεν υπάρχει ασθενής σε απομόνωση και προχωράμε καλά», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος.

Τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση παραμένει σε κατάσταση «μέγιστου συναγερμού» για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της επιδημίας.

Ροή Ειδήσεων

Πακέτο παροχών: Πως θα ενισχύσει η κυβέρνηση χαμηλόμισθους και συνταξιούχους

Με ένα τριπλό προεκλογικό πακέτο παροχών θα «χτυπήσει»...

Νέα ημερομηνία για τη συζήτηση του Καθηγητή Χρήστου Ζερεφού με τη Βίκυ Φλέσσα

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες στις μετακινήσεις, συνεπεία των...

ΚΤΕΟ: Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι επαναληπτικές εξετάσεις των υποψηφίων ελεγκτών

Ο τόπος διεξαγωγής των εξετάσεων είναι το αμφιθέατρο...

Πακέτο παροχών: Πως θα ενισχύσει η κυβέρνηση χαμηλόμισθους και συνταξιούχους

Με ένα τριπλό προεκλογικό πακέτο παροχών θα «χτυπήσει» η κυβέρνηση τους επόμενους τρεις μήνες στοχεύοντας νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, οικογένειες με παιδιά, άτομα...

Μητσοτάκης για σεισμό στην Τουρκία: Βαθιά οδύνη για την καταστροφή – Θέτουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη διάθεση της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία σε ό,τι ζητηθεί.  ...

Νέα ημερομηνία για τη συζήτηση του Καθηγητή Χρήστου Ζερεφού με τη Βίκυ Φλέσσα

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες στις μετακινήσεις, συνεπεία των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη 7 Φεβρουαρίου  συζήτηση του Γενικού Γραμματέα της...