Ιράν: Δε θα ζητήσουμε άδεια για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ρωσία

«Δε θα ζητήσουμε την άδεια κανενός για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ρωσία» δηλώνει το Ιράν, αντιδρώντας στα όσα είπαν οι ΗΠΑ για τη στρατιωτική εταιρική σχέση Τεχεράνης και Μόσχας.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, όπως ορίζουν τα εθνικά της συμφέροντα ενεργεί με ανεξάρτητο τρόπο για να ρυθμίζει τις διεθνείς σχέσεις της και δεν ζητάει την άδεια κανενός», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νάσερ Κανάνι, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) ιρανικής κατασκευής για να εξαπολύει επιθέσεις στην Ουκρανία. Το Ιράν έχει παραδεχθεί πως έχει προμηθεύσει τέτοια αεροσκάφη στη Ρωσία, αλλά τόνισε πως οι παραδόσεις έγιναν πριν από την έναρξη της επίθεσης του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια, χωρίς μολαταύτα αυτό να αποτρέψει μια ομοβροντία δυτικών κυρώσεων.

Την 9η Δεκεμβρίου, ο Λευκός Οίκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη «στρατιωτική εταιρική σχέση μεγάλης κλίμακας» που κατ’ αυτόν βαθαίνει ολοένα περισσότερο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ανέφερε πως σε αντάλλαγμα για τις παραδόσεις UAVs, η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν «επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης άνευ προηγουμένου», που «μεταμορφώνει τη σχέση τους σε πλήρη εταιρική σχέση» ως προς την άμυνα. Εξέλιξη «βλαβερή» για την Ουκρανία, χώρες που γειτονεύουν με το Ιράν και «τη διεθνή κοινότητα», από τη σκοπιά της Ουάσιγκτον.

crossorigin="anonymous">

«Η συνεργασία ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας ως προς την άμυνα, αναπτύσσεται στο πλαίσιο κοινών συμφερόντων (…) και δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών», αντέτεινε ο Νάσερ Κανάνι, ο οποίος απέρριψε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Κέρμπι κάνοντας λόγο για «μέρος του αμερικανικού πολέμου προπαγάνδας εναντίον του Ιράν».

NewsIT

Ροή Ειδήσεων

Θεσσαλία: Δυναμώνουν τα μπλόκα των αγρότων

Στα μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας και...

Kακοκαιρία Βarbara: Ποια δρομολόγια λεωφορείων δεν πραγματοποιούνται- Νέα ενημέρωση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση, ισχύουν...

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων, στους 1.900 οι νεκροί

Στους 1.121 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από...

Κακοκαιρία «Barbara»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη

Δείτε σε ποιες περιοχές έχει ληφθεί ήδη απόφαση...

Θεσσαλία: Δυναμώνουν τα μπλόκα των αγρότων

Στα μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας και ειδικότερα σε αυτά της Θεσσαλίας όπου βρίσκεται το κέντρο των κινητοποιήσεων παραμένουν οι αγρότες, ενισχύοντάς...

Kακοκαιρία Βarbara: Ποια δρομολόγια λεωφορείων δεν πραγματοποιούνται- Νέα ενημέρωση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση, ισχύουν οι ακόλουθες μεταβολές

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων, στους 1.900 οι νεκροί

Στους 1.121 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον πρώτο σεισμό στην Τουρκία, σύμφωνα με την υπηρεσία καταστροφών της χώρας. Αυτό ανεβάζει τον...