Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας της χώρας, η επίθεση, που θεωρείται η πρώτη αυτής της φύσης εκτός της χερσονήσου του Σινά έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια, στοίχισε τη ζωή σε τρεις αστυνομικούς.
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε χθες Σάββατο μέσω οργάνου προπαγάνδας της την ευθύνη για τη φονική επίθεση της Παρασκευής στην Ισμαηλία, στη Διώρυγα του Σουέζ.
«Πυρήνας (…) στρατιωτών του χαλιφάτου κατάφερε να επιτεθεί εναντίον σημείου ελέγχου της αιγυπτιακής αστυνομίας (…) με οπλοπολυβόλα», ανέφερε το πρακτορείο «ειδήσεων» Άμακ, όργανο προπαγάνδας του ΙΚ.
Η επίθεση, που θεωρείται η πρώτη αυτής της φύσης εκτός της χερσονήσου του Σινά έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια, στοίχισε τη ζωή σε τρεις αστυνομικούς, ανέφεραν ιατρικές πηγές και πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας.
Το ΙΚ έχει αναλάβει την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις πέραν του Σινά μέσω οργάνων προπαγάνδας του, όμως αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις αιγυπτιακές αρχές.
Δυο ένοπλοι βγήκαν την Παρασκευή από αυτοκίνητα και πλησίασαν σημείο ελέγχου εγκατεστημένο κοντά σε συνοικία της Ισμαηλίας (βορειοανατολικά) προτού ανοίξουν πυρ με αυτόματα.
Αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας τον έναν από τους ενόπλους και τραυματίζοντας τον δεύτερο, που πάντως κατάφερε να ξεφύγει.
Εκτός από τους τρεις αστυνομικούς που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν.
Τα τελευταία χρόνια επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και κρατικών αξιωματούχων διαπράττονται κυρίως στη χερσόνησο του Σινά, όπου όμως η εξέγερση των τζιχαντιστών μοιάζει να χάνει την ορμή της.
Επιθέσεις έχουν διαπραχθεί επίσης στο Κάιρο.
Ο στρατός και η αστυνομία της Αιγύπτου εξαπέλυσαν τον Φεβρουάριο του 2018 ευρείας κλίμακας «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στη χερσόνησο του Σινά, που λυμαίνονταν πυρήνες τζιχαντιστών, ορισμένοι από τους οποίους ορκίζονται πίστη στο ΙΚ. Μάχονται επίσης εναντίον ανταρτών στη δυτική έρημο, ανάμεσα στην κοιλάδα του Νείλου και τα σύνορα με τη Λιβύη.
Πάνω από χίλιοι φερόμενοι ως τζιχαντιστές και δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί έκτοτε, κατά τους επίσημους αριθμούς — όμως είναι αδύνατον ο απολογισμός αυτός να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο, ενώ η πρόσβαση στην περιοχή του βόρειου Σινά είναι απαγορευμένη στους δημοσιογράφους.
Η Διώρυγα του Σουέζ, από την οποία διέρχεται περί το 10% των εμπορευμάτων που μεταφέρονται διά θαλάσσης παγκοσμίως, αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές προσόδων της Αιγύπτου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.