Κίνα- Κορωνοϊός: Γρίφος η εξάπλωση της πανδημίας



Το Πεκίνο δεν μοιράζεται τα στοιχεία της νέας σαρωτικής επέλασης του κορωνοϊού στη χώρα ενώ, υπηρεσία του ΟΗΕ ετοιμάζεται σήμερα να συναντηθεί εκ νέου με κινέζους επιστήμονες

Της Αθηνάς Παπακώστα

Από τη μία η Κίνα που κρατά την υγειονομική της πραγματικότητα επτασφράγιστο μυστικό και από την άλλη η Δύση που τρία χρόνια πανδημίας μετά οχυρώνεται με περιορισμούς για τα ταξίδια για να αποφύγει τον εφιάλτη μίας “πανδημίας Νο 2”

Η συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώθηκε και ο κύβος ερρίφθη υπέρ της σύστασης για χρήση μάσκας και διεξαγωγή τεστ 48 ωρών για όλους όσοι ταξιδεύουν από την Κίνα. Η απόφαση αυτή με βεβαιότητα δεν θα χαροποιήσει το Πεκίνο το οποίο έχει ήδη προειδοποιήσει με αντίμετρα. 

Η υγειονομική κατάσταση στην Κίνα μεταβάλλεται από το κακό στο χειρότερο. Κινέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το κύμα κορονοϊού που σαρώνει την αχανή κινεζική χώρα έχει ήδη κορυφωθεί. Το Σύστημα Υγείας της χώρας πιέζεται και εικόνες απόγνωσης και δυστυχίας που θυμίζουν 2020 κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ασθενείς στοιβαγμένοι σε κάθε δωμάτιο αλλά και στους διαδρόμους, είτε ξαπλωμένοι σε κρεβάτια και φορεία είτε καθιστοί σε αναπηρικά αμαξίδια και καρέκλες. Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης βίντεο δείχνουν συγγενείς να καίνε τους νεκρούς τους σε προαύλιους χώρους αφού τα κρεματόρια είναι γεμάτα και η αναμονή μεγάλη. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παραμένει σε επαγρύπνηση με τον επικεφαλής του, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, να εκφράζει δημοσίως την ανησυχία του για την κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων και να προτρέπει την Κίνα να παρέχει γρήγορα και τακτικά στοιχεία για τις νοσηλείες και τους θανάτους στη χώρα. Το Πεκίνο, ωστόσο, δεν μοιράζεται τα στοιχεία της νέας σαρωτικής επέλασης του κορωνοϊού στη χώρα ενώ, υπηρεσία του ΟΗΕ ετοιμάζεται σήμερα να συναντηθεί εκ νέου με κινέζους επιστήμονες για την ευρύτερη ενημέρωση των Κρατών – Μελών του Οργανισμού για την υγειονομική κατάσταση στη χώρα. 

Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης επιστημονικών δεδομένων, Airfinity, εκτιμάται ότι στην Κίνα καθημερινά καταγράφονται έως και δύο εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού και 14,700 θάνατοι. Το Πεκίνο όμως από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει μόνο 22 θανάτους από κορωνοϊό ενώ, έχει πάψει να δημοσιεύει ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Ο Μάικ Ράιαν, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ,  σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη υπογράμμισε ότι “οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αντίκτυπο της νόσου όσον αφορά στις εισαγωγές σε νοσοκομεία, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, ιδιαίτερα όσον αφορά στους θανάτους”. 

Το Πεκίνο έχει χαλαρώσει περιορισμούς και μέτρα με τις κινεζικές υγειονομικές και μη αρχές να παύουν κυριολεκτικά εν μία νυκτί να τηρούν την πολιτική μηδενικού κρούσματος, η οποία ισοδυναμούσε με γενικό απαγορευτικό κυκλοφορίας ανά τακτά και μακρά σε διάρκεια χρονικά διαστήματα σε μεγάλες πόλεις και ολόκληρες κινεζικές επαρχίες.  Για τους αναλυτές η Κίνα έχασε πολύτιμο χρόνο. Ξόδεψε, λένε, τρία χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων περιορίστηκε στο να… περιορίζει τους πολίτες της στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους, αμελώντας τον εμβολιασμό τους και αναβάλλοντας για αύριο την αναβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας. Από την εξίσωση αυτή των λαθών οι αναλυτές δεν αφαιρούν ούτε το απότομο άνοιγμα της κοινωνίας σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε σχεδιασμός και, συνεπώς, προετοιμασία για την επόμενη ημέρα. Όπως ήταν φυσικό οι Κινέζοι επέστρεψαν στο 2023 σαν να ήταν 2019, μονάχα που πλέον δεν διέθεταν αναπτυγμένη ούτε τη φυσική ανοσία. 

Ο υπόλοιπος πλανήτης, που επέκρινε την αυστηρή zero covid πολιτική του Πεκίνου, τώρα κοιτά ανήσυχος την Κίνα και προσπαθεί με μέτρα που επιβάλλονταν κατά το πρώιμο στάδιο της πανδημίας, (Άνοιξη 2020) να αποφύγει τον κίνδυνο μίας νέας επέλασης του κορωνοϊού παγκοσμίως. Τα μέτρα προστασίας στα ταξίδια τερματίζουν στην υψηλότερη θέση σε κάθε λίστα μέτρων μίας ντουζίνας χωρών που έχουν αρχίσει ήδη να οχυρώνονται για να ξορκίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νέων, πιο θανατηφόρων, παραλλαγών κορωνοϊού εντός συνόρων. Οι αεροπορικές εταιρείες όμως δεν κρύβουν καθόλου την ενόχληση τους. Ειδικότερα, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) και συγκεκριμένα ο γενικός της διευθυντής, Γουίλι Γουάλς τόνισε ότι τέτοιου είδους “αναποτελεσματικοί περιορισμοί” έχουν αποδειχθεί ότι “έχουν καθυστερήσει την κορύφωση της πανδημίας μονάχα μερικές ημέρες”. 

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Ιουλία Χαϊδά (Ικτίνος): Ο γολγοθάς της αδειοδότησης και το στοίχημα της ανάκαμψης

Το στόχο της ανάκαμψης επιτυγχάνει η βιομηχανία μαρμάρου...

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Τελ Αβίβ

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε...

Πυκνές μεταναστευτικές ροές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Εντοπισμός και διάσωση μεταναστών ανοικτά της Γαύδου και...

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας με μικρή άνοδο θερμοκρασίας

Ο καιρός σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου θα είναι βροχερός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Ο καιρός σήμερα σύμφωνα...

Ιουλία Χαϊδά (Ικτίνος): Ο γολγοθάς της αδειοδότησης και το στοίχημα της ανάκαμψης

Το στόχο της ανάκαμψης επιτυγχάνει η βιομηχανία μαρμάρου Ικτίνος Ελλάς, η οποία φέτος συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής. Όπως σημειώνει στο newsit.gr, η αναπληρώτρια...

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Τελ Αβίβ

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε "βαλλιστικούς πυραύλους" εναντίον του αρχηγείου του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ, στη δεύτερη επίθεση μέσα...