Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φοβάται «νέα Γάζα» στη Δυτική ΌχθηΟ νέος κανονισμός αναμένεται να ισχύσει για μια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, αλλά μεγάλη ασάφεια περιβάλλει την εφαρμογή της.

Οι νέες ισραηλινές οδηγίες για την είσοδο των ξένων στη Δυτική Όχθη απομονώνουν περισσότερο τους Παλαιστινίους που διαμένουν εκεί, ενώ οι συγκεκριμένες οδηγίες κινδυνεύουν να μετατρέψουν αυτό το κατεχόμενο έδαφος “σε μια νέα Γάζα”, δήλωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ο νέος κανονισμός εισόδου στη Γάζα (εκτός της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προσαρτημένης στο Ισραήλ) που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, για τους ξένους που επιθυμούν να διαμείνουν, να εργαστούν, να προσφέρουν εθελοντική εργασία ή να σπουδάσουν εκεί, καταδικάστηκε έντονα από την ΕΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού αυτού αναβλήθηκε μετά τις προσφυγές ενώπιον της δικαιοσύνης και το Cogat, το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις μη στρατιωτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη, δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο μια αναθεωρημένη έκδοση αυτών των μέτρων, η οποία επικρίθηκε επίσης έντονα.

Ο νέος κανονισμός αναμένεται να ισχύσει για μια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, αλλά μεγάλη ασάφεια περιβάλλει την εφαρμογή της.

crossorigin="anonymous">

“Καθιστώντας δυσκολότερο για τον κόσμο να περνά χρόνο στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ κάνει ένα ακόμη βήμα προς τη μετατροπή της Δυτικής Όχθης σε μια άλλη Γάζα όπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν ουσιαστικά απομονωμένοι από τον κόσμο εδώ και 15 και πλέον χρόνια”, εκτιμά το Παρατηρητήριο σε ανακοίνωση.

“Η πολιτική αυτή σχεδιάστηκε για να αποδυναμώσει τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς που οι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν με τον έξω κόσμο” και απειλεί να απομονώσει περισσότερο του Παλαιστίνιους απομακρύνοντάς τους από τους οικείους τους και την παγκόσμια κοινωνία των πολιτών”, προσθέτει η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη από το 1967 και επιβάλλει αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πήρε τον έλεγχο του εδάφους αυτού το 2007.

Ροή Ειδήσεων

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη

Επιμένει η Άγκυρα στα περί τουρκικής μειονότητας στη...

Επεισόδιο με αστυνομικό και θαμώνα μπαρ στην Κρήτη

Αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε νεαρό, ο οποίος χρησιμοποίησε...

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη

Επιμένει η Άγκυρα στα περί τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη κάνοντας λόγο για «δίκαιο αγώνα των ομογενών αδελφών μας για την τουρκικότητα» ...

Η τελευταία φορά του Άρη στη Νέα Φιλαδέλφεια και η συντριπτική παράδοση της ΑΕΚ (vids)

Ο τελευταίος αντίπαλος της ΑΕΚ στο «Νίκος Γκούμας» επιστρέφει στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από 20 χρόνια.Ιδιαίτερης σημασίας είναι το παιχνίδι της ΑΕΚ...

Επεισόδιο με αστυνομικό και θαμώνα μπαρ στην Κρήτη

Αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε νεαρό, ο οποίος χρησιμοποίησε μαχαίρι Ένα σοβαρό περιστατικό...