Βηρυτός εικόνες αποκάλυψης: Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο από το οποίο προκλήθηκε όπως όλα δείχνουν η έκρηξη – Αποκλειστικά βίντεο από τις τρομακτικές εκρήξεις – Σκληρές εικόνες

-

Τεράστια έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 04/08 στην Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου.


Σύμφωνα με το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου η έκρηξη έγινε στην περιοχή του λιμανιού, σε αποθήκη όπου βρισκόταν μεγάλη ποσότητα φωσφορικών λιπασμάτων που περιείχαν νιτρικό αμμώνιο και που είχαν κατασχεθεί από φορτηγό πλοίο πριν ένα χρόνο.


Το τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen έκανε λόγο για «εκατοντάδες» τραυματίες ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι υπάρχει «πολύ υψηλός αριθμός» τραυματιών και εκτεταμένες υλικές ζημιές.


Ο εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε σε πολλούς τομείς της πρωτεύουσας. Τζάμια καταστημάτων και σπιτιών έσπασαν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι κατέρρευσαν μπαλκόνια.


Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς τραυματίες να περπατούν στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία. Στη συνοικία Ασραφίεχ, τραυματίες προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε. Έξω από το ιατρικό κέντρο Κλεμανσό, πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.

Οι αρχές κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.500 τραυματίες και πάνω από 35 νεκρούς.

 

Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο

Το νιτρικό αμμώνιο (NH4NO3) είναι το κατιόν του αμμωνίου που παράγεται από την αμμωνία, όπου δημιουργείται ύστερα από την ένωση του με υδροχλωρικο οξύ.

Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κατασκευή πυροτεχνημάτων αλλά και φωσφορούχων ξηρών λιπασμάτων μιας και διαλύεται στο νερό σχετικά εύκολα και βοηθάει στην ανάπτυξη των φυτών.

Λόγω του ότι το νιτρικό αμμώνιο κάτω από συγκεκριμένη θερμοκρασία και πίεση αναφλέγεται, έχουν θεσπιστεί νόμοι που διασφαλίζουν την σωστή μεταφορά και αποθήκευση του.

Νομοθεσία

Οι νέες γνώσεις και νομοθεσίες σχετικά με τα χημικά έχουν οδηγήσει στην ταξινόμήση των φωσφορικών λιπασμάτων που περιέχουν νιτρικό αμμώνιο και άλλα συστατικά. Αυτά τα είδη προϊόντος ενδέχεται να χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα σε σχέση με τη χρήση λιπασμάτων νιτρικού αμμωνίου τα οποία επηρέασαν τη νομοθεσία για τη μεταφορά, την αποθήκευση και τον χειρισμό τους. Οι αποσυνθέσεις προϊόντων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και της αποθήκευσης έχουν οδηγήσει στην έκλυση τοξικών αερίων και σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανέπτυξε το Παγκοσμίως Εναρμονισμένο Σύστημα ταξινόμησης και επισήμανσης των χημικών προϊόντων (ΠΕΣ). Το ΠΕΣ είναι εναρμονισμένο με τη σύσταση του ΟΗΕ για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων – Πρότυπος κανονισμός, όσον αφορά τις μεθόδους δοκιμής και τον προσδιορισμό κινδύνων.

Η Ευρώπη προσάρμοσε το ΠΕΣ και θέσπισε τον κανονισμό CLP για την ταξινόμηση, επισήμανση και συσκευασία ουσιών και μειγμάτων.

Η διεθνής σύσταση του ΟΗΕ για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων έχει ενσωματωθεί στη διεθνή νομοθεσία μεταφορών λιπασμάτων με τους κανονισμούς του ΔΝΟ (ναυτιλία), του ADR (οδικές μεταφορές), του RID (σιδηροδρομικές μεταφορές), του ADN(R) (εσωτερικές πλωτές μεταΠφορές) και του IATA (εναέριες μεταφορές).

Για την αποθήκευση των λιπασμάτων ισχύουν οι εθνικοί και τοπικοί κανονισμοί. Η οδηγία SEVESO παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τους όγκους αποθήκευσης και τις αξιολογήσεις κινδύνου επικίνδυνων προϊόντων εντός της ΕΕ.

Βίντεο από την στιγμή της έκρηξης:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη POLITICALPEN (@political.pen) στις

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη POLITICALPEN (@political.pen) στις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Viral Video – Ξεκαρδιστικό βίντεο με αεροσυνοδό που πηγαίνει την καθιερωμένη ενημέρωση ασφαλείας των επιβατών σε άλλο επίπεδο

Viral Video - Ξεκαρδιστικό βίντεο με αεροσυνοδό που πηγαίνει την καθιερωμένη ενημέρωση ασφαλείας των επιβατών σε άλλο επίπεδο

Όταν μια πόρτα στέκεται εμπόδιο – viral video

Ένα viral video με πρωταγωνιστές ανθρώπους που βρίσκουν το μπελά τους από διάφορες πόρτες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Χρ. Σταϊκούρας: Ανοικτό ενδεχόμενο παράτασης στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και νέας ρύθμισης έως 120 δόσεις

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 (η προθεσμία για την οποία λήγει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου), αλλά και για νέα ρύθμιση...

Άλμπερτ Μπουρλά: Ο τρόπος που αντιμετώπισε η Ελλάδα την πανδημία με κάνει υπερήφανο

«Ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία και το γεγονός ότι πραγματικά ξεχωρίζει ως μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες στην...

Ν. Δένδιας: Η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην ΕΕ με τη στάση της απέναντι στην Τουρκία

H Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, τονίζει...

Γιάννης Κωνσταντάτος: Η πόλη μας φόρεσε τα γιορτινά της!

Στα γιορτινά της ντύθηκε η πόλη του Ελληνικού και της Αργυρούπολης με το Νοέμβριο να φτάνει στο τέλος του και τον μήνα των Χριστουγέννων...

Η Ελλάδα έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την επιτυχία της στο ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού

Στα μέτρα τα οποία λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εστίασε μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξη του στο...