Βηρυτός εικόνες αποκάλυψης: Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο από το οποίο προκλήθηκε όπως όλα δείχνουν η έκρηξη – Αποκλειστικά βίντεο από τις τρομακτικές εκρήξεις – Σκληρές εικόνες

-

Τεράστια έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 04/08 στην Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου.


Σύμφωνα με το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου η έκρηξη έγινε στην περιοχή του λιμανιού, σε αποθήκη όπου βρισκόταν μεγάλη ποσότητα φωσφορικών λιπασμάτων που περιείχαν νιτρικό αμμώνιο και που είχαν κατασχεθεί από φορτηγό πλοίο πριν ένα χρόνο.


Το τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen έκανε λόγο για «εκατοντάδες» τραυματίες ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι υπάρχει «πολύ υψηλός αριθμός» τραυματιών και εκτεταμένες υλικές ζημιές.


Ο εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε σε πολλούς τομείς της πρωτεύουσας. Τζάμια καταστημάτων και σπιτιών έσπασαν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι κατέρρευσαν μπαλκόνια.


Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς τραυματίες να περπατούν στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία. Στη συνοικία Ασραφίεχ, τραυματίες προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε. Έξω από το ιατρικό κέντρο Κλεμανσό, πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.

Οι αρχές κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.500 τραυματίες και πάνω από 35 νεκρούς.

 

Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο

Το νιτρικό αμμώνιο (NH4NO3) είναι το κατιόν του αμμωνίου που παράγεται από την αμμωνία, όπου δημιουργείται ύστερα από την ένωση του με υδροχλωρικο οξύ.

Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κατασκευή πυροτεχνημάτων αλλά και φωσφορούχων ξηρών λιπασμάτων μιας και διαλύεται στο νερό σχετικά εύκολα και βοηθάει στην ανάπτυξη των φυτών.

Λόγω του ότι το νιτρικό αμμώνιο κάτω από συγκεκριμένη θερμοκρασία και πίεση αναφλέγεται, έχουν θεσπιστεί νόμοι που διασφαλίζουν την σωστή μεταφορά και αποθήκευση του.

Νομοθεσία

Οι νέες γνώσεις και νομοθεσίες σχετικά με τα χημικά έχουν οδηγήσει στην ταξινόμήση των φωσφορικών λιπασμάτων που περιέχουν νιτρικό αμμώνιο και άλλα συστατικά. Αυτά τα είδη προϊόντος ενδέχεται να χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα σε σχέση με τη χρήση λιπασμάτων νιτρικού αμμωνίου τα οποία επηρέασαν τη νομοθεσία για τη μεταφορά, την αποθήκευση και τον χειρισμό τους. Οι αποσυνθέσεις προϊόντων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και της αποθήκευσης έχουν οδηγήσει στην έκλυση τοξικών αερίων και σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανέπτυξε το Παγκοσμίως Εναρμονισμένο Σύστημα ταξινόμησης και επισήμανσης των χημικών προϊόντων (ΠΕΣ). Το ΠΕΣ είναι εναρμονισμένο με τη σύσταση του ΟΗΕ για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων – Πρότυπος κανονισμός, όσον αφορά τις μεθόδους δοκιμής και τον προσδιορισμό κινδύνων.

Η Ευρώπη προσάρμοσε το ΠΕΣ και θέσπισε τον κανονισμό CLP για την ταξινόμηση, επισήμανση και συσκευασία ουσιών και μειγμάτων.

Η διεθνής σύσταση του ΟΗΕ για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων έχει ενσωματωθεί στη διεθνή νομοθεσία μεταφορών λιπασμάτων με τους κανονισμούς του ΔΝΟ (ναυτιλία), του ADR (οδικές μεταφορές), του RID (σιδηροδρομικές μεταφορές), του ADN(R) (εσωτερικές πλωτές μεταΠφορές) και του IATA (εναέριες μεταφορές).

Για την αποθήκευση των λιπασμάτων ισχύουν οι εθνικοί και τοπικοί κανονισμοί. Η οδηγία SEVESO παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τους όγκους αποθήκευσης και τις αξιολογήσεις κινδύνου επικίνδυνων προϊόντων εντός της ΕΕ.

Βίντεο από την στιγμή της έκρηξης:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη POLITICALPEN (@political.pen) στις

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη POLITICALPEN (@political.pen) στις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ