Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών, οι μετανάστες που φτάνουν σε βρετανικό έδαφος μέσω παράτυπων οδών,«θα απομακρύνονται γρήγορα»
Λονδίνο,Θανάσης Γκαβός
Οι μετανάστες που φτάνουν σε βρετανικό έδαφος μέσω παράτυπων οδών, δηλαδή κατά κύριο λόγο με λέμβους μέσω της Μάγχης, «θα απομακρύνονται γρήγορα», είπε η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν παρουσιάζοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων το νέο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί Παράνομης Μετανάστευσης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι θα επιτρέπεται η κράτηση των ανθρώπων αυτών εντός των πρώτων 28 ημερών από την άφιξή τους και μέχρι πρακτικά να μπορούν να απελαθούν δίχως δικαίωμα εγγύησης ή δικαστικής εξέτασης, ότι η υπουργός θα έχει την ευθύνη απέλασής τους το συντομότερο δυνατό και ότι το αίτημά τους για παραμονή στη Βρετανία θα εξετάζεται αφού θα έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα, εκτός αν είναι ανήλικοι, με σοβαρό πρόβλημα υγείας ή σε πραγματικό κίνδυνο σε περίπτωση απέλασης στη χώρα τους.
Επίσης, δε θα επιτρέπεται η επίκληση νόμων περί σύγχρονης δουλείας ώστε να μπλοκάρεται δικαστικά η διαδικασία απέλασης, θα επιβάλλεται ισόβια απαγόρευση εγκατάστασης και επανεισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και απόκτησης βρετανικής υπηκοότητας για αυτούς που θα απελαύνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Επίσης, προβλέπεται πως θα θεσπιστεί από το κοινοβούλιο αριθμητικό ετήσιο όριο για όσους πρόσφυγες εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω νόμιμων οδών.
«Δε θα σταματήσουν να έρχονται εδώ μέχρι ο κόσμος να ξέρει πως αν μπεις στη Βρετανία παρανόμως, θα κρατηθείς και θα απομακρυνθείς γρήγορα πίσω στη χώρα σου, αν είναι ασφαλές, ή σε μια ασφαλή τρίτη χώρα, όπως η Ρουάντα (με την οποία η Βρετανία έχει συνάψει σχετική συμφωνία)», είπε η κα Μπράβερμαν.
Δήλωσε δε βέβαιη πως η νέα νομοθεσία συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο δε συνοδεύεται από επίσημες νομικές διαβεβαιώσεις περί νομιμότητας.
Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών Υβέτ Κούπερ έκανε λόγο για «απάτη» των Συντηρητικών καθώς ούτε τώρα διώκονται οι εγκληματίες διακινητές, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αμφιβολίες για τη νομιμότητα των μέτρων, όπως έχουν κάνει και πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που μιλούν επίσης για «δαιμονοποίηση» των αιτούντων άσυλο.
Ο τερματισμός του διάπλου της Μάγχης από μετανάστες και πρόσφυγες σε λέμβους διακινητών είναι μία από τις πέντε προτεραιότητες της διακυβέρνησής του που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 160.000 αιτήσεις ασύλου στη Βρετανία. Από την αρχή του έτους περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μάγχη με κατεύθυνση τη Βρετανία, ενώ συνολικά το 2022 ο αριθμός αυτός έφτασε τους 45.756, μια αύξηση της τάξης του 60% σε σχέση με το 2021.
Η κορυφαία εθνικότητα παράτυπων μεταναστών στη Βρετανία που έφτασα το 2022 ήταν Αλβανοί, ακολουθούμενοι κατά σειρά από Αφγανούς, Ιρανούς, Ιρακινούς και Σύρους.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr