Το κόλπο Μακρόν που μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ



Η οργή στη γαλλική πολιτική σκηνή ξεχειλίζει με τις διαδικασίες για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης να έχουν ήδη εκκινήσει.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να παρακάμψει το γαλλικό κοινοβούλιο και να περάσει τη μεταρρύθμισή του συνταξιοδοτικού συστήματος με προεδρικό διάταγμα. Οι σκηνές που ακολούθησαν εντός αλλά και εκτός της γαλλικής εθνοσυνέλευσης ήταν χαοτικές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προσέφυγε στο άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος. Η πρωθυπουργός της χώρας, Ελιζαμπέτ Μπορν, προσπάθησε να ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης εντός της γαλλικής εθνοσυνέλευσης με τους βουλευτές της Αριστεράς να τραγουδούν όρθιοι τον εθνικό ύμνο σηκώνοντας πλακάτ κατά της μεταρρύθμισης με το σύνθημα «Όχι στα 64 έτη» και «Δημοκρατία».

Η οργή στη γαλλική πολιτική σκηνή ξεχειλίζει με τις διαδικασίες για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης να έχουν ήδη εκκινήσει.

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Προβλέπει επίσης οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα να απωλέσουν ορισμένα από τα προνόμια τους ενώ, αυξάνει και τα έτη εργασίας τα οποία απαιτούνται για την έκδοση πλήρους σύνταξης. Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό ήταν μέρος της ατζέντας Μακρόν κατά τη διεκδίκηση της επανεκλογής του για τη δεύτερη προεδρική του θητεία.

Η Γαλλία είχε ήδη παραλύσει από τις μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τις γενικές απεργίες. Η ανακοίνωση ενεργοποίησης της αμφιλεγόμενης – όπως χαρακτηρίζεται και από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης – ειδικής συνταγματικής διαδικασίας οδήγησε το βράδυ της Πέμπτης πολίτες να βγουν αυθόρμητα στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και σφοδρά επεισόδια να ξεσπάσουν στο Παρίσι μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Η ατμόσφαιρα γρήγορα έγινε αποπνικτική με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και τους διαδηλωτές να απαντούν πετώντας εναντίον τους πέτρες και ανάβοντας φωτιές. Η κατάσταση εκτροχιάστηκε περαιτέρω με την αστυνομία να εκτοξεύει νερό για να διαλυθεί το πλήθος.

Ήταν μία απόφαση που ελήφθη την τελευταία στιγμή κατά τη διάρκεια έκτακτου υπουργικού συμβουλίου -λίγο πριν την έναρξη της προγραμματισμένης επίμαχης ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση.

Όπως όλα δείχνουν, ο Εμανουέλ Μακρόν γνώριζε πολύ καλά ότι το νομοσχέδιό του δεν θα συγκέντρωνε την απαιτούμενη στήριξη. Το φίδι από την τρύπα έβγαλε η Ελιζαμπέτ Μπορν. Η πρωθυπουργός της χώρας δικαιολόγησε την απόφαση τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε στοίχημα με το μέλλον των συντάξεων και η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέτουν πρόταση μομφής. Έχουν μόνο 24 ώρες στη διάθεσή τους και το ρολόι μετράει από χθες ήδη αντίστροφα. Το εάν θα καταφέρουν να… “ρίξουν” την κυβέρνηση Μακρόν, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο συσπειρωμένοι θα είναι μέχρι τέλους. H πρόταση δυσπιστίας χρειάζεται 289 ψήφους και η πολιτική καταιγίδα στη Γαλλία αποδεικνύει τη δύσκολη θέση Μακρόν αφού δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική εθνοσυνέλευση. Βέβαια, από τον περασμένο Ιούνιο όταν ο Γάλλος πρόεδρος νίκησε… χάνοντας έχει καταφέρει να περνά νομοσχέδια με τη βοήθεια των Ρεπουμπλικάνων. Ήδη ο  επικεφαλής τους, Ερίκ Κιοτί, ξεκαθάρισε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής  όμως δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές.  

Το πρώτο γκάλοπ είναι γεγονός για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro από την εταιρεία Odoxa-Backbone Consulting σύμφωνα με την οποία το 74% των Γάλλων διαφωνεί με την επιλογή Μακρόν να παρακάμψει τη γαλλική εθνοσυνέλευση και να αναμορφώσει το συνταξιοδοτικό με διάταγμα ενώ έξι στους δέκα Γάλλους να τάσσονται υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το πολιτικό θερμόμετρο στη Γαλλία ανεβαίνει κι άλλο και ο Γάλλος πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με πολιτικούς αντιπάλους, συνδικάτα και οργισμένους πολίτες επιμένοντας με πείσμα στη συνταξιοδοτική του μεταρρύθμιση λαμβάνοντας το μεγαλύτερο ρίσκο της καριέρας του που μπορεί να του κοστίσει το πολιτικό του μέλλον.

Πηγή: skai.gr

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

COP29: Συμφωνία για καταβολή 300 δισ. ετησίως στις φτωχότερες χώρες – Σφοδρές αντιδράσεις

Για ένα «απελπιστικά μικρό ποσό"» έκανε λόγο η εκπρόσωπος των 45 φτωχότερων χωρών του κόσμου, Λίλα Ναντάν, από την Ινδία ...

Μαρινάκης: Δηλώσεις για Καραμανλή και Σαμαρά

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε μια πάρα πολύ ήπια ομιλία, ενωτική ομιλία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του ...