Μιλώντας σε δύο δημοσιογράφους δύο τηλεοπτικών σταθμών της χώρας, τον TF1 και τον France 2, ο Γάλλος πρόεδρος είχε στη διάθεσή του τουλάχιστον 30 λεπτά προκειμένου να υπερασπιστεί τον ίδιο και την μεταρρύθμισή του
Της Αθηνάς Παπακώστα
«Ανήμπορος να συνειδητοποιήσει ότι είναι αντιμέτωπος με μία πρόκληση της Δημοκρατίας» σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «La Liberation». «Ο Μακρόν όπως ήταν αναμενόμενο δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα», εξηγεί η «Le Figaro». «Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τήρησε προκλητική στάση όσον αφορά στην απόφασή του να επιβάλει την αύξηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης παρά τις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία και τις δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησής του», γράφει το βρετανικό δίκτυο BBC.
O Εμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη έλυσε για πρώτη φορά τη σιωπή του για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα του τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφασή του να προχωρήσει – παρακάμπτοντας τη γαλλική εθνοσυνέλευση – με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας και η υποδοχή των δηλώσεων του δεν ήταν ιδιαιτέρως θερμή ούτε από τα εγχώρια ή τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, ούτε από την αντιπολίτευση, ούτε από τα συνδικάτα και ούτε από το μεγαλύτερο μέρος της γαλλικής κοινωνίας.
Μιλώντας σε δύο δημοσιογράφους δύο τηλεοπτικών σταθμών της χώρας, τον TF1 και τον France 2, ο Γάλλος πρόεδρος είχε στη διάθεσή του τουλάχιστον 30 λεπτά προκειμένου να υπερασπιστεί τον ίδιο και την μεταρρύθμισή του. «Αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι ευχαρίστηση. Είναι αναγκαιότητα», τόνισε.
Δεν έκανε πίσω και κανείς δεν περίμενε ο Γάλλος πρόεδρος χθες να οπισθοχωρήσει. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που προσπαθεί να αλλάξει αυτό που οι Γάλλοι θεωρούν εθνικό τους δικαίωμα, τη σύνταξη. Στις αρχές του 2020 τον είχε σταματήσει ο κορωνοϊός αλλά το 2023 τον εμποδίζει η λαϊκή οργή που εξελίσσεται σε πανδημία για την πολιτική του επιβίωση.
Ο Εμανουέλ Μακρόν το μεσημέρι της Τετάρτης απευθύνθηκε σε μία κοινωνία η οποία βρίσκεται στο πόδι εδώ και εβδομάδες ενώ, εδώ και μία εβδομάδα διαδηλωτές βάζουν φωτιά στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας διαδηλώνοντας με σκοπό να εξαναγκάσουν τον Γάλλο πρόεδρο σε οπισθοχώρηση.
Όπως είπε ο ίδιος «οι διαδηλωτές έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν στους δρόμους» τονίζοντας ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του τον θυμό τους» αλλά κρίνει ως «απαράδεκτο» το γεγονός ότι κάποιοι καταφεύγουν στη βία.
«Νομίζετε ότι με ευχαριστεί να προχωρώ με αυτή την μεταρρύθμιση; Όχι» ομολόγησε, ξεκαθαρίζοντας πως επιθυμεί η συνταξιοδοτική του αναμόρφωση να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αφού, όπως εξήγησε, δεν τον ενδιαφέρει το γεγονός ότι πλέον δεν είναι καθόλου αγαπητός. «Ανάμεσα στις δημοσκοπήσεις, τη θητεία μου και το συλλογικό συμφέρον διαλέγω το συλλογικό συμφέρον της χώρας». Άλλωστε, ο μόλις 45 ετών Μακρόν βάσει του Συντάγματος της Γαλλίας δεν έχει το δικαίωμα επανεκλογής μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας του.
Εκμεταλλευόμενος την “ευκαιρία” ανάληψης του πολιτικού κόστους επιτέθηκε στην αντιπολίτευση τονίζοντας ότι «προτιμά να δημιουργήσει περισσότερα ελλείμματα για να αποφύγει να λάβει δύσκολες αποφάσεις». Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, από την πλευρά της, σχολίασε ότι μονάχα ο ίδιος έχει τα κλειδιά για να εξέλθει της πολιτικής κρίσης.
Όμως για τον Μακρόν το μοναδικό λάθος που έχει κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι ότι δεν έχει καταφέρει, τόσο εκείνος όσο και η κυβέρνησή του, να εξηγήσουν γιατί η εν λόγω εμπρηστική για τη γαλλική κοινωνία μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη.
Το συνταξιοδοτικό σύστημα στη Γαλλία έχει διανεμητικό χαρακτήρα (pay-as-you-go) που κυρίως σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι χρηματοδοτούν τις συντάξεις. Αυτή στιγμή, σύμφωνα με τον Μακρόν στη χώρα οι συνταξιούχοι είναι 17 εκατομμύρια ενώ, όταν ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα για πρώτη φορά, το 2017, ήταν 10 εκατομμύρια.
«Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερο [το έλλειμμα] θα επιδεινώνεται», είπε και επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο «θα συνεχίσει τη δημοκρατική του πορεία». Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, το συνταξιοδοτικό σύστημα αντέχει βραχυπρόθεσμα αλλά, μακροπρόθεσμα το ταμείο θα είναι μείον αφού θα καταγράφει έλλειμμα.
«Έμοιαζε να πιστεύει ότι απευθύνεται σε εκατομμύρια ανόητους» σχολιάζει ο Φιλίπ Μαρτίνες, γενικός γραμματέας του αριστερού συνδικάτου CGT, τονίζοντας ότι προσπάθησε να πείσει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές ενώ, ο Λοράν Μπεργκέρ, γγ του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας CFDT, κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι λέει ψέματα.
Για το αίσθημα βαρβαρότητας από την κορυφή μιλά η Le Monde επισημαίνοντας ότι οι ημέρες που η ζει η Γαλλία το τελευταίο χρονικό διάστημα ξύνουν παλιές πληγές της όπως είναι η δυσπιστία απέναντι στην εξουσία και το βαθύ χάσμα που χωρίζει λαό και εκλεγμένους.
Ακόμη και η επιλογή Μακρόν να κρατήσει την πρωθυπουργό Μπορν στη θέση της για να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης για πολλούς αναλυτές αποδεικνύει, επίσης, πως ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος δεν έχει καν την πλειοψηφία στη Βουλή, έχει πάρει απόφαση να συνεχίσει παίζοντας με τα νεύρα των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων της χώρας και κυρίως με τις αντοχές των εργαζομένων που ετοιμάζονται να κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους. Η αρχή μάλιστα αυτής της κλιμάκωσης θα γίνει από σήμερα στον ένατο γύρο απεργιών και διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr