Την πρόταση στηρίζουν και οι ΗΠΑ – Υπό συζήτηση οι εξαιρέσεις σε προϊόντα, όπως φάρμακα και βασικά τρόφιμα
Την πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία, ώστε να εντείνει ακόμα περισσότερο τις πιέσεις προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, εξετάζει ως επιπλέον μέτρο στις κυρώσεις κατά της Μόσχας η G7, μεταδίδει το Bloomberg.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση για την καθολική απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ. Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στην επικείμενη σύσκεψη της G7 που θα διεξαχθεί στην Ιαπωνία. Όπως αναφέρουν πηγές, η πρόταση δεν αποκλείεται να αλλάξει.
Η παράμετρος που θα συζητηθεί ανάμεσα στους ηγέτες της G7 είναι οι εξαιρέσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως φάρμακα και βασικά τρόφιμα.
Ωστόσο, υπάρχουν δυνητικά σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή. Για να τεθούν σε ισχύ στην ΕΕ, τα νέα κριτήρια θα πρέπει να υιοθετηθούν από όλα τα μέλη και αυτό θα πυροδοτήσει μια ακόμη συζήτηση με διαφορετικές απόψεις και σύγκρουση συμφερόντων, καθώς δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες που συνεργάζονται με τη Ρωσία και στηρίζουν μέρος των εσόδων τους στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος αντιποίνων από τη Μόσχα.
Το Bloomberg σημειώνει ότι εάν επιβληθεί σχεδόν συνολικό εμπάργκο στις εξαγωγές, μεγάλο μέρος των υπόλοιπων εμπορικών ροών από αυτές τις χώρες με τη Ρωσία θα εκμηδενιστεί. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει την προοπτική μιας τέτοιας κίνησης.
Μέχρι στιγμής οι κυρώσεις έχουν σχεδόν μειώσει στο μισό την αξία των εξαγωγών της ΕΕ και της G-7 στη Ρωσία, με περιορισμούς να καλύπτουν από τα ηλεκτρονικά μέχρι τα είδη πολυτελείας. Αυτό, όμως, εξακολουθεί να επιτρέπει τη διακίνηση αγαθών αξίας 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία, σύμφωνα με το Trade Data Monitor που εδρεύει στη Γενεύη.
Τα μέλη της G-7 ανησυχούν ότι είναι πολύ μεγάλο όφελος για την οικονομία του Πούτιν εν καιρώ πολέμου, ειδικά καθώς η Μόσχα βρίσκει τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις για να εισάγει αγαθά μέσω τρίτων χωρών. Η G-7 και η ΕΕ έχουν επιβάλει αρκετούς γύρους κυρώσεων, ορισμένοι από τους οποίους περιλάμβαναν περίοδο χάριτος πριν τεθούν σε ισχύ.
Η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις επιβάλλοντας δικές της απαγορεύσεις εξαγωγών και περικόπτοντας περιοδικά τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη. Η ΕΕ θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη σε περιορισμούς σε εμπορεύματα όπως ο χαλκός. Και μια σχεδόν πλήρης απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει τη Μόσχα ακόμα πιο κοντά στην Κίνα, καθώς αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Η Μόσχα έχει σταματήσει να δημοσιεύει στοιχεία για τις εισαγωγές, αλλά αρκετοί διεθνείς παρατηρητές και κυβερνήσεις παρακολουθούν τις εξαγωγές τους στη Ρωσία και τα τελωνειακά δεδομένα. Η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία παραμένουν οι τρεις κορυφαίοι ευρωπαϊκοί εξαγωγείς αγαθών στη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία του Trade Data Monitor. Σε όλη την G-7, τα μη φαρμακευτικά και μη γεωργικά προϊόντα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο περιλαμβάνουν αυτοκίνητα, σοκολάτα, μπύρα, υποδήματα, λουλούδια και είδη μακιγιάζ.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr